The Malaysia Post

Polis Britain Denda PM Sunak kerana Gagal Memakai Tali Pinggang Keledar

Polis Britain didenda Perdana Menteri Rishi Sunak

Polis Britain mendenda Perdana Menteri Rishi Sunak semalam kerana gagal memakai tali pinggang keledar semasa dia merakam klip media sosial di tempat duduk belakang kereta yang sedang bergerak, satu tamparan yang berpotensi memalukan ketika dia cuba memulihkan nasib partinya.

Sunak, yang memohon maaf pada hari Khamis atas “kesilapan ringkas penghakiman”, telah memuat naik video itu ke Instagram semasa perjalanan ke utara barat England. Ia dikongsi secara meluas oleh pengguna lain yang menyedari bahawa dia tidak bersandar.

Polis tempatan telah berkata lewat hari itu mereka akan menyiasat, dan mengesahkan lewat semalam bahawa satu kesalahan telah berlaku.

Hukuman Kedua Sunak telah Diterima daripada Polis

Ini adalah penalti kedua yang diterima Sunak daripada polis selepas tahun lalu mereka mendapati dia melanggar peraturan penutupan Covid-19, bersama perdana menteri ketika itu Boris Johnson.

Sunak menjadi perdana menteri kedua selepas Johnson yang melanggar undang-undang dengan cara sedemikian.

Denda itu mewakili gangguan tambahan untuk Sunak, yang Parti Konservatifnya ketinggalan jauh di belakang Parti Buruh pembangkang dalam tinjauan pendapat, menjelang pilihan raya yang dijadualkan selewat-lewatnya pada Januari 2025.

Baca Lagi | Zodiak: Kuda, Monyet dan Naga menjadi yang Paling Bertuah Tahun ini

Baca Lagi | PM Anwar memberi Jabatan Persekutuan 90 Hari untuk Mewajarkan Pemilikan Tanah Negara Terbiar

“Perdana menteri menerima sepenuhnya ini adalah satu kesilapan dan telah memohon maaf. Dia sudah tentu akan mematuhi penalti tetap,” kata jurucakap dari pejabat Downing Street Sunak dalam satu kenyataan.

Polis di daerah utara Inggeris Lancashire berkata dalam satu kenyataan bahawa seorang lelaki berusia 42 tahun dari London telah diberikan notis penalti.

Kemas kini mengenai Kerajaan

Video Sunak mengandungi kemas kini mengenai rancangan “meningkatkan” kerajaan untuk mengurangkan jurang serantau.

Di Britain seseorang boleh didenda sehingga £500 (RM2,654) jika mereka gagal memakai tali pinggang keledar, melainkan terdapat pengecualian, seperti untuk perkhidmatan kecemasan, dalam teksi atau apabila pemandu mengundur.

“Terima kasih Polis Lancashire atas semua yang anda lakukan dalam kempen keselamatan jalan raya sepanjang tahun. Juga, mengingatkan kami bahawa tiada siapa yang berada di atas undang-undang,” kata Cat Smith, seorang penggubal undang-undang Buruh, di Twitter.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

PM Anwar memberi Jabatan Persekutuan 90 Hari untuk Mewajarkan Pemilikan Tanah Negara Terbiar

Read Next

Majikan Malaysia Gembira Dengan Kurangnya Keperluan Pengambilan Buruh Asing

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.