The Malaysia Post

Menteri Perancis mengecam Klopp berhubung kekecohan Liga Juara-Juara

Menteri Dalam Negeri Perancis Gerald Darmanin hari ini menyerlahkan sejarah kelab Inggeris tentang masalah orang ramai dan meninjau jurulatih Liverpool, Jurgen Klopp ketika dia berusaha menjelaskan kekecohan pada final Liga Juara-Juara hujung minggu ini di Paris.

Darmanin menolak kritikan terhadap polis Perancis, berkata tindakan mereka telah menyelamatkan nyawa, dan berkata sebarang keraguan tentang keupayaan Perancis untuk menganjurkan Piala Dunia Ragbi tahun depan dan Sukan Olimpik pada 2024 adalah tidak berasas.

“Perbandingan dengan Piala Dunia Ragbi dan Sukan Olimpik nampaknya agak tidak seimbang bagi saya, memandangkan jelasnya hanya dengan bola sepak, dan khusus hanya dengan bola sepak dan kelab Inggeris tertentu, ada acara ini,” katanya kepada akhbar. persidangan.

Dia mendakwa terdapat “masalah yang sama” semasa perlawanan akhir Liga Juara-Juara Liverpool-Tottenham di Madrid pada 2019, dan menyatakan bahawa Klopp telah menggalakkan penyokong Liverpool pergi ke ibu negara Perancis untuk perlawanan Ahad ini.

“Saya mengingatkan anda bahawa jurulatih Liverpool beberapa hari lalu – dan ia adalah umum – menyeru penyokong untuk datang ke Perancis walaupun tanpa tiket,” kata Darmanin.

Ini telah menyumbang kepada gangguan pada malam Sabtu, Darmanin mencadangkan, apabila 30,000 hingga 40,000 penyokong pergi ke stadium Stade de France di utara Paris sama ada tanpa tiket atau dengan yang palsu.

Darmanin berkata terdapat pemalsuan “besar-besaran, berskala industri” yang telah digalakkan oleh permintaan Liverpool untuk tiket kertas untuk penyokong mereka, bukannya tiket elektronik.

Tiket kertas itu “tidak syak lagi telah menyumbang kepada penipuan besar-besaran dan perindustrian,” dengan tiket yang dipalsukan “sama sekali dan tidak boleh dikenal pasti” sebagai palsu melainkan kakitangan stadium memeriksanya dengan pen pengesan khas.

Menteri Perancis itu mengakui bahawa “tidak semuanya sempurna,” berkata dia telah melihat beberapa video di mana pegawai individu ditunjukkan menggunakan gas pemedih mata dengan cara yang tidak sesuai.

Tetapi dia menambah: “Saya rasa agak rendah dan tidak wajar untuk mengkritik bukan sahaja polis tetapi juga secara individu pengawas polis,” katanya, merujuk kepada ketua polis Paris Didier Lallement yang bertanggungjawab terhadap keselamatan di ibu negara. Pada awal Mei, Klopp menggalakkan penyokong Liverpool untuk pergi ke ibu negara Perancis walaupun bimbingan kelab adalah penyokong tanpa tiket tidak sepatutnya melakukan perjalanan itu.

Baca Lagi | Menteri Perancis mengecam Klopp berhubung kekecohan Liga Juara-Juara

“Saya rasa Paris cukup besar untuk pergi ke sana tanpa tiket dan berseronok. Kelakuan diri sendiri tetapi berada dalam mood yang terbaik,” katanya. — AFP

Read Previous

Putin memberitahu Erdogan Rusia bersedia untuk bekerja untuk membuka semula penghantaran

Read Next

BTS kumpulan super K-pop Korea Selatan untuk melawat Biden di Rumah Putih

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.