The Malaysia Post

PM Ismail Sabri berkata Zuraida masih menteri, keputusan lanjut selepas lawatan ke Tokyo

Ismail Sabri Yaakob

Credits: scmp

Datuk Zuraida Kamaruddin kekal sebagai menteri industri perladangan dan komoditi Malaysia buat masa ini, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini.

Jauh di Jepun dalam perjalanan kerja, beliau berkata beliau akan memutuskan sama ada menerima tawarannya untuk meletakkan jawatan dalam Kabinet selepas beliau kembali ke negara itu.

“Memandangkan masih terlalu awal untuk saya membuat keputusan memandangkan masih belum ada mesyuarat, tiada perbincangan dan sebagainya, saya tidak mengulas mengenainya, apakah keputusan seterusnya.

“Tunggu saya pulang. Saya akan hubungi dia dan berbincang dan kemudian saya akan buat keputusan,” kata Ismail Sabri kepada pemberita di Tokyo.

Malay Mail dapat memperoleh rakaman video sidang berita yang tidak dijangka itu.

Ismail Sabri berkata Zuraida masih boleh menghadiri mesyuarat Kabinet kerana beliau tidak disifatkan telah meletak jawatan sebagai menteri mahupun dipecat.

“Sehingga dia bertemu saya dan jika dia bertemu saya pun, saya tidak tahu sama ada saya akan membuat keputusan atau tidak. Maknanya, sehingga saya memutuskan untuk dia berhenti sebagai menteri dan saya melantik menteri lain. Kalau sekali pun saya lantik menteri lain. Jadi kita tidak tahu apa yang akan berlaku. Sebelum itu, teruskan seperti biasa,” katanya lagi.

“Marah atau tidak, tiada apa yang boleh dilakukan lagi. Perkara itu telah pun diumumkan. Sekarang, kita perlu melihat ke hadapan. Nantikan keputusan seterusnya,” jawabnya apabila ditanya sama ada kecewa dengan keputusan Zuraida.

Zuraida mengumumkan kemasukannya ke dalam Parti Bangsa Malaysia Khamis lalu, dengan berkesan keluar dari Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) yang disertainya selepas keluar dari PKR pada Februari 2020, yang membawa kepada kejatuhan gabungan pemerintah Pakatan Harapan yang memenangi pilihan raya umum 2018.

Ahli Parlimen Ampang itu, yang kini berada di Turki dalam perjalanan kerja, menawarkan untuk meletakkan jawatan sebagai menteri dalam kenyataannya pada Khamis.

Baca Lagi | PM Ismail Sabri berkata Zuraida masih menteri, keputusan lanjut selepas lawatan ke Tokyo

Sejak itu, Presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata pihaknya berhak mencalonkan pengganti menteri kepada Zuraida.

Beberapa ahli Bersatu dikatakan telah disenarai pendek, antaranya Senator Datuk Razali Idris dan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainuddin.

Read Previous

Beijing berkata ucapan Blinken ‘memburukkan China’

Read Next

Medvedev, Tsitsipas mensasarkan 16 terakhir Terbuka Perancis

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here