The Malaysia Post

Chef Wan tidak mahu membayar perkahwinan kedua anaknya

Chef terkenal Malaysia, Chef Wan telah mendedahkan bahawa dia enggan membelanjakan wangnya yang susah payah untuk membayar perkahwinan anak perempuannya Serina yang akan datang.

Keperibadian televisyen, yang nama sebenarnya Datuk Redzuawan Ismail, baru-baru ini menggunakan Instagram untuk menyatakan bahawa dia menentang idea itu setelah memenuhi keseluruhan rang undang-undang untuk perkahwinan Serina dengan lelaki Inggeris, Gavin Edward O’luanaigh pada tahun 2010.

Dalam posting yang memikat, lelaki berusia 63 tahun itu memberitahu dua anaknya kerana membuatnya menghabiskan banyak wang dalam pelbagai majlis perkahwinan mereka.

“Minta suami masa depan anda membayar upacara perkahwinan anda seperti yang saya lakukan ketika saya menaja perkahwinan anda 100 peratus.

“Jika dia sangat ingin berkahwin, biarkan dia bertanggung jawab atas biaya.

“Sejujurnya, saya cukup menaja majlis perkahwinan anak-anak saya, termasuk anak saya yang berkahwin dua kali.

“Pada akhirnya, anda melihat apa yang harus saya derita dan bertahan – cukup sudah cukup,” kata Chef Wan.

Catatan itu muncul setelah Serina bertanya kepada bapanya jika dia boleh berkahwin selepas perayaan Hari Raya dan mencadangkan urusan sederhana diadakan di rumah ayahnya.

Baca Lagi |  Mahathir salah melabel DAP sebagai ‘melampau’

Sementara Chef Wan memberitahu ibu kepada dua orang itu untuk bersabar, dia merasa lebih baik menikah di masjid.

“Tidak perlu mengacaukan rumah saya dengan perayaan perkahwinan kerana saya sendirian, nenek anda memerlukan sedikit privasi dan saya mempunyai perniagaan restoran.

“Biarkan tetamu anda berkumpul di masjid dan makan di De.Wan 1958 selepas itu,” tulisnya.

Chef Wan menambah bahawa dalam Covid-19 kali, orang ramai bukanlah idea yang baik dan mencadangkan agar senarai tetamu tetap kecil dan mesra, hanya untuk saudara terdekat.

Penulis buku masakan yang terang-terangan itu menasihatkan Serina untuk menyumbangkan wang kepada mereka yang kurang bernasib baik dan bukannya membuangnya pada majlis perkahwinan.

Dia menambah apa yang penting adalah menjadikan perkahwinan itu rasmi semasa majlis keramaian.

“Uang untuk membuat pelamin (dais) dan perancangan perkahwinan dapat disalurkan ke masjid untuk penggunaan yang lebih baik.

Read Previous

Mahathir salah melabel DAP sebagai ‘melampau’

Read Next

Umno bakal merasakan pengkhianatan yang sama dengan Pakatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.