The Malaysia Post

Pakar penyakit menyeru WHO, kerajaan untuk tindakan lanjut terhadap cacar monyet

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Credits: ytimg

Beberapa pakar penyakit berjangkit terkemuka mendesak tindakan lebih pantas daripada pihak berkuasa kesihatan global untuk membendung wabak cacar monyet yang semakin meningkat yang telah merebak ke sekurang-kurangnya 20 negara.

Mereka berhujah bahawa kerajaan dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia tidak sepatutnya mengulangi kesilapan awal pandemik Covid-19 yang melambatkan pengesanan kes, membantu virus itu merebak.

Walaupun monkeypox tidak menular atau berbahaya seperti Covid, saintis ini berkata, perlu ada panduan yang lebih jelas tentang cara seseorang yang dijangkiti cacar monyet harus mengasingkan, nasihat yang lebih jelas tentang cara melindungi orang yang berisiko, dan ujian yang lebih baik dan pengesanan kenalan .

“Jika ini menjadi endemik (di lebih banyak negara), kita akan mempunyai satu lagi penyakit jahat dan banyak keputusan yang sukar untuk diambil,” kata Isabelle Eckerle, seorang profesor di Pusat Geneva untuk Penyakit Viral yang Muncul di Switzerland.

WHO sedang mempertimbangkan sama ada wabak itu perlu dinilai sebagai potensi kecemasan kesihatan awam yang membimbangkan antarabangsa (PHEIC), kata seorang pegawai kepada Reuters. Penentuan WHO bahawa wabak merupakan kecemasan kesihatan global – seperti yang berlaku dengan Covid atau Ebola – akan membantu mempercepatkan penyelidikan dan pembiayaan untuk membendung penyakit.

“Ia sentiasa dalam pertimbangan, tetapi belum ada jawatankuasa kecemasan (mengenai cacar monyet),” Mike Ryan, pengarah program kecemasan kesihatan WHO, berkata di luar mesyuarat tahunan agensi itu di Geneva.

Bagaimanapun, pakar mengatakan tidak mungkin WHO akan mencapai kesimpulan sedemikian tidak lama lagi, kerana cacar monyet adalah ancaman yang diketahui dunia mempunyai alat untuk melawan. Membincangkan sama ada untuk menubuhkan jawatankuasa kecemasan, badan yang mengesyorkan pengisytiharan PHEIC, hanyalah sebahagian daripada tindak balas rutin agensi itu, kata pegawai WHO.

Eckerle menyeru WHO untuk menggalakkan negara-negara meletakkan langkah pengasingan yang lebih terkoordinasi dan ketat walaupun tanpa pengisytiharan kecemasan. Dia bimbang perbincangan tentang virus itu ringan, serta ketersediaan vaksin dan rawatan di beberapa negara, “berpotensi membawa kepada tingkah laku malas daripada pihak berkuasa kesihatan awam.”

Tak Sama dengan Covid

Lebih 300 kes yang disyaki dan disahkan monkeypox, penyakit yang biasanya ringan yang merebak melalui hubungan rapat, menyebabkan simptom seperti selesema dan ruam yang tersendiri, telah dilaporkan bulan ini.

Kebanyakannya berada di Eropah dan bukannya di negara-negara Afrika Tengah dan Barat di mana virus itu endemik. Tiada kematian dilaporkan dalam wabak semasa.

Walau bagaimanapun, pegawai kesihatan global telah menyatakan kebimbangan terhadap wabak yang semakin meningkat di negara bukan endemik. WHO telah berkata ia menjangkakan jumlah akan meningkat apabila pengawasan meningkat.

Angela Rasmussen, ahli virologi di Universiti Saskatchewan di Kanada, menulis di Twitter bahawa cacar monyet berbeza dengan SARS-CoV-2, novel coronavirus, tetapi “kami membuat beberapa kesilapan yang sama berkenaan dengan bertindak balas dengan tegas dengan alat di tangan.”

Pada hari Jumaat, WHO mengulangi bahawa virus monkeypox boleh dibendung dengan langkah-langkah termasuk pengesanan cepat dan pengasingan kes dan pengesanan kenalan.

Orang yang dijangkiti – dan dalam beberapa kes kenalan rapat mereka – dinasihatkan untuk mengasingkan diri selama 21 hari, tetapi tidak jelas sejauh mana orang akan mematuhi masa yang lama dari kerja atau komitmen lain. Kapasiti makmal untuk menguji cacar monyet juga belum diketahui secara meluas, kata Eckerle, bermakna diagnosis pantas boleh menjadi sukar.

Pemvaksinan besar-besaran tidak dianggap perlu tetapi beberapa negara, termasuk Britain dan Perancis, menawarkan vaksin kepada pekerja penjagaan kesihatan dan kenalan rapat.

Pakar lain berkata tindak balas semasa adalah berkadar dan menganggap cacar monyet sebagai kecemasan kesihatan global dan mengisytiharkan PHEIC adalah tidak sesuai pada peringkat ini.

“Ini dikhaskan untuk ancaman dengan tahap risiko tertinggi berdasarkan kejangkitan, keterukan dan risiko peningkatan antarabangsa,” kata Dale Fisher, pengerusi Rangkaian Amaran dan Tindak Balas Wabak Global (GOARN) dan seorang profesor perubatan di Singapura.

Di sebalik label, pakar berkata pengajaran paling penting dalam dua tahun kebelakangan ini ialah mencegah wabak apabila ia mula merebak adalah sudah terlambat.

“Ia sentiasa mengecewakan apabila dunia tersedar dengan penyakit baharu hanya apabila ia melanda negara berpendapatan tinggi,” kata Piero Olliaro, seorang profesor penyakit berjangkit berkaitan kemiskinan di Universiti Oxford dan pakar cacar monyet.

Baca Lagi | Pakar penyakit menyeru WHO, kerajaan untuk tindakan lanjut terhadap cacar monyet

Untuk bersedia menghadapi pandemik, “anda perlu melakukan itu di mana penyakit itu sekarang,” katanya. — Reuters

Read Previous

Medvedev, Tsitsipas mensasarkan 16 terakhir Terbuka Perancis

Read Next

Putin memberitahu Erdogan Rusia bersedia untuk bekerja untuk membuka semula penghantaran

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here