The Malaysia Post

Majikan Malaysia Gembira Dengan Kurangnya Keperluan Pengambilan Buruh Asing

Peraturan untuk Mengambil Pekerja Asing

Pengumuman kerajaan bahawa ia akan melonggarkan peraturan untuk mengambil pekerja asing telah memberi inspirasi kepada harapan baharu bahawa perniagaan akan bertambah baik, kata Zobir Osman, pengarah urusan syarikat pembinaan Juru Wajar Sdn Bhd.

“Sudah menjadi perjuangan untuk mendapatkan pekerja asing sejak selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)… di tapak ini, saya mempunyai tujuh pekerja tetapi jika boleh, saya lebih suka mempunyai 11 atau 12 orang,” katanya ketika ditemui di tapak pembinaan di Kuala Lumpur.

Zobir berkata bahawa kekurangan buruh asing dan kenaikan harga bahan mentah memainkan peranan yang sama dalam mewujudkan persekitaran perniagaan yang penuh dengan kontraktor terdesak yang bersedia untuk mengurangkan harga untuk mendapatkan projek, yang menyebabkan mereka tidak sanggup mengambil risiko sedemikian daripada kerja yang stabil.

“Kebanyakan daripada kontrak kerajaan ini membayar kontraktor sekali gus sebelum kerja bermula, dan syarikat terdesak mahu ini supaya mereka boleh membayar pinjaman bank mereka… tetapi jika mereka melakukan ini terlalu kerap, mereka mungkin menyebabkan perniagaan mereka mati kemudian,” katanya berkata.

Malaysia Bersedia Menghadapi Kemelesetan Global

Dengan Malaysia bersedia untuk menghadapi kemelesetan global tahun ini, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan pada 10 Januari bahawa langkah-langkah “belum pernah berlaku sebelum ini” akan diambil untuk memenuhi keperluan pembangunan ekonomi negara.

Beliau berkata ini termasuk penghapusan kuota yang sebelum ini memerlukan majikan Malaysia mengambil sekurang-kurangnya tiga pekerja tempatan sebelum layak mengambil seorang warga asing.

Tambahan pula, telah diputuskan bahawa program Pelan Penentukuran Semula Pendatang Asing Tanpa Izin 2.0 (IIRP) akan diperkenalkan semula.

Baca Lagi | PM Anwar memberi Jabatan Persekutuan 90 Hari untuk Mewajarkan Pemilikan Tanah Negara Terbiar

Baca Lagi | Polis Britain Denda PM Sunak kerana Gagal Memakai Tali Pinggang Keledar

Pelan itu menyediakan permit kerja rasmi kepada pendatang tanpa izin selepas mereka membayar kompaun, dengan Malaysia memperoleh pendapatan lebih RM700 juta dengan cara ini tahun lepas.

Antara November 2020 dan akhir Jun 2022, 418,528 individu mendaftar untuk program penentukuran semula.

“Inisiatif oleh Datuk Seri Anwar ini akan menyelesaikan sebahagian besar masalah kepada semua pemain industri, sama ada kontraktor Melayu, kontraktor Cina, semua orang,” kata Presiden Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia (PKMM) Datuk Seri Mohamed Fadzill Hassan ketika dihubungi Malay Mail .

Datuk Jawahar Ali Taib Khan Gembira dengan Keputusan PM

Begitu juga, Presiden Persatuan Pemilik Restoran Muslim Malaysia (Presma) Datuk Jawahar Ali Taib Khan berkata anggotanya “sangat gembira” dengan keputusan perdana menteri.

Presiden Persekutuan Pekilang Malaysia (FMM) Tan Sri Datuk Soh Thian Lai pada 11 Februari mengeluarkan kenyataan berterima kasih kepada kerajaan kerana “mengiktiraf kepentingan dan peranan pelengkap yang dimainkan oleh pekerja asing dalam menyokong pemulihan ekonomi.”

Bagaimanapun, majikan berkata bahawa mereka juga ingin beberapa permintaan lama dipenuhi.

Mohamed Fadzill berkata ketidaklayakan pelarian yang merupakan pemegang kad Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR) untuk bekerja di Malaysia adalah satu situasi yang harus diubah.

“Mereka di sini bersama keluarga mereka. Mereka juga memerlukan makanan untuk dimakan, jadi lebih baik biarkan mereka bekerja daripada menyebabkan isu sosial. Ia juga akan menjadi menang-menang bagi syarikat Malaysia yang bergelut mencari pekerja,” katanya.

Sementara itu, Jawahar Ali berkata perlu ada perlindungan kepada majikan apabila pekerja asing mahu pulang atau melarikan diri.

“Sekiranya pekerja asing itu nekad pulang ke negara asal, dia perlu membuat pengakuan di hadapan pegawai tinggi imigresen dan selepas pemergiannya direkodkan barulah penggantian automatik pekerja perlu diberikan kepada majikan.

“Selain itu, perlu ada penggantian automatik bagi pekerja asing yang melarikan diri, selepas majikan melaporkan perkara itu kepada polis dan membayar denda RM750,” cadangnya.

Malaysia juga baru-baru ini telah diuji hubungannya dengan negara jiran kerana cara ia melayan pekerja asing.

Pada Julai 2022, Indonesia menghentikan sementara menghantar warganya bekerja di Malaysia. Ini termasuk beribu-ribu yang diambil untuk sektor perladangan, memetik pelanggaran dalam perjanjian yang bertujuan untuk meningkatkan perlindungan pekerja rumah tangga yang bekerja dalam isi rumah Malaysia.

Walau bagaimanapun, ini telah diselesaikan kira-kira sebulan kemudian, pada Ogos 2022.

Arulkumar Singaraveloo, pengasas bersama Forum Sumber Manusia Malaysia, berkata Malaysia perlu berhati-hati untuk mengelakkan situasi yang sama dan memastikan walaupun peraturan pekerjaan dilonggarkan, keperluan pekerja asing dijaga — terutamanya penginapan yang sesuai.

“Perlu ada sekurang-kurangnya kriteria minimum bahawa syarikat yang memohon untuk mendapatkan pekerja asing mesti terlebih dahulu membuktikan bahawa mereka mempunyai penginapan untuk pekerja sedia ada yang diluluskan oleh jabatan buruh.

“Memberi majikan cek kosong untuk mengupah dengan memintas keperluan kuota mungkin tidak produktif kepada usaha yang dijalankan untuk menghapuskan amalan buruh paksa,” kata bekas pengurus besar sumber manusia pembuat sarung tangan utama Malaysia.

Read Previous

Polis Britain Denda PM Sunak kerana Gagal Memakai Tali Pinggang Keledar

Read Next

Perkara Seronok Untuk Dilakukan Apabila Anda Bosan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.