The Malaysia Post

FIFPro membunyikan penggera terhadap beban kerja pemain menjelang final Liga Juara-Juara

Kesatuan pemain global FIFPro telah membunyikan penggera mengenai kesan buruk terhadap pemain bola sepak profesional yang bermain terlalu banyak perlawanan dalam laporan yang dikeluarkan hari ini, menjelang perlawanan akhir Liga Juara-Juara hujung minggu ini antara Liverpool dan Real Madrid di Paris.

Laporan Pemantauan Beban Kerja Pemain FIFpro memfokuskan pada penemuan tinjauan yang dijalankan antara Oktober dan Disember 2021 terhadap 1,055 pemain lelaki profesional berumur 18 tahun ke atas, serta 92 jurulatih berprestasi tinggi.

Tinjauan itu bertanya soalan mengenai tuntutan bermain terlalu banyak permainan dan tidak mempunyai tempoh rehat yang cukup lama di antaranya, dengan 88 peratus jurulatih percaya pemain tidak sepatutnya bermain lebih daripada 55 perlawanan setiap musim.

Perlawanan akhir Sabtu akan menyaksikan bintang Liverpool Sadio Mane dan Mohamed Salah bermain perlawanan ke-70 mereka musim ini, bermula dengan pramusim, menurut analisis FIFPro dan Penanda Aras Bola Sepak.

Lebih 60 peratus daripada perlawanan tersebut berada dalam apa yang dikenali sebagai zon kritikal, yang ditakrifkan sebagai apabila pemain mempunyai rehat kurang daripada lima hari sebelum itu dan oleh itu lebih terdedah kepada kecederaan otot.

Mane dan Salah telah mengembara purata 90,000 kilometer setiap satu untuk mewakili kelab dan pasukan kebangsaan mereka musim ini, analisis menunjukkan, manakala duo Real Madrid, Eder Militao dan Vinicius Junior telah mengembara sejauh 128,000 kilometer setiap satu, kebanyakannya untuk bermain untuk Brazil.

Bagi Liverpool, yang telah memenangi Piala Liga Inggeris dan Piala FA, perlawanan akhir Sabtu ini akan menjadi perlawanan kompetitif ke-63 mereka dalam kempen ini.

Menurut laporan FIFPro, 54 peratus pemain berkata mereka mengalami kecederaan akibat jadual yang terlalu beban, manakala 82 peratus jurulatih berkata mereka memerhatikan masalah kesihatan mental dalam pemain yang disebabkan oleh terlalu banyak permainan.

Ia memetik contoh Mikel Oyarzabal, penyerang Sepanyol yang bermain di Euro 2020 dan kemudian pergi ke Sukan Olimpik Tokyo.

Lapan hari selepas bermain di final Olimpik, dia bermain untuk Real Sociedad menentang Barcelona dalam perlawanan pertama mereka musim ini.

Pada Oktober dia mengalami koyakan otot yang menyaksikan dia terlepas tujuh perlawanan, sebelum pada bulan Mac dia mengalami patah ligamen lutut cruciate dan terlepas baki musim ini.

“Kami adalah atlet, bukan mesin. Badan dan minda kita mempunyai had semula jadi,” kata pengantar laporan FIFPro, yang ditandatangani bersama oleh sekumpulan pemain termasuk Arturo Vidal dari Inter Milan, Leonardo Bonucci dari Juventus dan Itali, dan Maya Yoshida dari Jepun.

Laporan itu memerlukan had bilangan perlawanan berturut-turut yang pemain boleh sertai tanpa mempunyai sekurang-kurangnya lima hari rehat penuh di antaranya, manakala 88 peratus jurulatih berkata pemain perlu dijamin sekurang-kurangnya empat minggu cuti semasa di luar musim. .

Laporan FIFPro disertakan dengan Liga Juara-Juara yang akan diperluaskan pada 2024.

Baca Lagi | FIFPro membunyikan penggera terhadap beban kerja pemain menjelang final Liga Juara-Juara

Ia akan menyaksikan peringkat kumpulan menampilkan 36 kelab, meningkat daripada 32 semasa, dengan pasukan bermain lapan perlawanan kumpulan dan bukannya enam semasa.

“Ketegangan terhadap kesihatan pemain mendedahkan krisis tadbir urus dalam sukan kami,” kata Setiausaha Agung FIFPro Jonas Baer-Hoffman. “Pembaharuan adalah mendesak.” — AFP

Read Previous

Muhyiddin: United menuntut tempat Zuraida dalam Kabinet

Read Next

Ukraine berkata perang di timur pada ‘keamatan maksimum’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.