The Malaysia Post

BTS kumpulan super K-pop Korea Selatan untuk melawat Biden di Rumah Putih

BTS

Credits: Koreaboo

Kumpulan besar Korea Selatan BTS, kumpulan besar pengumpulan dana untuk tujuan keadilan sosial di Amerika Syarikat, akan melawat Rumah Putih hari ini untuk membincangkan jenayah kebencian yang menyasarkan orang Asia dengan Presiden AS Joe Biden.

“Biden dan BTS juga akan membincangkan kepentingan kepelbagaian dan keterangkuman serta platform BTS sebagai duta belia yang menyebarkan mesej harapan dan positif ke seluruh dunia,” kata Rumah Putih minggu lalu semasa mengumumkan lawatan itu.

Pertemuan itu diadakan ketika pengiktirafan bulan Asia Amerika dan Orang Asli Hawaii/Pasifik bulan Mei berakhir di tengah-tengah peningkatan mendadak dalam jenayah kebencian terhadap warga Asia Amerika pada tahun lalu.

Serangan terhadap orang keturunan Asia telah meningkat apabila beberapa ahli politik dan pakar telah menggalakkan rakyat Amerika untuk menyalahkan China atas Covid-19, di tengah-tengah ketegangan lain.

Pertemuan kumpulan lelaki itu dengan Biden akan ditutup kepada organisasi media. Seorang pegawai Rumah Putih berkata ahli BTS akan menyampaikan ucapan ringkas pada permulaan taklimat berita harian Rumah Putih.

Bintang K-pop terkenal dengan menggunakan lirik dan kempen sosial mereka yang bertujuan memperkasakan anak-anak muda sejak membuat penampilan sulung pada tahun 2013. Pangkalan peminat mereka meluas ke demografi yang lebih tua, mengikat pengaruh perbelanjaan mereka kepada generasi yang celik internet dan dapat memanfaatkan kuasa media sosial.

Pada Jun 2020, peminat kumpulan itu meletakkan tenaga mereka di sebalik kempen dalam talian yang dipanggil #MatchAMillion untuk mengumpul wang bagi tujuan keadilan sosial di Amerika Syarikat. Ia memperoleh AS$1 juta (RM4.4 juta) dalam kira-kira satu hari, sepadan dengan sumbangan kumpulan itu sendiri kepada Black Lives Matter.

Baca Lagi | BTS kumpulan super K-pop Korea Selatan untuk melawat Biden di Rumah Putih

Pengurusan kumpulan Big Hit Music berkata ia berbesar hati untuk dijemput ke Rumah Putih.

“Ketika kami melawat sebagai artis yang mewakili Korea Selatan, kami berharap untuk membincangkan pelbagai topik termasuk kemasukan, kepelbagaian, jenayah benci anti-Asia, budaya dan seni,” kata Big Hit Music. — Reuters

Read Previous

Menteri Perancis mengecam Klopp berhubung kekecohan Liga Juara-Juara

Read Next

Wabak cacar monyet tidak mungkin akan membawa kepada wabak, kata WHO

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here