The Malaysia Post

Wabak cacar monyet tidak mungkin akan membawa kepada wabak, kata WHO

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) tidak percaya wabak monkeypox di luar Afrika akan membawa kepada wabak, kata seorang pegawai hari ini, sambil menambah masih tidak jelas jika orang yang dijangkiti yang tidak menunjukkan gejala boleh menularkan penyakit itu.

Lebih daripada 300 kes yang disyaki dan disahkan monkeypox, penyakit yang biasanya ringan yang merebak melalui hubungan rapat menyebabkan simptom seperti selesema dan ruam yang tersendiri, telah dilaporkan pada bulan Mei, kebanyakannya di Eropah.

WHO sedang mempertimbangkan sama ada wabak itu harus dinilai sebagai “kecemasan kesihatan awam yang berpotensi membimbangkan antarabangsa” atau PHEIC. Pengisytiharan sedemikian, seperti yang dilakukan untuk Covid-19 dan Ebola, akan membantu mempercepatkan penyelidikan dan pembiayaan untuk membendung penyakit itu.

Ditanya sama ada wabak monkeypox ini berpotensi untuk berkembang menjadi pandemik, Rosamund Lewis, ketua teknikal untuk monkeypox dari Program Kecemasan Kesihatan WHO berkata: “Kami tidak tahu tetapi kami tidak fikir begitu.”

“Pada masa ini, kami tidak bimbang dengan pandemik global,” tambahnya.

Strain virus yang terlibat dalam wabak itu difahamkan membunuh sebahagian kecil daripada mereka yang dijangkiti, tetapi tiada kematian dilaporkan setakat ini.

Kebanyakan kes telah muncul di Eropah dan bukannya di negara-negara Afrika Tengah dan Barat di mana virus itu endemik, dan kebanyakannya tidak dikaitkan dengan perjalanan.

Baca Lagi | Wabak cacar monyet tidak mungkin akan membawa kepada wabak, kata WHO

Oleh itu, saintis sedang mengkaji apa yang mungkin menjelaskan peningkatan kes yang luar biasa ini, sementara pihak berkuasa kesihatan awam mengesyaki terdapat beberapa tahap penularan komuniti.

Beberapa negara telah mula menawarkan vaksin untuk hubungan rapat kes yang disahkan. — Reuters

Read Previous

BTS kumpulan super K-pop Korea Selatan untuk melawat Biden di Rumah Putih

Read Next

Pendakwah Islam terkenal Da’i Syed berjalan atas dua tuduhan seks luar tabii

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.