The Malaysia Post

‘KJ’ antara beberapa nama yang terdapat dalam lejar rekod pembayaran tunai UKSB, perbicaraan mahkamah

Zahid Hamidi

Credits: premiumread

Inisial “KJ” terdapat dalam lejar milik Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) untuk banyak pembayaran tunai berjumlah ribuan ringgit yang dibuat kepada beberapa individu berprofil tinggi, Mahkamah Tinggi mendengar semasa sistem visa asing (VLN) Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi. perbicaraan rasuah hari ini.

Perkara itu didedahkan semasa pemeriksaan balas terhadap bekas pengarah UKSB Harry Lee Vui Khiun, yang juga saksi ke-15 pihak pendakwaan.

Diperiksa balas oleh peguam bela Datuk Ahmad Zaidi Zainal, Lee ditanya mengenai pelbagai catatan nama dalam lejar — digelar buku tiga lima — milik UKSB.

Muncul beberapa kali dalam lejar sebagai penerima, Lee ditanya sama ada beliau boleh mengesahkan bahawa “KJ” memang merujuk kepada orang yang sama dengan Khairy Jamaluddin, yang merupakan menteri kesihatan sekarang.

Zaidi juga bertanya sama ada Lee tahu pengarah UKSB Wan Quoris Shah Wan Abdul Ghani adalah rakan rapat Khairy dan kedua-dua lelaki itu pernah bekerja bersama pada masa lalu.

Zaidi: Saya rasa awak kenal Wan Quoris kerana dia pernah bekerja dengan KJ sebelum ini?

Lee: Dia bekerja dengan KJ sebelum saya tidak begitu pasti, tetapi saya tahu nampaknya dia (Wan Quoris) berkata dia mengenali KJ dengan baik.

Zaidi: KJ (dalam lejar) Saya anggap dia Khairy Jamaluddin?

Lee: Itu saya tidak pasti.

Dalam kenyataan saksinya, Lee sebelum ini memberi keterangan bahawa dia membawa Wan Quoris sebagai pengarah UKSB kerana dia tahu yang kedua adalah orang Umno dan oleh itu memerlukan hubungan dalam Umno untuk memudahkan komunikasi dengan Ahmad Zahid yang ketika itu menteri dalam negeri.

Ketika ditanya Zaidi sama ada Lee tahu pengeluaran bayaran tunai yang dilog masuk dalam lejar itu sememangnya diberikan kepada Khairy oleh Wan Quoris, Lee berkata beliau tidak akan tahu jika ia berlaku.

Lee bagaimanapun mengesahkan Wan Quoris akan meminta dana disediakan, mungkin untuk derma politik.

Zaidi: Bolehkah kita menganggap wang telah diberikan kepada Khairy? Kerana Khairy tiada kaitan dengan perniagaan UKSB; bolehkah kita menganggap ia adalah untuk derma politik juga?

Lee: Bagi Wan Quoris saya akan menganggap ia adalah derma politik.

Zaidi: Kami dah setuju awal-awal lagi, Wan Badak (Wan Quoris) bagitahu dia rapat dengan KJ.

Lee: Tetapi saya tidak tahu KJ di sini (dalam lejar), seperti dalam KJ menteri.

Dalam kenyataan saksinya, Lee sebelum ini memberi keterangan bahawa bayaran tunai bulanan dalam dolar Singapura yang dibuat kepada Ahmad Zahid untuk tujuan sumbangan politik telah dilog masuk dalam lejar milik bekas pengurus pentadbiran UKSB, David Tan.

Sumber dana lejar tidak pernah masuk ke akaun bank UKSB

Lee juga mengesahkan di mahkamah sumber pendapatan UKSB — hasil yang diperoleh daripada subkontraktornya di Hong Kong yang dilantik untuk melaksanakan VLN bagi pihak UKSB.

Ketika diminta Zaidi menjelaskan sumber dana yang digunakan untuk membayar pelbagai individu yang dinamakan dalam lejar, Lee berkata ia adalah daripada sumber yang sama di Hong Kong.

Beliau juga mengakui wang yang digunakan untuk membuat pembayaran tunai dalam lejar tidak masuk ke akaun bank milik UKSB.

Mengikut fakta kes, UKSB telah memeterai beberapa perjanjian dengan kerajaan Malaysia dan Kementerian Dalam Negeri untuk perkhidmatan kemudahan visa dengan mengendalikan beberapa Pusat Sehenti (OSC) di Republik Rakyat China mulai 2012 dan seterusnya.

Ahmad Zahid menghadapi 33 pertuduhan menerima rasuah berjumlah S$13.56 juta (RM42 juta) daripada UKSB sebagai dorongan untuk dirinya sendiri atas kapasiti sebagai penjawat awam dan menteri dalam negeri ketika itu untuk menyambung kontrak syarikat itu sebagai pengendali OSC. di China dan sistem VLN serta mengekalkan perjanjian untuk membekalkan peralatan sistem bersepadu VLN kepada syarikat yang sama oleh Kementerian Dalam Negeri.

Baca Lagi | ‘KJ’ antara beberapa nama yang terdapat dalam lejar rekod pembayaran tunai UKSB, perbicaraan mahkamah

Untuk tujuh lagi pertuduhan, Ahmad Zahid didakwa sebagai menteri dalam negeri memperoleh wang tunai S$1,150,000, RM3 juta, €15,000 dan AS$15,000 untuk dirinya sendiri daripada syarikat yang sama berhubung kerja rasminya.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Mohd Yazid Mustafa bersambung 30 Mei ini.

Read Previous

Khairy salah seorang daripada lima naib presiden Perhimpunan Kesihatan Sedunia

Read Next

Pakar bahasa mengatakan Bahasa Malaysia tidak boleh menggantikan Bahasa Melayu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here