The Malaysia Post

Biden meminta rakyat Amerika berdiri untuk melobi senjata selepas ‘pembunuhan beramai-ramai’ Texas

Joe Biden

Credits: deadline.com

Presiden AS Joe Biden meminta rakyat Amerika berdiri di hadapan lobi senjata api dan menekan ahli Kongres supaya meluluskan undang-undang senjata api yang wajar selepas membunuh sekurang-kurangnya 18 kanak-kanak dan seorang dewasa dalam kejadian tembakan di sekolah Texas semalam.

Pihak berkuasa berkata, seorang lelaki bersenjata berusia 18 tahun melepaskan tembakan di sebuah sekolah rendah di selatan Texas, kira-kira 80 batu (130km) barat San Antonio sebelum dia nampaknya dibunuh oleh pegawai polis.

“Saya harap apabila saya menjadi presiden saya tidak perlu melakukan ini lagi,” kata Biden yang kelihatan terguncang, mengecam kematian murid darjah dua, tiga dan empat yang “cantik, tidak bersalah” dalam “pembunuhan beramai-ramai lagi.” Ibu bapa mereka “tidak akan melihat anak mereka lagi, tidak pernah menyuruh mereka melompat ke atas katil dan berpelukan dengan mereka,” katanya.

“Sebagai sebuah negara, kita perlu bertanya, ‘Bila dalam nama Tuhan kita akan menentang lobi senjata?'” “Kita perlu bertindak,” katanya dan mencadangkan agar larangan senjata serangan dan lain-lain “senjata akal sehat” undang-undang.” Biden yang menembak itu, sudah pun menghadapi penarafan kelulusan terendah bagi jawatan presidennya, satu lagi krisis di atas kadar inflasi tinggi selama 40 tahun dan perang di Ukraine.

Tembakan beramai-ramai di kedai runcit Buffalo, New York, 10 hari lalu meningkatkan tekanan daripada penyokong undang-undang senjata api yang lebih ketat untuk pentadbiran Biden untuk menunaikan ikrarnya untuk membanteras keganasan senjata api.

Apabila dia bertanding untuk Rumah Putih, Biden berjanji untuk meneruskan langkah keselamatan senjata api dan mengurangkan puluhan ribu kematian senjata api tahunan di negara itu. Biden dan rakan Demokratnya telah gagal mendapat undi yang mencukupi di Kongres untuk semakan latar belakang pembelian senjata api atau rang undang-undang lain yang dicadangkan.

Amerika Syarikat adalah masyarakat paling bersenjata di dunia, menurut Small Arms Survey yang berpangkalan di Geneva, sebuah kumpulan penyelidikan. Negeri kecil di luar bandar yang pemilikan senjata meluas mempunyai pengaruh yang tidak seimbang di Senat AS, di mana majoriti besar 60 undi diperlukan untuk memajukan kebanyakan undang-undang dalam dewan 100 kerusi.

Biden diberi taklimat mengenai tembakan di atas Air Force One ketika dia pulang dari perjalanan ke Asia, kata setiausaha akhbar White House Karine Jean-Pierre di Twitter. Dia menghubungi Gabenor Texas Greg Abbott untuk menawarkan sebarang bantuan yang diperlukan.

“Doanya bersama keluarga yang terjejas oleh peristiwa mengerikan ini,” kata Jean-Pierre.

Baca Lagi | Biden meminta rakyat Amerika berdiri untuk melobi senjata selepas ‘pembunuhan beramai-ramai’ Texas

Dalam pengisytiharan yang dikeluarkan sebelum dia mendarat, Biden mengarahkan bendera di Rumah Putih dan di bangunan persekutuan dan awam A.S. dikibarkan separuh kakitangan sehingga matahari terbenam pada 28 Mei.

Read Previous

Sukan SEA Hanoi berakhir dengan gaya yang berwarna-warni, bersemangat, dan menakjubkan

Read Next

Muhyiddin: United menuntut tempat Zuraida dalam Kabinet

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here