The Malaysia Post

Sukan SEA Hanoi berakhir dengan gaya yang berwarna-warni, bersemangat, dan menakjubkan

Tirai akhirnya melabuhkan tirai Sukan SEA ke-31 selepas majlis penutup yang penuh warna-warni dan meriah di Gimnasium Sukan Tertutup Hanoi di sini, malam ini.

Majlis dimulakan dengan persembahan muzik dan kebudayaan, diikuti dengan nyanyian lagu kebangsaan Vietnam, Doan Quan Viet-Nam Di (Mac to the Front).

Majlis penutupan yang menggembirakan, dikuasakan oleh pertunjukan cahaya yang menakjubkan, dibahagikan kepada tiga bab — “Hanoiku, cintamu”, “Berkumpul” dan “Bersinar” — untuk menandakan peremajaan sukan di rantau ini selepas dihentikan sejak Mac 2020 kerana wabak Covid-19.

Ini diikuti dengan gabungan lagu, yang diawasi oleh pengarah muzik Huy Tuan, tentang Hanoi, termasuk Hanoi on a Windy Night, Fragrant Hanoi, Corner of Hanoi dan October Hanoi yang dipersembahkan oleh artis seperti Dong Hung, Khanh Linh, Bao Tram dan Pham Anh Duy, manakala koreografi oleh Duong Dinh Hai.

Kontinjen-kontinjen yang duduk di gelanggang disambut dengan sorakan riuh dari para penonton apabila bendera negara masing-masing dibawa masuk mengikut abjad, bermula dengan Brunei dan diikuti oleh Kemboja, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Filipina, Singapura, Thailand. , Timor Leste dan, terakhir, tuan rumah Vietnam.

Selepas perarakan maskot, pengadil dan sukarelawan, para penonton dihiburkan dengan video yang memaparkan sorotan aksi Sukan SEA dari 6 Mei hingga semalam, walaupun Sukan dwitahunan itu secara rasminya hanya bermula pada 12 Mei.

Selepas ucapan penutup oleh Jawatankuasa Penganjur Sukan SEA ke-31 dan presiden Jawatankuasa Olimpik Vietnam Nguyen Van Hung, Perdana Menteri Vietnam Pham Minh Chinh mengisytiharkan temasya itu ditutup secara rasmi.

Kawah Sukan itu kemudiannya dipadamkan, membuka jalan kepada Persekutuan Sukan Asia Tenggara (SEAGF) dan bendera Sukan SEA ke-31 diturunkan, sebelum bendera SEAGF diserahkan kepada tuan rumah Sukan edisi ke-32 — Kemboja.

Ini diikuti dengan persembahan kebudayaan dari Kemboja, bertajuk “tarian Aspara”, yang merupakan simbol budaya, jiwa dan identiti orang Khmer.

Kemboja akan menjadi tuan rumah Sukan SEA buat pertama kalinya dari 5-17 Mei tahun depan, dengan 40 sukan disenaraikan dalam senarai awal.

Acara akhir yang hebat oleh Vietnam untuk malam itu ialah pertunjukan tarian lampu LED dan rampaian lagu-lagu rakyat Quan Ho, termasuk Saying Goodbye, Inviting Betelnuts dan Please Don’t Leave, yang dipersembahkan oleh 100 artis rakyat Bac Ninh.

Walaupun temasya itu berakhir dengan meriah, perkara yang sama tidak boleh dikatakan mengenai prestasi Malaysia di sini kerana mereka menduduki tempat keenam dengan 39 emas, 45 perak dan 90 gangsa, walaupun itu melepasi sasaran 36-35-75 mereka.

Tuan rumah Vietnam mengungguli carta pingat dengan kutipan pingat besar-besaran 205-125-116.

Baca Lagi | Sukan SEA Hanoi berakhir dengan gaya yang berwarna-warni, bersemangat, dan menakjubkan

Ini merupakan kali kedua Vietnam menjadi tuan rumah Sukan SEA, dengan kira-kira 10,000 peserta dari 11 negara mencabar pingat dalam keseluruhan 525 acara daripada 40 sukan.

Kali terakhir Vietnam menjadi tuan rumah Sukan SEA pada 2003.

Read Previous

Cabaran Bekerja Sambil Belajar

Read Next

Biden meminta rakyat Amerika berdiri untuk melobi senjata selepas ‘pembunuhan beramai-ramai’ Texas

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.