The Malaysia Post

Cara Melabur dalam Saham: Panduan Pemula

Cara Melabur dalam Saham

Melabur ialah cara yang telah diuji masa untuk meletakkan wang anda bekerja untuk anda, sambil anda berusaha untuk memperoleh lebih banyak daripada itu. Pelabur lagenda Warren Buffett mentakrifkan pelaburan sebagai “melepaskan penggunaan sekarang untuk mempunyai keupayaan untuk menggunakan lebih banyak pada masa akan datang.”

Dengan melabur wang anda dengan kerap, anda mungkin boleh meningkatkannya berkali-kali ganda dari semasa ke semasa. Itulah sebabnya penting untuk mula melabur seawal mungkin dan sebaik sahaja anda mempunyai wang yang disimpan untuk tujuan itu. Tambahan pula, pasaran saham adalah tempat yang baik untuk bermula.

Sama ada anda mempunyai $1,000 diketepikan atau hanya boleh mengurus tambahan $25 seminggu, anda boleh bermula. Perlu diingat bahawa terdapat banyak perkara yang anda boleh dan harus pelajari tentang melabur dalam saham untuk mencapai kejayaan kewangan. Walau bagaimanapun, sekarang, baca terus untuk langkah-langkah untuk memulakan proses.

Langkah-langkah untuk Bermula

1. Tentukan Toleransi Anda terhadap Risiko

Apakah toleransi anda terhadap risiko (peluang anda mungkin kehilangan wang semasa melabur)? Saham dikategorikan dalam pelbagai cara, seperti saham permodalan besar, saham bermodal kecil, saham pertumbuhan agresif dan saham bernilai. Mereka semua mempunyai tahap risiko yang berbeza. Sebaik sahaja anda menentukan toleransi risiko anda, anda boleh menetapkan pandangan pelaburan anda pada saham yang melengkapinya.

2. Tentukan Matlamat Pelaburan Anda

Anda juga harus menentukan matlamat pelaburan anda. Apabila membuka akaun pembrokeran, broker dalam talian seperti Charles Schwab atau Fidelity akan bertanya kepada anda tentang matlamat pelaburan anda (dan tahap risiko yang dinyatakan di atas yang anda sanggup ambil).

3. Tentukan Gaya Pelaburan Anda

Sesetengah pelabur ingin mengambil bahagian yang aktif dalam menguruskan pelaburan mereka, manakala yang lain lebih suka menetapkannya dan melupakannya. Pilihan anda mungkin berubah, tetapi tentukan pendekatan untuk bermula.

Baca Lagi | Anwar Setuju Wakil Sarawak di Lembaga LHDN, Angkat Geran Khas untuk Negeri

Baca Lagi | Perkara Seronok Untuk Dilakukan Apabila Anda Bosan

4. Pilih Akaun Pelaburan Anda

Pelan persaraan di tempat kerja: Anda boleh melabur dalam pelbagai saham dan dana bersama bon dan dana tarikh sasaran melalui pelan persaraan di tempat kerja, seperti 401(k), jika majikan anda menawarkannya. Ia juga mungkin menawarkan pilihan untuk melabur dalam saham syarikat majikan.

Sebaik sahaja anda mendaftar dalam pelan, sumbangan dibuat secara automatik pada tahap yang anda tetapkan. Majikan boleh membuat sumbangan yang sepadan bagi pihak anda. Caruman anda boleh ditolak cukai dan baki akaun anda bertambah cukai tertunda. Ini adalah cara terbaik untuk memaksimumkan pelaburan anda dengan sedikit usaha. Ia juga boleh menanamkan kepada pelabur disiplin pelaburan tetap.

IRA atau akaun bercukai di pembrokeran: Anda juga boleh mula melabur dalam saham dengan membuka akaun persaraan individu (walaupun sebagai tambahan kepada rancangan tempat kerja). Atau, anda boleh menggunakan akaun pembrokeran biasa yang boleh dikenakan cukai. Biasanya, anda akan mempunyai banyak pilihan untuk melabur dalam saham. Ini boleh termasuk saham individu, dana bersama saham dan dana dagangan bursa (ETF), opsyen saham.

Akaun robo-advisor: Seperti yang dirujuk di atas, jenis akaun ini mengambil matlamat pelaburan anda dan mencipta portfolio saham untuk anda.

5. Belajar Mempelbagaikan dan Mengurangkan Risiko

Kepelbagaian adalah konsep pelaburan yang penting untuk difahami. Secara ringkasnya, dengan melabur dalam pelbagai aset, atau mempelbagaikan, anda mengurangkan risiko bahawa prestasi satu pelaburan boleh menjejaskan pulangan keseluruhan portfolio pelaburan anda dengan teruk. Anda boleh menganggapnya sebagai jargon kewangan kerana tidak meletakkan semua telur anda dalam satu bakul.

Ia boleh menjadi sukar untuk mempelbagaikan apabila melabur dalam saham individu jika bajet anda terhad. Contohnya, dengan hanya $1,000, anda mungkin hanya boleh melabur dalam satu atau dua syarikat. Ini mengakibatkan risiko yang lebih besar.

