The Malaysia Post

Cabaran Bekerja Sambil Belajar

Pelajar

Credits: malakattribunenews

Kehidupan pelajar bukan senang, cabaran akan sentiasa ada. Mari kita pecahkan beberapa cabaran belajar sambil bekerja yang dihadapi oleh pelajar.

Pengurusan masa
Mengimbangi kehidupan kerja dan pengajian boleh menjadi agak sukar. Kerja memenatkan dan menuntut. Anda menghabiskan kira-kira 8 hingga 12 jam bekerja dan apabila anda pulang ke rumah, anda berasa kehabisan. Bagi kebanyakan orang, ini boleh menjadi cabaran terbesar, selalunya menyebabkan mereka malas sama ada pada kerja atau buku mereka.

Disiplin
Selalunya tidak ada motivasi dan kemahuan yang mencukupi untuk melakukan kerja secara konsisten. Dan untuk melakukan apa yang anda sepatutnya lakukan apabila anda sepatutnya melakukannya. Perlu berjaga sepanjang malam sambil belajar apabila anda mempunyai setiap peluang untuk melompat di atas katil semasa tidur boleh menjadi mencabar bagi sesetengah orang.

Kesepian dan Pengasingan
Bekerja sambil belajar boleh menjadi sunyi. Awak pergi kerja, cepat balik rumah supaya awak boleh belajar. Atau anda tidur lewat dan bangun awal dan pada masa hujung minggu tiba, anda pasti keletihan. Jadual anda mungkin menjadi lebih padat tanpa meninggalkan ruang untuk bersosial.

Apakah Penyelesaian?
Nasib baik, bekerja sambil belajar bukan semua malapetaka. Ia sebenarnya salah satu kaedah belajar yang paling bermanfaat. Ya ia datang dengan cabaran. Tetapi, cabaran sentiasa ada penyelesaian. Mari kita lihat mereka.

Pengurusan Masa Berkesan
Rancang jadual anda dengan teliti dan patuhinya. Buat jadual dan berikan diri anda bingkai masa yang realistik. Anda lebih mengenali diri anda. Simpan rekod tentang jumlah yang anda perlukan untuk pergi dan balik kerja dan asaskan masa anda pada itu. Kemudian peruntukkan setiap subjek jumlah masa tertentu bergantung pada sejauh mana anda memahaminya. Beri masa kepada diri anda untuk melakukan aktiviti lain seperti keluar bersama rakan, berjalan-jalan atau tidur siang.

Meminta bantuan
Setiap orang kadangkala memerlukan bantuan. Bercakap dengan rakan anda, tutor anda dan juga bos anda. Tutor Akademi Kemahiran tersedia di WhatsApp dan pada platform dalam talian, Together We Pass, untuk membantu anda apabila anda memerlukan bantuan. Anda mungkin terkejut melihat betapa semua orang bersedia untuk menawarkan bantuan. Apabila tiba masa peperiksaan, minta cuti hari supaya anda boleh belajar dengan berkesan tanpa perlu risau tentang memenuhi tarikh akhir di tempat kerja.

Bermula
Kepentingan untuk mula belajar awal tidak boleh ditekankan dengan cukup. Jangan tangguhkan pengajian anda sehingga saat-saat akhir kerana anda akan terharu. Mungkin buat satu bab setiap hari sebaik sahaja anda mendapat bahan pembelajaran anda. Ini akan membolehkan anda mendapat tidur yang cukup, mengurus kehidupan sosial anda dan tidak pernah terlepas tarikh akhir.

Baca Lagi | Cabaran Bekerja Sambil Belajar

Kesimpulannya
Bekerja sambil belajar tidak sepatutnya menjadi satu cabaran yang besar. Ia menawarkan banyak faedah seperti menjimatkan masa dan wang serta dapat mengekalkan kehidupan sosial anda. Jika anda merancang lebih awal, menguruskan masa anda dan kerap meminta bantuan, hidup anda akan menjadi mudah.

Read Previous

8 Cabaran Bekerja Sambilan Pelajar Hadapi

Read Next

Sukan SEA Hanoi berakhir dengan gaya yang berwarna-warni, bersemangat, dan menakjubkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here