The Malaysia Post

Mahathir salah melabel DAP sebagai ‘melampau’

Lim Guan Eng

Mahathir salah melabel DAP sebagai ‘melampau’

Setiausaha Jeneral DAP Lim Guan Eng mengecam bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad kerana menyebut parti itu ‘ekstrem’, dengan mengatakan bahawa ia salah, tidak berasas dan sesat.

Dalam satu kenyataan hari ini, Ahli Parlimen Bagan mengatakan bahawa dakwaan Mahathir terhadap DAP sebagai pelampau tidak berasas kerana parti itu melayani semua rakyat Malaysia, tanpa mengira bangsa dan agama.

“Mahathir salah apabila sejarah dan fakta membuktikan bahawa DAP adalah parti berbilang kaum yang berusaha mewakili semua rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa dan agama. Tidak seperti Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang melihat dirinya sebagai orang Melayu pertama, DAP melihat dirinya sebagai orang Malaysia pertama.

“DAP tidak pernah membeza-bezakan atau mengambil kedudukan yang tidak sama dengan hak dan kepentingan rakyat Malaysia sama ada Melayu atau bukan Melayu, Muslim atau bukan Islam. Pemimpin DAP telah masuk penjara kerana mempertahankan hak orang Melayu dan bukan Melayu, ”katanya.

Lim menambah bahawa DAP adalah parti inklusif dan telah memilih wakil dari semua etnik utama, termasuk orang Melayu dan orang Sabah dan Sarawak tempatan.

“DAP tidak pernah bertentangan tetapi secara konsisten menegakkan Perlembagaan Persekutuan. Sebaliknya, parti komponen Perikatan Nasional (PN) atau Barisan Nasional (BN) adalah perkauman atau ekstremis dalam usaha untuk mewakili satu kumpulan kaum atau agama sahaja, ”katanya.

Baca Lagi |  Jurugambar didenda RM15,000 kerana menghina agama Hindu

Dia mengatakan bahawa bantuan baru-baru ini yang diberikan oleh Ahli Parlimen Bukit Mertajan Steven Sim kepada seorang ibu Melayu yang kehilangan tempat tinggal dengan 10 orang anak adalah bukti bahawa DAP bukan parti ekstremis.

“Nasib baik, terdapat sebilangan besar rakyat Malaysia yang terkesan dengan rekod prestasi kami yang terbukti dan tidak melihat DAP sebagai pelampau, ketika DAP dapat memenangi kerusi dengan lebih banyak pengundi Melayu daripada bukan Melayu,” katanya.

Semalam, Mahathir memberitahu wartawan setelah berdialog dengan kumpulan sipil mengenai Finas bahawa dia tidak menolak kemungkinan pasukan Umno-DAP dalam lanskap politik berbilang kaum di Malaysia, walaupun terdapat pandangan bahawa kedua-dua pihak mempunyai ideologi yang berbeza.

Bekas perdana menteri dua kali itu memberitahu wartawan bahawa tidak perlu “menyukai” parti untuk bekerjasama dengannya.

“Saya pernah bekerjasama dengan DAP … DAP kadang-kadang melampau, tetapi kita boleh bekerjasama dengan mereka.

“Jadi, walaupun anda tidak menyukainya, anda masih harus menerima bahawa semua kerajaan di Malaysia berbilang kaum,” katanya seperti dikutip oleh Malaysiakini. Dia menjawab kenyataan anggota Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman di Free Malaysia Today bahawa parti nasionalis Melayu boleh bekerjasama dengan DAP yang dominan Cina jika parti itu lebih sederhana.

Read Previous

Jurugambar didenda RM15,000 kerana menghina agama Hindu

Read Next

Chef Wan tidak mahu membayar perkahwinan kedua anaknya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here