The Malaysia Post

Malaysia menambah dua lagi pingat emas, menamatkan kempen Sukan SEA di tempat keenam

Kontinjen negara berjaya menambah dua lagi pingat emas pada hari ke-15 Sukan Asia Tenggara (SEA) ke-31 di sini semalam, menjelang berakhirnya temasya dwitahunan itu.

Kedua-dua pingat emas itu diperoleh daripada acara beregu campuran badminton dan Muay Thai, menjadikan kempen Malaysia berakhir dengan kutipan keseluruhan 39 emas, 45 perak dan 89 gangsa, dengan semua acara berakhir hari ini dan membuka laluan kepada penutupan acara. Permainan hari ini.

Pungutan itu melepasi sasaran 36 pingat emas, meletakkan Malaysia di tempat keenam di belakang juara Sukan Vietnam, dengan kutipan menakjubkan 204 emas, 121 perak dan 115 gangsa.

Thailand menduduki tempat kedua dengan 90 emas, 102 perak dan 134 gangsa, diikuti Indonesia 68-90-80, Filipina 50-69-101 dan Singapura, kelima, dengan 47-46-73.

Pingat emas ke-38 Malaysia diperoleh daripada gandingan badminton campuran Chen Tang Jie-Peck Yen Wei, ketika mereka menamatkan penantian 23 tahun untuk emas dalam acara itu apabila menewaskan rakan senegara Hoo Pang Ron-Cheah Yee See dalam perlawanan akhir seluruh Malaysia.

Jaguh Muay Thai remaja negara Ahmad Nor Iman Aliff Rakib turut cemerlang dalam penampilan sulung Sukan SEA dengan menghadiahkan emas ke-39 untuk Malaysia dalam kategori elit bawah 54 kilogram (kg) lelaki.

Skuad Muay Thai negara tidak mengecewakan apabila eksponen Muay Thai wanita negara Nur Amisha Azrilrizal memenangi perak selepas tewas kepada Thai Srila Oo Wansawang pada peringkat akhir kategori elit bawah 51kg wanita.

Skuad berbasikal negara juga mempamerkan aksi yang baik apabila pasukan wanita menamatkan masa mereka di Hanoi dengan pasukan itu memenangi pingat perak dalam acara perlumbaan jalan berpasukan, dan usaha peribadi Nur Aisyah Mohamad Zubir, yang bersemangat berjuang sehingga pecut terakhir ke garisan penamat memperoleh perak dalam perlumbaan jalan raya individu wanita.

Sementara itu, pemain snuker negara Lim Kok Leong, 27, tidak dapat memenuhi impiannya untuk memenangi pingat emas peribadi keduanya pada Sukan SEA tahun ini apabila tewas 2-4 kepada legenda Thailand James Wattana dalam perlawanan akhir snuker individu lelaki.

Baca Lagi | Malaysia menambah dua lagi pingat emas, menamatkan kempen Sukan SEA di tempat keenam

Malangnya, skuad bola sepak bawah 23 tahun negara akan kembali dengan tangan kosong selepas tewas 3-4 kepada Indonesia dalam penentuan sepakan penalti dalam perlawanan penentuan gangsa, selepas mereka seri 1-1 selepas 90 minit permainan.

Tuan rumah Vietnam merangkul emas selepas menewaskan Thailand 1-0 dalam perlawanan akhir malam tadi.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Risiko rendah cacar monyet merebak ke Malaysia, kata Dr Noor Hisham

Read Next

AC Milan memenangi kejuaraan Serie A pertama dalam 11 tahun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.