The Malaysia Post

Minyak Kokum Atau Kokum Butter Yang Penuh Kebaikan Untuk Kulit Tubuh

Produk penjagaan badan semulajadi semakin berkurangan ramai orang kerana mempunyai khasiat yang memuaskan, secara umumnya produk ini juga lebih mesra alam dan mesra kulit kerana ia mengandungi kandungan kimia yang minimum. Salah satu bahan semulajadi yang sedang diketengahkan dalam produk kecantikan ialah Kokum Butter. Adakah Kokum Butter dan adakah kebaikannya untuk kulit? Berikut adalah ulasan penuh.

Kokum Butter ialah minyak yang diekstrak daripada biji pokok Kokum. Tumbuhan kokum biasanya tumbuh di kawasan tropika di India dan dikenali dalam bahasa Latin sebagai Garcinia Indica. Tumbuhan ini hanya boleh tumbuh di kawasan beriklim tropika yang cenderung kering.

Kokum Butter dihasilkan dari minyak yang diperoleh daripada biji Kokum yang diekstrak dan diproses menjadi bentuk mentega yang serupa dengan koko atau mentega shea.

Kokum Butter mempunyai tekstur yang lebih keras dan biasanya berwarna kelabu muda atau kuning. Dengan komposisi trigliserida dan 80% stearic-oleic-steric (SOS), Kokum Butter ialah jenis mentega yang paling stabil dalam tekstur, walaupun pada suhu bilik.

Adakah kebaikan Kokum Butter untuk kulit badan?

#1. Melembapkan badan, rambut dan kulit kepala

Salah satu kelebihan minyak kokum ialah ia boleh digunakan pada semua bahagian badan termasuk kulit, bibir, kaki, kulit kepala dan rambut. Kokum Butter mempunyai tekstur yang ringan dan mudah diserap oleh kulit, dan dikatakan tidak meninggalkan minyak berlebihan selepas digunakan.

Jika anda ingin mencuba keberkesanan Kokum Butter dalam mengekalkan kelembapan terlebih kulit anda, pastikan anda melakukan percubaan dahulu atau gunakan sedikit pada bahagian kecil badan anda untuk memeriksa toleransi kulit anda.

Baca lagi | 8 Kebaikan Minyak Rosemary Pada Kesihatan Tubuh

#2. Melegakan luka

Mentega Kokum sering digunakan secara topikal untuk mengurangkan kulit akibat luka, melecur, atau ruam. Dalam kajian kecil, didapati bahawa Kokum Butter berkesan dalam merawat tumit kering dan merekah apabila digunakan dua kali sehari selama 15 hari.

#3. Mengatasi jerawat

Walaupun tiada kajian rasmi telah menguji keberkesanan Kokum Butter terhadap jerawat, ramai orang membuktikan kejayaannya.

Ciri-ciri pelembab Kokum Butter yang tidak menyumbat pori-pori dianggap sebagai sebab mengapa produk ini bagus untuk mengurangkan kulit kering dan merawat, seterusnya dapat mengurangkan penampilan jerawat.

#4. Anti-penuaan semulajadi

Lagi, walaupun belum ada penyelidikan Sekali rasmi yang membuktikan keberkesanan Kokum Butter dalam merawat masalah penuaan kulit, ramai orang percaya bahawa Kokum Butter secara berkesan boleh menjadikan kulit kelihatan lebih tegang dan sihat.

Memandangkan Kokum Butter mempunyai sifat emolien yang tinggi dan dapat mengekalkan tahap penghidratan kulit, ia secara tidak langsung dapat menjadikan kulit terhidrat dengan baik dan kelihatan lebih sihat dan muda.

Baca lagi | Nak Kurus Dengan Cepat? Ini 7 Petua Kuruskan Badan Dalam Tempoh Seminggu!

Selain itu, beberapa kajian juga telah membuat kesimpulan bahawa keberkesanan produk topikal adalah sementara. Oleh itu, kajian lanjut masih diperlukan untuk menentukan sama ada keberkesanan Kokum Butter akan diteruskan walaupun penggunaan produk tersebut dihentikan.

Walaupun kajian tentang Mentega Kokum masih terhad, Mentega Kokum mempunyai kelebihan berbanding bahan-bahan yang serupa seperti Mentega Shea, Mentega Kelapa dan Mentega Koko. Kelebihan ini termasuklah wangian semulajadi, struktur yang lebih stabil, dan tidak menyumbat pori-pori.

Walau bagaimanapun, Kokum Butter cenderung lebih mahal dan mempunyai tekstur yang lebih keras. Bagi anda yang ingin membuat lip balm, sabun, atau produk penjagaan kulit buatan sendiri, tidak salah mencuba ramuan ini sebagai variasi.

Read Previous

Menteri Tiong King Sing Tegur Ketua Pemuda Umno Atas Kontroversi Isu KLIA

Read Next

Kesihatan Presiden Pas Tan Sri Abdul Hadi Awang Semakin Merosot

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.