The Malaysia Post

Miti: Pertumbuhan produktiviti Malaysia melantun kepada 1.8 peratus pada 2021

Pertumbuhan produktiviti Malaysia melantun semula kepada 1.8 peratus atau RM90,697 seorang pada 2021 daripada -5.3 peratus atau RM89,106 seorang pada 2020, kata Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Lim Ban Hong.

Beliau berkata 2021 menunjukkan kebangkitan yang luar biasa daripada kemelesetan ekonomi yang dihadapi akibat kesan wabak itu walaupun negara masih belum kembali kepada prestasi produktiviti pra-pandemi ketika itu.

Pertumbuhan keseluruhan subsektor di bawah sembilan Produktiviti Nexus melantun semula kepada purata 3.3 peratus pada 2021 daripada -5.1 peratus pada 2020, katanya.

“Semua subsektor mencatat pertumbuhan positif kecuali runcit dan makanan & minuman, pelancongan dan perkhidmatan profesional.

“Subsektor elektrik dan elektronik (E&E) mencatatkan pertumbuhan produktiviti tahunan tertinggi sebanyak 12 peratus berikutan peningkatan permintaan global bagi komponen E&E,” katanya dalam ucapan perasmian pelancaran Laporan Produktiviti 2022 dan Laporan Produktiviti Subsektor sempena Persidangan Produktiviti Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC) bertemakan “Memacu Produktiviti Negara” hari ini.

Lim berkata subsektor kimia dan produk kimia, serta mesin dan peralatan mencatatkan peningkatan besar dalam pertumbuhan produktiviti masing-masing pada 10.3 peratus dan 9.0 peratus.

“Ini adalah faktor pemacu untuk kami meningkatkan produktiviti negara, menyasarkan pertumbuhan pada purata 3.6 peratus setiap tahun, dari 2021 hingga 2025 seperti yang dinyatakan dalam Rancangan Malaysia Ke-12.

“(Tahun) 2022 bermula dengan janji produktiviti yang lebih tinggi, yang menggalakkan lebih ramai pelabur, peniaga dan perniagaan berpotensi untuk beroperasi di Malaysia. Justeru, kami berada di landasan yang betul untuk pemulihan ekonomi,” katanya.

Lim berkata Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD) mengunjurkan ekonomi Malaysia akan berkembang pada 6.1 peratus tahun ini, berdasarkan jangkaan jualan barangan elektrik dan peralatan kesihatan, meningkatkan eksport Malaysia dan permintaan domestik, digalakkan oleh faedah yang diperoleh. daripada sokongan kerajaan.

Beliau berkata unjuran itu sejajar dengan unjuran Kementerian Kewangan (MoF) bahawa keluaran dalam negara kasar (KDNK) negara akan berkembang antara 5.5 dan 6.5 peratus pada 2022.

“Unjuran itu berdasarkan potensi peningkatan dalam perdagangan global, harga komoditi seimbang, aktiviti ekonomi yang lebih rancak, dan peningkatan dalam sentimen pengguna dan perniagaan.

“Peralihan ke fasa endemik dan kelonggaran prosedur operasi standard Covid-19 meningkatkan lagi positivisme. Di samping itu, MPC optimis negara akan mencapai sasaran pertumbuhan produktiviti 3.6 peratus tahun ini,” katanya.

Lim menambah

untuk mencapai pertumbuhan produktiviti yang lebih tinggi, negara perlu menyasarkan empat pemacu produktiviti utama, iaitu bakat, teknologi, persekitaran perniagaan, dan subsidi.

Mengenai program pembangunan bakat, beliau berkata MPC telah menangani cabaran dalam tenaga kerja dengan menangani isu kekurangan pekerja, prestasi pencapaian pendidikan dan pampasan pekerja.

“Program Sijil Penghargaan Akademi Kilang (AiF) dan e-Shared Prosperity Organization (eSPO) merupakan inisiatif berterusan untuk memastikan tenaga kerja Malaysia bersedia untuk mengharungi ekonomi semasa dan masa depan.

“Program AiF telah melatih dan menempatkan 200 bakat tempatan dalam industri terpilih. Sebaliknya, bagi eSPO, sebanyak 30,526 organisasi telah diiktiraf atas amalan yang berjaya dan penggunaan perkongsian keuntungan dalam kalangan pekerja dalam organisasi melalui inisiatif produktiviti,” kongsinya.

Lim berkata keperluan untuk mengeluarkan potensi ekonomi industri melalui transformasi digital adalah penting untuk meningkatkan produktiviti dan daya saing negara.

Baca Lagi | Miti: Pertumbuhan produktiviti Malaysia melantun kepada 1.8 peratus pada 2021

Oleh itu, pelbagai inisiatif disediakan untuk memanfaatkan teknologi digital seperti tandatangan MPC “Go BIG with Digital” yang menyokong keperluan untuk transformasi minda dalam kalangan pemimpin. — Bernama

Read Previous

PM Ismail Sabri umum program biasiswa TVET untuk pelajar B40

Read Next

PKR menolak kerjasama dengan Azmin berhubung khianat ‘Sheraton Move’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.