The Malaysia Post

Perkara Seronok Untuk Dilakukan Apabila Anda Bosan

Dapatkan inspirasi dan sibukkan diri.

Sama ada anda berjauhan dengan rakan dan ahli keluarga atau kebetulan mempunyai banyak masa terluang di tangan anda, adalah lumrah untuk kebosanan melanda.

Lagipun, anda hanya boleh melayari media sosial berkali-kali. Dan tawaran Netflix baharu dan popular dalam baris gilir anda?

Mereka akhirnya berakhir juga. Jadi apa yang boleh anda lakukan apabila kes demam kabin yang serius dan perasaan muak menyerang? Jadilah kreatif. Daripada melakukan aktiviti biasa anda di rumah, seperti membaca buku baharu, fikirkan tentang keluar dari zon selesa anda dengan menulis surat kepada diri masa depan anda atau menangani projek DIY pertama anda.

Bukan itu sahaja—di bawah, kami mempunyai senarai (kebanyakannya) perkara percuma yang boleh anda lakukan apabila anda merasa bosan hingga menangis, supaya anda boleh mengekalkan sedikit kewarasan anda dan memastikan diri anda sibuk.

Jika anda sedang mencari sesuatu untuk meluangkan masa sendiri atau ibu bapa atau penjaga kanak-kanak dan remaja yang bosan dan tidak bersemangat, kami mempunyai beberapa penyelesaian hebat untuk menghiburkan anda dan mereka. Dan siapa tahu?

Kanak-kanak mungkin menyukai beberapa pilihan yang telah kami kumpulkan di sini, seperti mencuba cabaran tarian TikTok, berdepan semasa malam permainan keluarga atau menikmati perkelahan dalaman.

Terdapat lebih daripada satu cara untuk membantu menghilangkan kebosanan daripada yang anda fikirkan. Jadi sila baca untuk mencari perkara yang menyeronokkan untuk berehat pada waktu tersebut.

Buat Papan Wawasan

Mencari cara untuk mempertanggungjawabkan diri anda semasa musim yang tidak menentu ini? Tidak kira apa matlamat anda—memperbaiki hubungan anda atau sekadar menjaga kesihatan mental anda—mewujudkan papan penglihatan boleh membantu anda berasa lebih tertumpu (dan meluangkan banyak masa di rumah). Jika anda tidak biasa, berikut ialah beberapa petua berguna untuk membantu anda bermula.

Nyanyikan Hati Anda

Memandangkan anda mungkin tidak melawat mana-mana bar karaoke untuk masa hadapan, muat turun Smule sebaliknya. Apl interaktif ini membolehkan anda menyanyi karaoke secara langsung dengan rakan di seluruh dunia, lengkap dengan kesan audio dan ciri visual.

Anjurkan “Pesta Netflix” Maya dengan Rakan Anda

Sama ada anda menjadikan matlamat anda untuk menayangkan sekumpulan filem yang dicalonkan untuk Oscar atau menonton beberapa filem asli di Netflix, satu perkara yang pasti: Anda tidak akan bosan lama. Untuk menjemput rakan-rakan tanpa meninggalkan keselesaan rumah anda sendiri, beratur di Netflix Party, yang membolehkan rakan dan keluarga menstrim dan bersembang antara satu sama lain dalam masa nyata.

Oprah’s The Life You Want™ Planner

Adakah petikan, nasihat dan latihan menulis terus dari Lady O terdengar bagus untuk anda? Kami fikir begitu! Perancang mingguan ini juga mempunyai ruang yang luas untuk membuat jurnal dan menampilkan niat mingguan.

Baca Lagi | Majikan Malaysia Gembira Dengan Kurangnya Keperluan Pengambilan Buruh Asing

Baca Lagi | Anwar Setuju Wakil Sarawak di Lembaga LHDN, Angkat Geran Khas untuk Negeri

Tulis dalam Jurnal Anda

Untuk membantu anda berasa baik semasa tekanan dan kebimbangan, tenangkan fikiran anda dengan mencatatkan perasaan anda dalam jurnal yang berkualiti. Kajian Harvard mendapati meletakkan pemikiran anda di atas kertas boleh membantu anda mengatasi kejatuhan emosi yang lebih baik akibat peristiwa tekanan dan traumatik.

Buat Cafternoon

Buat lilin DIY, siapkan produk kecantikan anda sendiri, atau hias untuk musim ini dalam satu petang yang dikhususkan untuk membuat kraf.

Tangani Pembersihan Musim Bunga Anda

Sama ada anda bermula dengan satu siri projek mini atau seluruh rumah dari atas ke bawah, sedikit pembersihan musim bunga ialah cara yang bagus untuk meluangkan masa dan merupakan sesuatu yang ramai orang menganggap katarsis.

Ketahui Kemahiran Baharu di YouTube

Rangsang diri anda dengan mempelajari kemahiran baharu. Tidak kira apa yang anda ingin cuba—mengait, menari atau memasak—kemungkinan terdapat video YouTube untuk itu.

Toss Makeup Tamat Tempoh

Produk kecantikan—iaitu losyen, berus solek, sabun dan kosmetik lain—tamat tempoh selepas enam bulan hingga beberapa tahun, berdasarkan produk dan penggunaan. Semasa mengatur, ikut peraturan praktikal ini: Jika ia kelihatan, berbau atau terasa pelik, balingkannya. Dan mungkin gunakan masa ini untuk melabur dalam solek atau sarung kosmetik baharu untuk membantu anda kekal teratur.

Bersihkan Barangan Pantry

Terdapat banyak staples pantri yang bertahan selama bertahun-tahun, tetapi yang lain-seperti barangan dalam tin dan rempah-rempah-perlu diganti secara berkala. Lakukan hantaran melalui pantri anda dan baling apa-apa yang telah tamat tempoh. Buat nota mental untuk menggunakan apa-apa sahaja dengan tarikh luput yang semakin hampir.

Read Previous

Majikan Malaysia Gembira Dengan Kurangnya Keperluan Pengambilan Buruh Asing

Read Next

Cara Melabur dalam Saham: Panduan Pemula

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.