The Malaysia Post

8 Kebaikan Minyak Rosemary Pada Kesihatan Tubuh

Rosemary, sebahagian daripada keluarga pudina, adalah herba masakan yang telah digunakan dalam perubatan tradisional selama berabad-abad.

Minyak pati rosemary mempunyai wangian kayu dan digunakan dalam aromaterapi, serta mempunyai pelbagai kegunaan, dari merawat penyakit dan kesakitan hingga menggalakkan pertumbuhan rambut, menjadikannya bermanfaat untuk digunakan di rumah.

Berikut adalah kegunaan utama dan faedah minyak rosemary:

#1. Melawan Tekanan Gastrointestinal

Minyak rosemary boleh digunakan untuk melegakan aduan gastrousus seperti senak, gas, kekejangan perut, kembung perut, dan sembelit.

Ia juga merangsang selera makan dan membantu mengawal penciptaan hempedu, yang penting untuk penghadaman.

#2. Melegakan Tekanan dan Kebimbangan

Menggunakan minyak rosemary secara aromaterapi dapat menurunkan tahap hormon kortisol yang berkaitan dengan tekanan dan kebimbangan.

Ini membantu mengurangkan risiko kesan negatif tekanan kronik seperti penambahan berat
badan, tekanan oksidatif, tekanan darah tinggi, dan penyakit jantung.

#3. Mengurangkan Sakit dan Keradangan

Minyak rosemary mempunyai sifat anti-radang dan melegakan kesakitan.

Ia boleh digunakan untuk merawat sakit kepala, terseliuh, sakit otot, reumatik, arthritis, dan juga dapat ditambahkan ke dalam air mandi untuk mengurangkan rasa sakit.

Baca lagi | Rawat Masalah Rabun Dengan 10 Petua Mudah Ini!

#4. Merawat Masalah Pernafasan

Minyak rosemary berfungsi sebagai ekspektoran dan antiseptik yang membantu melegakan kesesakan tekak akibat alahan, selsema, atau selesema.

Ia juga membantu merawat asma bronkial dengan sifat antispasmodiknya.

#5. Menggalakkan Pertumbuhan dan Kecantikan Rambut

Minyak rosemary telah terbukti meningkatkan pertumbuhan rambut baru dan membantu mencegah rambut gugur. Minyak rosemarry dapat memperbaiki kualiti rambut, melambatkan uban, dan mengurangkan kelemumur.

#6. Tingkatkan Ingatan

Minyak rosemary telah dikaitkan dengan peningkatan daya ingatan dan kewaspadaan mental.

Antara kelebihan minyak rosemary adalah ia sangat berguna untuk meningkatkan prestasi kognitif dan membantu mencegah serta melambatkan penyakit Alzheimer.

Baca lagi | Penutup 2022: Makanan Teratas Bawah RM10 di Lembah Klang

#7. Lawan Nafas Berbau

Minyak rosemary mempunyai kualiti antimikrobial yang berkesan dalam menangani masalah nafas berbau dan juga membantu dalam menjaga kesihatan mulut dengan melawan plak, kaviti, dan gingivitis.

#8. Sembuhkan Kulit Anda

Minyak Rosemary memiliki sifat antimikrob yang efektif dalam merawat masalah kulit seperti jerawat, dermatitis, dan ekzema.

Minyak Rosemary adalah elemen kunci dalam aromaterapi, tidak hanya aromanya yang menyenangkan tetapi juga kerana kemampuannya untuk menenangkan tubuh sambil memberi tenaga pada fikiran.

Namun, disarankan untuk menghindari penggunaan minyak rosemary pada anak-anak di bawah usia 4 tahun.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Peruntukan RM3 juta Kepada BSMM – Perdana Menteri Anwar Ibrahim

Read Next

Rakyat Malaysia Di Luar Negara Turun Untuk Meraikan Pertabalan Raja Charles III

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.