The Malaysia Post

Rakyat Malaysia Di Luar Negara Turun Untuk Meraikan Pertabalan Raja Charles III

Ian Soh, seorang pelajar tahun empat perubatan, dengan tegas menyatakan bahawa beliau tidak akan ketinggalan pada pertabalan ini.

Ia merupakan pertabalan kali terakhir yang berlaku hampir 70 tahun yang lalu ketika Ratu Elizabeth II naik takhta.

Soh, seorang wanita berusia 22 tahun, telah menghadiri beberapa acara besar di negara ini termasuk sambutan Jubli Platinum Ratu pada tahun lalu sebelum mendiang raja meninggal dunia.

Beliau bersama dengan Kwan, berada di tepi kotak pos yang dihias.

Menurut Soh, yang sudah berada di Britain selama lapan tahun, dia benar-benar merancang untuk menyertai orang ramai dalam perarakan Raja agar tidak terlepas peluang sekali seumur hidup.

“Tempah” Tempat Untuk Berkhemah

Pada tahun ini, Soh akan disertai oleh teman wanitanya Alicia Kwan untuk menyaksikan perarakan istiadat raja yang akan berlangsung di London.

Semalam, pasangan ini mengelilingi Istana Buckingham dan melihat ramai penduduk tempatan sudah mula “menempah tempat mereka” di sepanjang jalan dengan berkhemah dan beratur.

Kwan, seorang pelajar perubatan tahun akhir berusia 24 tahun, terbang dari Glasgow, Scotland, untuk melakukan persiapan yang gigih.

“Saya benar-benar terkejut. Saya baru saja tiba di London dan dapat mengatakan bahawa persiapan di Glasgow tidak seheboh di London,” katanya.

Nur Farahiyah Azib, seorang suri rumah berusia 37 tahun yang juga berada di London, berkata sekolah anaknya baru-baru ini mengadakan “makan tengah hari pertabalan” untuk memperingati acara tersebut.

Dia juga berasa sangat gembira kerana dapat menyertai perayaan itu kerana ia adalah peluang sekali seumur hidup.

Baca lagi | Polis Britain Denda PM Sunak kerana Gagal Memakai Tali Pinggang Keledar

Ingin Cipta Kenangan Terakhir

Menurut Farahiyah juga, dia sebenarnya pergi ke beberapa tempat di London untuk melihat hiasan kerana merindui sambutan Jubli tahun lalu dan hanya menonton pertabalan itu di televisyen di rumah sahaja.

Namun disebabkan kali ini merupakan tahun terakhir tinggal di London, maka dia membuat keputusan untuk sertainya.

Hadif Ahmad Fadzil, yang sedang melanjutkan pengajian di peringkat Sarjana di London, merasakan persiapan untuk pertabalan kelihatan agak kurang memberangsangkan berbanding dengan sambutan Jubli.

“Saya terkejut melihat persiapan yang agak tidak memberangsangkan,” kata Hadif, yang berada di negara itu sejak 2017.

Seorang lagi pelajar, Sharifah Elira Shahabuddin, 23, berkata, dua tahun lalu merupakan masa yang sangat sibuk dan mencabar bagi Britain.

Amarjeet berkata rakyat Malaysia dan warga Britain di sini bersedia untuk meraikan acara itu.

Baca lagi | Raja Charles mengucapkan terima kasih kepada orang ramai sebelum pengebumian Ratu Elizabeth

Gembira Kerana Berpeluang Turut Serta Dalam Pelbagai Upacara

Amarjeet berkata rakyat Malaysia dan warga Britain di sini bersedia untuk meraikan acara itu.

Menurut Amarjeet, dia berada di sini ketika Putera Phillip meninggal dunia, hari Jubli Platinum Ratu dan kematiannya, dan kini, merupakan hari pertabalan Raja Charles III pula.

“Saya berasa agak bertuah kerana saya berada di sekitar untuk menyaksikan negara ini bersatu meraikan acara kebangsaan mereka. Sangat menghiburkan untuk melihat bagaimana negara yang berbeza meraikan acara kebangsaan mereka. Dengan cara yang lucu, ia membuatkan saya berasa lebih patriotik terhadap Malaysia,” katanya.

Di Kuala Lumpur, Malaysian British Society (MBS) menganjurkan pesta tontonan untuk rakyat Malaysia dan ekspatriat British di bandar itu.

Presiden MBS Amarjeet Singh Ghai, 57, berkata sambutan itu akan menghimpunkan rakyat Malaysia dan warga Britain yang tinggal di Malaysia.

“Ia sangat bersejarah bagi rakyat Malaysia dan British yang tinggal di sini untuk menyaksikan peristiwa sebegitu,” kata akauntan bertauliah itu.

Read Previous

8 Kebaikan Minyak Rosemary Pada Kesihatan Tubuh

Read Next

Lazio Bakal Berdepan Kesukaran Lawan AC Milan Malam Ini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.