The Malaysia Post

Kebangkitan Teknologi AI Menggugat Kerja Pelakon Lagak Ngeri Hollywood

Dari Game of Thrones kepada filem-filem pahlawan super Marvel terkini, studio-studio yang ingin menjimatkan kos telah lama menggunakan watak latar belakang yang dihasilkan komputer untuk mengurangkan bilangan pelakon yang diperlukan untuk adegan pertempuran.

Kini, kemunculan kecerdasan buatan bermakna teknik yang lebih murah dan lebih kuat sedang dijelajahi untuk mencipta urutan tindakan yang sangat rumit seperti aksi kejar-kejar kereta dan tembakan – tanpa melibatkan manusia yang merisaukan (dan mahal).

Keperluan Terhadap Pelakon Lagak Ngeri Semakin Berkurang

Kerja lakon lagak ngeri, tradisi Hollywood yang telah berpanjangan dari zaman epik senyap hingga ke filem Mission Impossible terbaru Tom Cruise, berada dalam risiko penyusutan yang pesat.

“Teknologi ini kini semakin cepat dan lebih baik secara eksponensial,” kata Freddy Bouciegues, penyelaras aksi bagi filem-filem seperti Free Guy dan Terminator: Dark Fate.

Studio-studio kini sudah memerlukan pelakon aksi dan latar belakang untuk mengambil bahagian dalam “imbasan badan” 3D berteknologi tinggi di lokasi, seringkali tanpa menjelaskan bagaimana atau bila imej-imej tersebut akan digunakan.

Kemajuan dalam kecerdasan buatan bermakna imej-imej yang serupa ini boleh digunakan untuk mencipta “salinan digital” yang terperinci dan aneh serupa dengan realiti, yang boleh menjalankan sebarang tindakan atau bercakap sebarang dialog yang diinginkan penciptanya.

Baca lagi | Hollywood berpecah: Adakah selebriti sebenarnya berhenti Twitter?

Avatar Maya

Bouciegues bimbang produser boleh menggunakan avatar maya ini untuk menggantikan pelakon aksi “tidak menonjol” – seperti mereka yang memainkan peranan pejalan kaki yang melompat keluar dari jalan semasa aksi kejar-kejar kereta.

“Mungkin akan ada dunia di mana mereka berkata, ‘Tidak, kami tidak mahu membawa masuk 10 orang lelaki ini. Kami akan tambahkan mereka kemudian melalui kesan dan kecerdasan buatan. Sekarang orang-orang ini kehilangan pekerjaan.”

Unsur manusia

Ketidakpastian mengenai penggunaan kecerdasan buatan pada masa depan merupakan salah satu faktor utama yang dipertaruhkan dalam mogok berterusan oleh Persatuan Pelakon Layar (SAG-AFTRA) dan penulis-penulis Hollywood, yang telah berada di garis mogok selama 100 hari.

SAG-AFTRA bulan lalu memberi amaran bahawa studio-studio bercadang untuk mencipta replika digital realistik para pelakon, untuk digunakan “selama-lamanya, dalam apa jua projek yang mereka mahukan” – semuanya dengan pembayaran hanya satu hari kerja.

Studio-studio menafikan ini, dan berkata mereka telah menawarkan peraturan termasuk persetujuan yang diberikan dengan maklumat dan pampasan.

Tetapi selain daripada implikasi potensi terhadap ribuan pekerjaan yang hilang, Bouciegues memberi amaran bahawa tidak kira sebaik mana baiknya teknologi tersebut, “penonton masih boleh tahu” apabila tindakan berlaku menggunakan kesan VFX yang dihasilkan komputer.

Walaupun kecerdasan buatan boleh meniru dengan sempurna pertempuran, letupan, atau kemalangan, ia tidak dapat menggantikan unsur manusia yang penting dalam filem aksi yang berjaya, katanya, merujuk kepada sekuel Top Gun dan Mission Impossible terkini Cruise.

Bagi pekerja aksi seperti Bouciegues, hasil terbaik sekarang adalah untuk menggabungkan penggunaan pelakon manusia dengan VFX dan AI untuk menjalankan urutan yang akan terlalu berbahaya dengan teknik lama sahaja.

“Saya tidak fikir pekerjaan ini akan pernah berhenti,” kata Bouciegues mengenai kerja aksi.

Tetapi itu juga merupakan kenyataan yang menyedarkan bagi pelakon aksi yang kini berdiri di garis mogok di luar studio-studio Hollywood.

Read Previous

Alvaro Bautista Bakal Sertai Perlumbaan Grand Prix Malaysia dengan Status Wildcard

Read Next

Tujuh Jenis Bahan Penjagaan Kulit Yang Terbaik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.