The Malaysia Post

8 Cabaran Bekerja Sambilan Pelajar Hadapi

Pelajar

Credits: utusanborneo

Pelajar dewasa di sekolah dan kolej teknikal adalah antara individu yang bekerja keras dengan matlamat tertinggi; mereka ingin mendapatkan pendidikan sambil menyara diri dan keluarga. Kerana matlamat mereka sangat tinggi, mereka mengatasi cabaran demi cabaran sepanjang perjalanan. Jika anda salah seorang pelajar yang bekerja, kami memuji anda dan menawarkan petua kami untuk bekerja semasa di sekolah. Adakah anda mengenal pasti cabaran pelajar bekerja ini?Anda telah menderita untuk kembali ke sekolah.

1. Apabila anda telah berada di dunia pekerjaan selama satu atau dua tahun, sukar untuk memikirkan cara untuk menyesuaikan sekolah dengan kehidupan sibuk anda. Lagipun, anda sudah pun mencari rezeki. Pada masa yang sama, anda tahu anda akan berkembang lebih cepat dengan pendidikan – atau boleh mendapatkan pekerjaan dalam bidang yang anda minati – jika anda melanjutkan pelajaran anda. Jangan membuat keputusan untuk kembali ke sekolah dengan sesuka hati; ia adalah pelaburan yang memerlukan masa, komitmen dan matlamat kerjaya.

2. Ada yang mengatakan anda terlalu serius dengan kerja anda.
Walaupun sesetengah pelajar kolej tradisional beralih daripada bekerja di dewan makan, kepada membantu di perpustakaan sekolah, kepada menjaga nyawa pada musim panas, pelajar dewasa mungkin telah menahan kerja sepenuh masa sebelum memulakan persekolahan. Anda harus berbangga dengan komitmen anda terhadap kerjaya anda – dan keinginan anda untuk berkembang melalui pendidikan. Jangan biarkan rakan dan keluarga anda memberitahu anda untuk mengambil kerja anda dengan kurang serius semasa anda berada di sekolah. Anda memperoleh pengalaman kerja yang berharga, menambah resume anda dan membina rangkaian yang lebih kukuh setiap hari.

3. Anda perlu lebih khusus tentang carian kolej anda.
Apabila mencari pilihan pendidikan tinggi yang betul, anda mempunyai senarai semak yang berbeza daripada rakan pelajar tradisional anda. Walaupun mereka mungkin mencari sekolah yang mempunyai asrama terbaik dan kehidupan pelajar, anda mencari program khusus industri dan sekolah dengan program kurang daripada 2-4 tahun. Menjadi pelajar bekerja bermakna memberi tumpuan kepada keutamaan yang matang – yang meletakkan anda di landasan pantas ke arah matlamat anda.

4. Anda mempunyai senarai tugasan yang panjang.
Bekerja keras tanpa rehat selalunya boleh menyebabkan terlalu komited atau takut bahawa anda tidak akan dapat melakukan semuanya. Ingat, pelajar bekerja sama seperti anda melakukannya setiap hari. Jika anda rasa diri anda bimbang tentang jadual anda, berjumpa dengan penasihat atau bos anda untuk membincangkan cara melaraskan keutamaan anda. Anda boleh melakukan kerja yang lebih pantas dan lebih berkualiti apabila fikiran anda boleh berehat dan fokus pada satu perkara pada satu masa. Lihat petua kami tentang pengurusan masa dan penetapan matlamat untuk membawa lebih banyak keseimbangan dalam hidup anda.

5. Anda tidur dengan keletihan lebih kerap daripada tidak.
Pelajar yang bekerja mempunyai senarai keutamaan yang panjang, dan untuk mencapai keutamaan tersebut memerlukan kerja keras. Kehidupan yang produktif adalah sihat, tetapi kami menggalakkan anda untuk berehat pada senarai keutamaan anda. Apabila anda mendapat tidur yang diperlukan oleh badan anda, anda akan menjadi lebih produktif dan bermotivasi dalam mencapai matlamat anda.

6. Anda sering mengimbangi kerja sekolah dan kehidupan sosial anda.
Apabila pekerjaan dan sekolah anda mengambil masa anda, kehidupan sosial anda sering ketinggalan daripada cita-cita anda yang lain. Sebelum anda membatalkan rakan baik anda sekali lagi, ingat bahawa masa berkawan selalunya memberi manfaat kepada kesejahteraan emosi anda. Walau bagaimanapun, anda melabur banyak masa depan anda sekarang. Jika itu bermakna anda perlu mengurangkan masa sosial anda untuk menyelesaikan kerja rumah dan berehat dengan susah payah, jangan rasa bersalah kerana kurang meluangkan masa anda kepada rakan semasa di sekolah.

7. Malah, orang yang suka berlengah-lengah menjadi multi-tasker yang produktif.
Apabila dicabar dengan keseimbangan kerja-sekolah-kehidupan, pelajar dewasa – malah mereka yang pernah berlengah-lengah kronik – mendapati diri mereka melakukan sebanyak mungkin apabila ada masa lapang. Anda menggunakan lima minit menunggu guru anda memulakan kelas untuk membetulkan nota minggu lepas. Anda bekerja sepanjang rehat makan tengah hari dan bukannya keluar dengan rakan sekerja anda. Jika anda mempunyai anak, anda menggunakan masa di antara kerja rumah mereka untuk merenung tentang latihan kerja yang anda terima pada hari itu. Peningkatan produktiviti boleh membantu anda berasa berjaya; tetapi ingatlah untuk mengasingkan waktu rehat sebelum tidur atau perkara pertama pada waktu pagi supaya anda secara sedar boleh membuat penerangan dan mengecas semula.

Baca Lagi | 8 Cabaran Bekerja Sambilan Pelajar Hadapi

8. Anda mempunyai bentuk senioritis awal yang betul.
Kerana anda telah memilih program berdasarkan kerjaya yang anda benar-benar teruja, anda tidak sabar-sabar untuk belajar dan menamatkan pengajian supaya anda boleh menggunakan kemahiran anda.

Jika anda seorang pelajar yang bekerja atau mempertimbangkan untuk kembali ke sekolah, kami memuji anda. Tetapkan keutamaan anda berdasarkan perkara yang penting kepada anda – kerjaya anda, kestabilan peribadi dan pendidikan.

Read Previous

Pakar bahasa mengatakan Bahasa Malaysia tidak boleh menggantikan Bahasa Melayu

Read Next

Cabaran Bekerja Sambil Belajar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here