Di sinilah dana bersama dan ETF boleh membantu. Kedua-dua jenis dana cenderung memiliki sejumlah besar saham dan pelaburan lain. Ini menjadikan mereka pilihan yang lebih pelbagai daripada satu saham.

Minimum untuk Membuka Akaun

Banyak institusi kewangan mempunyai keperluan deposit minimum. Dalam erti kata lain, mereka tidak akan menerima permohonan akaun anda melainkan anda mendepositkan sejumlah wang.

Berbaloi untuk membeli-belah, dan bukan hanya untuk mengetahui deposit minimum. Semak ulasan broker kami (lihat di bawah). Sesetengah firma tidak memerlukan deposit minimum. Yang lain mungkin mengurangkan kos, seperti yuran dagangan dan yuran pengurusan akaun jika anda mempunyai baki melebihi ambang tertentu. Yang lain mungkin menawarkan sejumlah perdagangan bebas komisen untuk membuka akaun.

Kos untuk Melabur dalam Saham

Komisen dan Yuran

Seperti yang ahli ekonomi suka katakan, tiada makan tengah hari percuma. Semua broker perlu membuat wang daripada pelanggan mereka dalam satu cara atau yang lain.

Dalam kebanyakan kes, broker anda akan mengenakan komisen setiap kali anda berdagang saham, sama ada anda membeli atau menjual. Yuran dagangan berkisar antara $2 setiap dagangan hingga setinggi $10. Sesetengah broker tidak mengenakan sebarang komisen perdagangan sama sekali, tetapi mereka menebusnya dengan yuran lain.

Bergantung pada kekerapan anda berdagang, yuran ini boleh ditambah, menjejaskan pulangan portfolio anda dan mengurangkan jumlah wang yang perlu anda laburkan.

Beban Dana Bersama

Dana bersama ialah kumpulan dana pelabur yang diuruskan secara profesional yang memfokuskan pelaburan mereka dalam pasaran yang berbeza.

Mereka mempunyai pelbagai bayaran yang perlu anda ketahui. Salah satunya ialah nisbah perbelanjaan pengurusan (MER). MER ialah yuran yang dibayar oleh pemegang saham dana bersama (atau ETF) dan digunakan untuk perbelanjaan menjalankan dana.

Ia berdasarkan jumlah aset dana di bawah pengurusan. MER boleh berkisar antara 0.05 peratus hingga 2 peratus setiap tahun. Perlu diingat bahawa, semakin tinggi MER, semakin ia memberi kesan kepada pulangan keseluruhan dana.

Anda juga mungkin melihat caj jualan yang dipanggil beban. Ini termasuk beban bahagian hadapan dan beban bahagian belakang. Pastikan anda memahami sama ada dana membawa beban jualan sebelum membelinya. Semak senarai broker anda bagi dana tanpa beban dan dana tanpa yuran transaksi untuk mengelakkan caj ini.

Bagi pelabur permulaan, yuran dana bersama mungkin lebih sesuai berbanding komisen yang dikenakan apabila anda membeli saham individu. Selain itu, anda boleh melabur lebih sedikit untuk memulakan dana daripada yang mungkin anda bayar untuk melabur dalam saham individu.

Dengan cara ini, melabur dalam jumlah kecil secara konsisten dari semasa ke semasa dalam dana bersama boleh memberi anda faedah purata kos dolar (DCA) dengan mengurangkan kesan turun naik.

Broker dalam talian

Broker adalah sama ada perkhidmatan penuh atau diskaun.

Broker Perkhidmatan Penuh

Broker perkhidmatan penuh, seperti namanya, menawarkan rangkaian penuh perkhidmatan pembrokeran tradisional, termasuk nasihat kewangan untuk perancangan kolej, perancangan persaraan, perancangan harta tanah dan untuk acara dan peluang kehidupan yang lain. Nasihat yang disesuaikan tersuai ini mewajarkan yuran yang lebih tinggi yang biasanya mereka kenakan, berbanding dengan broker lain. Ini boleh termasuk peratusan urus niaga anda, peratusan aset anda di bawah pengurusan, dan kadangkala, yuran keahlian tahunan. Saiz akaun minimum boleh bermula pada $25,000.

Broker Diskaun

Broker diskaun pernah menjadi pengecualian tetapi kini menjadi kebiasaan. Mereka menawarkan anda alat untuk memilih pelaburan anda dan membuat pesanan anda. Sesetengah juga menawarkan perkhidmatan nasihat robo set-it-and-forget-it (lebih lanjut di bawah). Ramai yang menyediakan bahan pendidikan di tapak dan apl mudah alih mereka, yang boleh membantu pelabur pemula.

Sesetengah broker tidak mempunyai sekatan deposit minimum (atau sangat rendah). Walau bagaimanapun, mereka mungkin mempunyai keperluan dan bayaran lain. Pastikan anda menyemak kedua-dua ini semasa anda mencari akaun pembrokeran yang memenuhi keperluan pelaburan saham anda.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Perkara Seronok Untuk Dilakukan Apabila Anda Bosan

Read Next

10 Cara Mendapat Duit Sebagai Pelajar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.