The Malaysia Post

PM Ismail Sabri umum program biasiswa TVET untuk pelajar B40

Prime Minister Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

Credits: malaymail

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini mengumumkan pelaksanaan program biasiswa yang diberi nama Dermasiswa B40 TVET khusus untuk pelajar B40 yang melanjutkan pelajaran dalam pendidikan dan latihan teknikal dan vokasional (TVET) di institusi pengajian tinggi awam di bawah Kementerian Pengajian Tinggi tahun ini.

Ismail Sabri berkata ini bagi memberi motivasi dan menggalakkan lebih ramai pelajar melanjutkan pelajaran ke peringkat pengajian tinggi di TVET, sambil menambah pengambilan pertama program itu akan melibatkan 1,000 pelajar.

“Kerajaan mengunjurkan setiap pengambilan program itu akan melibatkan implikasi kewangan sebanyak RM36.41 juta,” katanya ketika berucap merasmikan Minggu TVET Kebangsaan 2022 di sini hari ini.

Baca Lagi | PM Ismail Sabri umum program biasiswa TVET untuk pelajar B40

Justeru, beliau yakin program itu akan memberi lebih banyak peluang kepada anak-anak Keluarga Malaysia (Keluarga Malaysia) khususnya daripada isi rumah B40 untuk mendapat akses kepada pendidikan di peringkat lebih tinggi dan membina kerjaya sendiri dalam bidang TVET.

Beliau berkata TVET

telah dikenal pasti sebagai salah satu daripada 14 game changer dalam Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) kerana sudah tiba masanya TVET menjadi pilihan utama golongan belia dalam mempersiapkan diri untuk masa depan, seperti di negara maju lain. — Bernama

Read Previous

Rusia untuk ‘memperhebat’ pertempuran, Zelensky memberi amaran apabila keputusan EU semakin hampir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here