The Malaysia Post

Muhyiddin: United menuntut tempat Zuraida dalam Kabinet

Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) akan mencalonkan ahli parlimen untuk mengisi pembukaan Kabinet Datuk Zuraida Kamaruddin yang tidak lagi menjadi ahli, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata hari ini.

Presiden Bersatu dalam satu kenyataan berkata keahlian Zuraida ditamatkan secara automatik kerana beliau telah memohon untuk menyertai parti politik lain, selaras dengan perlembagaan parti.

“Saya berterima kasih kepada beliau (Zuraida) atas segala sumbangan beliau kepada Bersatu sehingga ini.

“Saya akan mengemukakan nama baharu kepada Perdana Menteri (Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob) untuk pelantikan anggota Kabinet baharu, kerana jawatan Zuraida sebagai menteri adalah sebahagian daripada kuota Bersatu,” katanya.

Zuraida, yang merupakan menteri industri perladangan dan komoditi, mengumumkan keputusannya untuk menyertai Parti Bangsa Malaysia (PBM) pagi ini.

Ahli Parlimen Ampang itu, yang berada di Turki dalam lawatan kerja, juga berkata beliau akan bertemu dengan Ismail Sabri tidak lama lagi untuk membincangkan peletakan jawatannya sebagai menteri.

PBM berkata ia akan mengadakan mesyuarat majlis tertinggi untuk mempertimbangkan permohonan Zuraida untuk menyertai parti itu.

Hari ini, Muhyiddin menegaskan Bersatu telah menghantar surat tunjuk sebab kepada Zuraida pada 9 Mei meminta penjelasannya berhubung laporan bahawa beliau terlibat secara tidak langsung dalam penubuhan PBM, yang dilancarkan Disember lalu.

Baca Lagi | Muhyiddin: United menuntut tempat Zuraida dalam Kabinet

Tambahnya, Zuraida telah mengemukakan jawapan bertulis pada 23 Mei, dan kesnya telah dirujuk kepada lembaga disiplin Bersatu.

Sebelum ini, Zuraida menjadi ahli majlis tertinggi Bersatu selepas keluar daripada PKR pada Februari 2020 bersama sepuluh ahli Parlimen lain, membawa kepada kejatuhan gabungan pemerintah Pakatan Harapan (PH) yang memenangi pilihan raya umum 2018.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Biden meminta rakyat Amerika berdiri untuk melobi senjata selepas ‘pembunuhan beramai-ramai’ Texas

Read Next

FIFPro membunyikan penggera terhadap beban kerja pemain menjelang final Liga Juara-Juara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.