The Malaysia Post

Laporan: Sesetengah majikan Malaysia memotong faedah pekerja selepas tingkat gaji dinaikkan kepada RM1,500

Beberapa pekerja di Malaysia mengadu bahawa faedah mereka telah atau akan dikurangkan oleh majikan sebagai tindak balas kepada gaji minimum RM1,500 baharu yang dilaksanakan sejak 1 Mei.

Akhbar Singapura The Straits Times (ST) bercakap dengan pekerja penghantar pejabat Mohamaed Afran, yang memperoleh RM1,280 sebulan dalam tempoh satu setengah tahun yang lalu, dan kegembiraannya atas kadar gaji minimum baharu RM1,500 telah dipotong selepas dia majikan mengumumkan pemotongan yang disertakan untuk faedahnya.

“Subsidi petrol saya telah dikurangkan sebanyak RM250. Selain itu, cuti saya telah dikurangkan kepada 14 hari daripada 18, dan faedah perubatan saya lebih sedikit. Saya terkejut tetapi saya memerlukan pekerjaan itu,” katanya dipetik ST.

ST memetik eksekutif jualan dan pemasaran Maria Fernendez, yang gaji pokoknya RM3,500, sebagai berkata bahawa kadar baharu RM1,500 memberi kesan kepada keseluruhan organisasi kerana majikannya juga sedang menyemak faedahnya.

“Syarikat saya… cuba membuat kakitangan bekerja lebih hari. Ia menjangkakan tahap produktiviti meningkat berikutan ‘kos tambahan’. Ia tidak adil,” katanya dipetik.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada 19 Mac mengumumkan bahawa kadar gaji minimum baharu RM1,500 akan dilaksanakan mulai 1 Mei.

Sebelum kadar baharu RM1,500 ini, kadar gaji minimum ialah RM1,200 bagi kawasan di bawah majlis bandaran atau majlis perbandaran, dan pada RM1,200 bagi kawasan bukan di bawah majlis bandaran atau majlis perbandaran.

Pada masa ini, kadar gaji minimum RM1,500 terpakai mulai 1 Mei kepada majikan yang mempunyai lima atau lebih pekerja, dan juga kepada majikan yang menjalankan aktiviti profesional seperti yang diklasifikasikan di bawah Klasifikasi Standard Pekerjaan (Masco) Kementerian Sumber Manusia Malaysia walaupun mereka mempunyai kurang daripada lima pekerja.

Kadar gaji minimum RM1,500 baharu hanya akan terpakai mulai 1 Januari 2023 bagi majikan yang mempunyai pekerja kurang daripada lima, dengan kadar gaji minimum RM1,100 atau RM1,200 untuk terus memohon sekarang bergantung pada lokasi pekerjaan mereka. .

ST juga melaporkan wakil syarikat yang hanya dikenali sebagai Winston berkata bahawa majikan tidak mempunyai pilihan kerana kadar baharu RM1,500 menjejaskan kos overhed mereka dan ia bukan murah.

“Mungkin ada yang akan melihatnya ketika kami cuba mencari kelemahan, tetapi bolehkah anda benar-benar menambah RM100,000 lagi apabila ekonomi itu sendiri sangat stabil?” katanya.

ST juga melaporkan bahawa beberapa syarikat menaikkan harga mereka untuk menampung kos yang lebih tinggi seperti untuk bahan mentah dan logistik lain, juga menyatakan bahawa presiden Persatuan PKS Malaysia Ding Hong Sing telah mendakwa dalam laporan 2 Jun oleh The Malaysian Insight bahawa RM1 baharu ,500 gaji minimum telah menyumbang kepada kenaikan 25 peratus dalam kos operasi bulanan untuk perniagaan.

ST menyatakan bahawa Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) pada 27 Mei menyifatkan pengurangan faedah oleh sesetengah majikan sebagai satu tindakan pengkhianatan.

“Kami menerima aduan daripada pekerja bahawa syarikat telah memotong elaun dan faedah lain — termasuk mengurangkan subsidi makanan dan pengangkutan kantin — untuk mengurangkan kos akibat kenaikan gaji minimum… (ia) adalah pengkhianatan terhadap usaha kerajaan untuk meningkatkan pendapatan kumpulan B40 (berpendapatan rendah),” ST telah memetik MTUC sebagai berkata.

Pada 21 Mac, Presiden Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) Datuk Syed Hussain Syed Husman berkata kadar baharu RM1,500 itu adalah peningkatan kira-kira 25 peratus kepada 35 peratus daripada kadar gaji minimum sedia ada RM1,200 dan RM1 ,100 bergantung kepada lokasi kerja.

Beliau berkata, peningkatan mendadak sebanyak 25 peratus hingga 35 peratus akan memberi banyak tekanan kewangan kepada perniagaan, terutamanya kerana kebanyakan mereka sedang berusaha untuk membina semula berikutan impak penutupan akibat pandemik Covid-19 dan banjir besar.

MEF berkata kadar gaji minimum perlu dinaikkan secara beransur-ansur, selain juga memerhatikan bahawa kadar baharu RM1,500 akan meningkatkan kos menjalankan perniagaan dan mengatakan bahawa campur tangan kerajaan diperlukan untuk memastikan kemampanan dan menstabilkan pasaran buruh.

Baca Lagi | Laporan: Sesetengah majikan Malaysia memotong faedah pekerja selepas tingkat gaji dinaikkan kepada RM1,500

Menyedari bahawa industri tertentu seperti hotel dan pelancongan masih menderita, MEF pada 21 Mac berkata bahawa melaksanakan RM1,500 di semua industri akan menjadi terlalu membebankan dan boleh menyebabkan industri tertentu ditutup, dengan menyatakan: “Isunya bukan sahaja RM1500 asas kos gaji minimum. Bagi perniagaan ia melibatkan banyak perkara lain yang berkaitan. Ia termasuk levi dan perumahan. Makanan, KWSP, Insurans dan faedah lain untuk menyebut beberapa. Kos bersih menjalankan perniagaan adalah lebih daripada apa yang kelihatan.”

Read Previous

Kuwait memanggil diplomat AS kerana jawatan ‘homoseksualiti’

Read Next

Pemimpin gereja besar Mexico mengakui penderaan seks kanak-kanak di AS

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.