The Malaysia Post

Pakar bahasa mengatakan Bahasa Malaysia tidak boleh menggantikan Bahasa Melayu

Istilah Bahasa Melayu tidak boleh digantikan dengan Bahasa Malaysia, menurut pakar bahasa Melayu tempatan Profesor Emeritus Datuk Asmah Omar.

Ahli tatabahasa Melayu itu memberitahu Simposium Antarabangsa Bahasa Melayu bahawa menukar nama bahasa itu akan menenggelamkan sejarahnya sepenuhnya, lapor Berita Harian hari ini

“Nama sesuatu bahasa itu penting kerana di situlah anda mempunyai sejarahnya, latar belakang etniknya, tempat asalnya dan kedalaman masa penggunaannya.

“Jika Bahasa Melayu digantikan dengan nama lain, seperti Bahasa Malaysia, maka ia akan menghapuskan asal usul dan sejarahnya,” katanya ketika berucap bertajuk Martabat Bahasa Kebangsaan (Martabat Bahasa Kebangsaan) di Wisma Dewan Bahasa dan Pustaka di sini semalam.

Beliau memberikan penggunaan bahasa Inggeris sebagai contoh, dengan menyatakan bahawa ia digunakan sebagai “bahasa pertama” di Amerika Syarikat, Kanada, Australia, New Zealand dan Singapura.

“Ini menunjukkan bagaimana nama sesuatu bahasa adalah peneraju martabat bahasa itu,” katanya dipetik.

Beliau seterusnya berkata sekiranya Bahasa Melayu dikenali sebagai Bahasa Malaysia, sejarahnya akan terpadam dan memberi contoh istilah Selat Melaka, yang dikenali dalam bahasa Inggeris sebagai Selat Melaka.

Beliau menjelaskan bahawa nama lamanya ialah Tasik Melayu kerana tasik bermaksud laut, sambil menambah bahawa istilah selat hanya muncul pada abad ke-15.

Beliau juga dilaporkan berkata bahawa penggunaan nama Bahasa Melayu adalah selaras dengan Tujuh Wasiat Raja-Raja Melayu (Tujuh Wasiat Raja-Raja Melayu) yang telah diturunkan pada 31 Ogos 1957.

Menyenaraikan deklarasi pertama, yang menamakan negara Persekutuan Tanah Melayu, dan deklarasi kelima (“kami tentukan bahasa kebangsaan ialah Bahasa Melayu”), beliau berkata nama Bahasa Malaysia tidak sesuai dengan apa yang dimahukan raja-raja Melayu dahulu.

“Penggunaan nama Bahasa Malaysia yang tidak mengikut kehendak raja-raja Melayu hanya digunakan dalam tempoh yang singkat dengan tujuan untuk mengembalikan keamanan selepas peristiwa 13 Mei 1969,” katanya dipetik sebagai berkata. .

Baca Lagi | Pakar bahasa mengatakan Bahasa Malaysia tidak boleh menggantikan Bahasa Melayu

The symposium was the result of a partnership between the Prime Minister’s Office, Dewan Bahasa dan Pustaka, Institut Alam dan Tamadun Melayu, and Universiti Kebangsaan Malaysia.

Ia diadakan sempena hasrat Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk melihat bahasa Melayu digunakan sebagai lingua franca Asean.

Read Previous

‘KJ’ antara beberapa nama yang terdapat dalam lejar rekod pembayaran tunai UKSB, perbicaraan mahkamah

Read Next

8 Cabaran Bekerja Sambilan Pelajar Hadapi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.