The Malaysia Post

Kuwait memanggil diplomat AS kerana jawatan ‘homoseksualiti’

British Embassy in Moscow LGBT flag

Credits: pcdn

Kementerian luar Kuwait memanggil diplomat tertinggi AS di emiriah Arab Teluk berhubung siaran kedutaan Amerika di media sosial sebagai “menyokong homoseksualiti”, katanya hari ini.

Kedutaan AS di Kuwait telah menerbitkan gambar bendera LGBTQ+ di akaun Instagram dan Twitternya untuk menandakan bermulanya Bulan Kebanggaan pada 1 Jun.

“Semua manusia harus dilayan dengan hormat dan bermaruah serta harus dapat hidup tanpa rasa takut tidak kira siapa mereka atau siapa yang mereka cintai,” kata tweet kedutaan itu.

Ramai di Kuwait menggunakan media sosial untuk menyatakan rasa tidak puas hati mereka terhadap siaran itu, mengatakan mereka bertentangan dengan kepercayaan umat Islam di negara itu.

Kementerian luar Kuwait berkata dalam satu kenyataan bahawa ia telah memanggil pertuduhan urusan kedutaan AS James Holtsnider berhubung “rujukan media sosial dan tweet yang menyokong homoseksualiti”.

Ia berkata memorandum telah diserahkan kepada Holtsnider “mengesahkan penolakan Kuwait terhadap apa yang diterbitkan dan menekankan keperluan untuk kedutaan menghormati undang-undang dan peraturan yang berkuat kuasa di Kuwait”.

Tempoh jawatan bekas duta AS ke Kuwait, Alina Romanowski, berakhir pada April, menjadikan Holtsnider sebagai diplomat tertinggi AS di negara Teluk itu buat masa ini.

Homoseksualiti adalah haram di Kuwait, seperti di kebanyakan negara Islam.

Baca Lagi | Kuwait memanggil diplomat AS kerana jawatan ‘homoseksualiti’

Tetapi pada bulan Februari mahkamah perlembagaan Kuwait membatalkan undang-undang yang menjenayahkan “peniruan jantina yang berlainan” dalam satu tindakan yang dikatakan oleh Amnesty International sebagai satu kejayaan untuk hak transgender di rantau ini.

Kedutaan AS di Bahrain, Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu juga berkongsi siaran yang sama sempena Bulan Kebanggaan.

Read Previous

Kementerian Kewangan: Cukai, pembaharuan hasil kunci kepada daya tahan sosio-ekonomi

Read Next

Laporan: Sesetengah majikan Malaysia memotong faedah pekerja selepas tingkat gaji dinaikkan kepada RM1,500

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here