The Malaysia Post

Sesetengah pelabur muda di Singapura kehilangan wang akibat kejatuhan mata wang kripto

Sepanjang minggu lalu, pasaran mata wang kripto mengalami kemerosotan penuh selepas pelabur ketakutan dengan kejatuhan TerraUSD, atau UST, salah satu daripada stablecoin yang terbesar di dunia.

Stablecoin ialah token digital yang dipatok pada nilai aset tradisional seperti dolar AS. Selalunya dipromosikan sebagai alat pertukaran yang stabil, syiling ini sering digunakan oleh pedagang untuk memindahkan dana apabila membuat spekulasi mengenai mata wang kripto lain.

Selasa lalu, TerraUSD memecahkan tambatan 1:1 kepada dolar AS dan jatuh serendah 75 sen AS, berdasarkan angka dari tapak harga CoinGecko. Harganya kini berlegar sekitar hanya sembilan sen AS.

Tidak seperti stablecoin lain yang mempunyai rizab dalam aset tradisional, TerraUSD mengekalkan tambatannya melalui algoritma kompleks yang melibatkan penggunaan token mata wang kripto lain, Luna.

Luna, yang pernah berada di kedudukan antara 10 mata wang kripto paling bernilai, sejak itu menjunam kepada hampir sifar daripada paras tertinggi sepanjang masa sebanyak AS$119.18 yang ditetapkan pada 5 April tahun ini.

Luna dan TerraUSD ialah token yang dijalankan pada rangkaian Terra, projek berasaskan blokchain yang dibangunkan oleh Terraform Labs yang baru bermula, yang berpangkalan di Singapura.

Nahas itu membawa kepada kebimbangan mengenai idea membunuh diri dan tingkah laku melulu, dengan seorang pelabur yang marah, yang dilaporkan telah kerugian AS$2.3 juta dalam nahas itu, cuba memecah masuk ke rumah pengasas bersama dan ketua pegawai eksekutif Terraform Labs, Do Kwon pada Isnin di ibu kota Korea Selatan Seoul.

Dalam satu siri tweet Sabtu lalu, Do menulis di Twitter bahawa dia “patah hati tentang kesakitan” yang disebabkan oleh kemalangan itu, sambil menambah bahawa dia tidak mendapat keuntungan daripada insiden ini dan tidak menjual sebarang token TerraUSD semasa krisis.

Baca Lagi | Sesetengah pelabur muda di Singapura kehilangan wang akibat kejatuhan mata wang kripto

Kestabilan kriptocoin tersebut pernah menjadi asas kepada ekosistem kripto, dengan Rizab Persekutuan Amerika Syarikat menganggarkan nilai pasaran kolektif semua stablecoin pada AS$180 bilion pada Mac tahun ini.

Read Previous

Menteri Dalam Negeri: Kebocoran data lebih 22 juta rakyat Malaysia bukan dari Jabatan Pendaftaran Negara

Read Next

Terbuka Thailand: Lee Zii Jia mara ke pusingan kedua

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.