The Malaysia Post

Jurugambar didenda RM15,000 kerana menghina agama Hindu

Court Order

Jurugambar didenda RM15,000 kerana menghina agama Hindu

Mahkamah Sesyen di sini hari ini mendenda seorang jurugambar syarikat produksi RM15,000 kerana dua tuduhan menghina agama Hindu di akaun Facebooknya dua tahun lalu.

Hakim MM Edwin Paramjothy menjatuhkan hukuman terhadap Zamri Abdul Razak, 54, setelah mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap tertuduh di akhir kes pembelaan.

Edwin Paramjothy dalam penghakimannya mengatakan bahawa kebebasan bersuara tidak termasuk kebebasan untuk menghina dan merendahkan agama dan kepercayaan agama orang lain tanpa hukuman.

“Kejahatan menghina agama seseorang tidak hanya dilakukan terhadap orang itu tetapi juga terhadap nilai dan fungsi yang diwakili oleh agama dan penganutnya. Agama adalah sesuatu yang peribadi dan disukai oleh orang yang menganutnya.

“Saya juga mempertimbangkan keadaan kesihatannya yang buruk sebagai faktor pengurangan. Walaupun saya berkeinginan untuk tidak menjatuhkan hukuman tahanan dalam kes ini, saya setuju dengan Timbalan Pendakwa Raya (DPP) kerana pentingnya keseimbangan yang tepat antara simpati terhadap pesalah dan penderitaan dan penderitaan yang ditanggungnya menimpa korbannya atau kerosakan yang dilakukan oleh kegiatan jenayahnya kepada masyarakat, ”katanya.

Dia menambah bukti yang ada sebelum pengadilan ini menunjukkan fakta bahawa tidak ada pengaturan yang sistematik dan tidak ada bukti bahawa OKS (orang yang dipanggil) terus memberi komen atau telah membuat pernyataan keji selanjutnya.

Baca Lagi | Afdlin mengatakan menyertai PKR untuk melihat Anwar sebagai PM

Lelaki itu, yang didenda RM8,000 penjara enam bulan lalai atas tuduhan pertama dan RM7,000 penjara enam bulan lalai untuk pertuduhan kedua, membayar denda.

Mengenai tuduhan pertama dan kedua, Zamri didakwa memuat naik dua komen yang menyinggung perasaan di akaun Facebooknya dengan nama ‘Zamri Bin Abd Razak’ dengan niat untuk menyinggung perasaan orang lain.

Mengikut pertuduhan, kandungannya dibaca oleh pengguna Facebook ‘Saravana Kumar’ di Pejabat Bahagian Siasatan Jenayah Siber dan Multimedia di Jabatan Siasatan Jenayah Komersial, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, di tingkat 27 Menara KPJ di Wangsa Maju, di sini , pada 12.45 tengah hari pada 10 Mac 2019.

Tuduhan itu dirangka di bawah Seksyen 233 (1) (a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 233 (3) akta yang sama, yang memperuntukkan denda maksimum RM50,000 atau penjara sehingga satu tahun, atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan dan denda RM1,000 untuk setiap hari bahawa kesalahan itu diulangi selepas sabit kesalahan.

Pada 24 Mac, Zamri didapati bersalah setelah mahkamah mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan.

Pendakwaan DPP Nor Azizah Aling dan Iznina Hanim Hashim, sementara Zamri diwakili peguam Mohd Harris Al-Hajj Abdullah.

Read Previous

Afdlin mengatakan menyertai PKR untuk melihat Anwar sebagai PM

Read Next

Mahathir salah melabel DAP sebagai ‘melampau’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here