The Malaysia Post

Umno bakal merasakan pengkhianatan yang sama dengan Pakatan

Barisan Nasional

Umno bakal merasakan pengkhianatan yang sama dengan Pakatan

Sekutu Umno Barisan Nasional (BN) didakwa boleh meninggalkan parti nasionalis Melayu dengan cara yang sama seperti gabungan Pakatan Harapan yang dikhianati tahun lalu, kata ketua Pemuda Sosialis DAP (Dapsy) Howard Lee hari ini.

Lee memetik desas-desus yang mengatakan bahawa MCA, MIC dan Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) didorong untuk melompat ke gabungan Perikatan Nasional (PN) yang memerintah dengan Umno.

Tanpa memberikan perincian, ADUN Pasar Pinji itu mendakwa, khabar angin tersebut telah meletus setelah beberapa mesyuarat dewan tertinggi BN tidak dapat berjalan kerana MCA dan MIC tidak hadir.

“Pada masa ini, Umno menghadapi saat-saat paling gelap dalam sejarahnya. Umno akan merasakan pengkhianatan yang telah dialami oleh PH. Namun, perbezaannya adalah, kemungkinan besar pengkhianatan ini akan berakhir dengan hilangnya Umno dari peta politik kita, ”katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Lee menambah bahawa saingan Umno sekarang, Bersatu, merancang untuk memenggal parti nasionalis Melayu dengan menyingkirkan apa yang disebut sebagai “gugusan mahkamah” – pemimpin Umno yang menghadapi perbicaraan jenayah – dan merekrut anggota parlimen persekutuan yang masih ada.

Baca Lagi |  Mahathir salah melabel DAP sebagai ‘melampau’

“Memang, Umno tidak berhak atau berhak mendapat simpati dari sesiapa. Merekalah yang memilih untuk bersekongkol dengan mereka yang mempunyai sejarah mengkhianati orang, dan akan mengkhianati mereka.

“Tetapi, untuk pertama kalinya saya dapat mengatakan bahawa saya bersimpati dengan mereka,” katanya.

Bulan lalu, Umno mengumumkan bahawa mereka akan memutuskan hubungan dengan Bersatu menjelang pilihan raya umum ke-15 (PRU15) tetapi tetap berada dalam pemerintahan PN sehingga Parlimen dibubarkan.

Walaupun Umno mengatakan akan terus bersekutu Muafakat Nasional dengan PAS, parti Islam itu juga telah mengesahkan bahawa ia akan terus bekerjasama dengan Bersatu dan PN untuk PRU15.

Selepas itu, Presiden MIC Tan Sri SA Vigneswaran pada hari Sabtu mengatakan bahawa partinya akan terus menyokong Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sehingga dewan tertinggi BN memutuskan hubungan dengan Bersatu. Awal minggu ini, ahli exco Pemuda Umno Md Fadzmel Md Fadzil menuduh Bersatu cuba untuk secara terang-terangan memikat MCA dan MIC untuk bergabung dalam gabungan Perikatan Nasional (PN).

Read Previous

Chef Wan tidak mahu membayar perkahwinan kedua anaknya

Read Next

Presiden PAS memberikan pendapatnya mengenai Undi18

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here