The Malaysia Post

Tujuh Jenis Bahan Penjagaan Kulit Yang Terbaik

Kita semua ingin memiliki kulit yang sihat dan berseri, tetapi dengan begitu banyak produk penjagaan kulit dan bahan utama, ia boleh mengambil masa untuk memutuskan mana yang perlu sebelum kita melaburkan duit untuk itu. Apabila memilih bahan-bahan penjagaan kulit untuk ditambahkan dalam rutin penjagaan kulit anda, adalah penting untuk mempertimbangkan jenis masalah kulit anda. Berita baiknya, sama ada anda ingin mengurangkan tanda-tanda penuaan, melawan jerawat, atau meningkatkan tahap hidrasi, di sini kami senaraikan bahan yang boleh membantu.

1. Retinoid

Retinoid adalah kelas kompaun yang berasal dari vitamin A yang banyak digunakan dalam penjagaan kulit. Ia banyak manfaat untuk kulit, menjadikan retinoid bahan popular dalam produk anti-penuaan. Salah satu kelebihan utama retinoid adalah kemampuannya untuk merangsang proses metabolik dalam kulit (atau meningkatkan pergantian sel dan menggalakkan pertumbuhan sel-sel baru). “Retinoid menjadikan proses pergantian sel lebih cepat dan menyokong sintesis kolagen dan serat elastin yang membuatkan tekstur kulit yang lebih licin dan lebih kemas, serta menjadikan tanda-tanda penuaan seperti garis halus dan kedutan kurang ketara,” kata Valerie Aparovich, jururias berlesen, ahli bio kimia, dan ketua pasukan di OnSkin.

2. Vitamin C

Walaupun vitamin C adalah bahan utama dalam gelas jus oren harian anda, dalam penjagaan kulit, vitamin larut air ini memainkan peranan penting dalam mengekalkan kesihatan kulit anda. Sebagai antioksidan kuat yang banyak terdapat dalam kulit manusia, vitamin C melindungi kulit, organ terbesar badan anda, daripada radikal bebas yang dikenali dapat mempercepatkan tanda-tanda penuaan, kata Aparovich. Ini menjadikannya satu lagi pilihan yang sangat baik untuk mencegah tanda-tanda penuaan awal.

3. Peptida

Dikenali sebagai blok pembinaan protein dalam kulit, peptida adalah asid amino yang digunakan untuk meningkatkan keanjalan kulit, menyokong kulit yang menua dengan menggalakkan penghasilan kolagen, dan mengurangkan penampilan garis halus dan kedutan. Peptida juga menguatkan penghadang kulit, meningkatkan keupayaan kulit untuk sembuh sendiri, sambil mengurangkan keradangan dan kerengsaan.

baca lagi | Minyak Kokum Atau Kokum Butter Yang Penuh Kebaikan Untuk Kulit Tubuh

4. Seramida

Seramida adalah lipid dalam lapisan terluar kulit yang membantu mengekalkan penghadang yang sihat. Mereka diketahui mencegah kehilangan air, mengunci kelembapan untuk menggalakkan hidrasi mendalam sambil mengurangkan keringat dan mengelupas, jelas Aparovich. Ceramid juga menguatkan keupayaan kulit untuk mempertahankan diri daripada tekanan persekitaran dan boleh memperbaiki penghadang kulit yang terjejas.

5. Asid Hialuronik

Berbicara mengenai asid hialuronik, bahan utama ini telah mendapat dan kekal popular dalam penjagaan kulit atas beberapa sebab. Asid hialuronik adalah humektan yang terdapat semulajadi yang menarik dan menyimpan air. Dalam penjagaan kulit khususnya, magnet H2O ini membantu mengekalkan tahap hidrasi yang sihat dan mencegah kehilangan air, memberikan hasil segera.

6. Niasinamid

Niasinamid, sejenis turunan vitamin B3, adalah bahan yang sangat kuat yang menawarkan pelbagai manfaat, termasuk anti-penuaan dan perlindungan daripada kerosakan UV. Selain itu, ia merupakan pilihan yang sangat baik untuk orang yang memiliki kulit berminyak yang mudah berjerawat kerana ia dapat mengawal penghasilan sebum dan mengurangkan kemerahan dan keradangan. Niasinamid juga diketahui dapat meningkatkan sintesis kolagen, meningkatkan keanjalan dan ketahanan kulit, serta memudarkan hiperpigmentasi.

7. AHA

Singkatan bagi asid hidroksi alfa, kumpulan asid ini terutamanya diperoleh dari sumber tumbuhan dan bertindak sebagai peeling kimia untuk kulit. Bentuk paling biasa AHAs termasuk asid glikolik, asid laktik, asid sitrik, asid mandelik, asid tartarik, dan asid malik. Dalam dunia penjagaan kulit, AHAs dikenali sebagai bahan super untuk menghilangkan sel-sel kulit mati, membersihkan liang pori, dan mengurangkan penghasilan sebum, menjadikannya pilihan yang sangat baik untuk kulit berminyak dan mudah berjerawat, jelas Aparovich. AHAs juga dapat mencerahkan dan menyamaratakan warna kulit serta mengurangkan parut jerawat pada permukaan kulit (misalnya, dalam rawatan kulit kimia).

Read Previous

Kebangkitan Teknologi AI Menggugat Kerja Pelakon Lagak Ngeri Hollywood

Read Next

PAS-Perikatan Nasional Menjadi Pemenang Utama dalam Pilihan Raya Negeri – Pakar Penganalisis

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.