The Malaysia Post

Cara Beli Rumah di Malaysia

Langkah 1 — Kerjakan Belanjawan Anda

Tidak ada gunanya menyelami carian rumah tanpa terlebih dahulu mengetahui perkara yang anda cari, dan apabila ia sampai padanya, itu bermula dengan belanjawan anda.

Kami mempunyai pelbagai alat yang hebat untuk membantu anda menyelesaikan pembiayaan anda:

– Kalkulator Keterjangkauan — garis panduan yang sangat asas tentang jumlah yang anda mungkin boleh pinjam.
– Kalkulator Pinjaman Rumah — penunjuk mudah pembayaran balik pinjaman rumah bulanan anda.

Sudah tentu, anda perlu mengambil kira keperluan bayaran muka anda dalam pembiayaan keseluruhan anda. Itu jumlah sekali gus bersamaan dengan 10% daripada jumlah kos hartanah yang perlu anda simpan, untuk membayar pendahuluan.

Perhatikan peluang pembiayaan yang disasarkan kepada pembeli rumah kali pertama, terutamanya jika anda telah menetapkan sasaran untuk pilihan rumah mampu milik!

Anda tidak selalu dapat memastikan skim yang anda akhirnya akan diluluskan, tetapi inisiatif kewangan kerajaan seperti Rumah Pertama Saya dan Residensi Wilayah (dulu dipanggil RUMAWIP) menunjukkan jenis skim yang ada di pasaran.

Ingat juga untuk mengambil kira kos tambahan, seperti duti setem dan pelbagai yuran guaman lain. Ini kadang-kadang boleh diabaikan oleh pembeli baru yang bersemangat (secara tidak sengaja, sudah tentu).

Tetapi mengetahui bahawa anda mempunyai wang yang cukup untuk bayaran muka rumah baharu, kemudian menyedari bahawa anda kekurangan RM5,000 kerana anda terlupa untuk mengambil kira kos perundangan yang lain boleh menjadi impian anda!

A) Senarai skim rumah mampu milik di Malaysia
Skim perumahan

– Faedah
– Kelayakan

BSN MyHome (Program Perumahan Rakyat)

– Sehingga 100% daripada harga pembelian termasuk (MRTA / LTHOT / Yuran Guaman / Duti Setem)
– Perlindungan MRTA sehingga 5% daripada harga pembelian
– Pembeli rumah kali pertama
– Bujang atau berkahwin, berumur 18–60 tahun
– Pendapatan minima RM1,000 sebulan

PR1MA (Program Perumahan 1 Malaysia)

– Pengecualian duti setem
– Skim Sewa kepada Sendiri
– Warganegara Malaysia berumur 21 tahun ke atas
– Pendapatan isi rumah bulanan antara RM2,500 dan RM15,000
– Pemohon tidak boleh memiliki lebih daripada satu hartanah

Skim Rumah Pertama Saya

-Pembiayaan sehingga 110%.
– Pembeli rumah kali pertama
– Malaysia sahaja
– Pendapatan bulanan maksimum RM5,000

B) Bagaimana jika saya tidak layak untuk skim perumahan ini?

Kebanyakan skim perumahan ini terhad kepada kumpulan B40 dan M40, jadi persaingan adalah sukar. Jika anda tidak layak, jangan berputus asa!

Di luar skim ini, banyak pemaju terus menawarkan pilihan pembiayaan dengan bayaran pendahuluan yang dikurangkan atau bahkan sifar.

Apa yang anda perlu lakukan ialah mencari yang betul yang sesuai dengan anda dan keadaan kewangan anda, dan anda masih boleh membeli rumah tanpa bayaran pendahuluan.

C) Bolehkah warga asing membeli rumah di Malaysia?

Ya, sama ada anda seorang ekspatriat memburu rumah atau pelabur yang mencari peluang yang sesuai — Malaysia mengalu-alukan kedatangan warga asing dengan tangan terbuka.

D) Berapakah kos sebuah rumah di Malaysia?

Harga hartanah di Malaysia sangat berbeza bergantung pada jenis hartanah dan lokasi.

Harga hartanah median berkisar antara RM300,000 dan RM500,000. Rumah teres berkisar antara RM300,000 dan RM800,000, manakala kondominium/apartmen antara RM300,000 dan RM600,000.

Sudah tentu, negeri-negeri seperti Selangor, Pulau Pinang dan Johor sangat condong ke arah hujung spektrum yang lebih mahal. Untuk melihat harga hartanah median mengikut negeri, lihat artikel kami di sini!

E) Adakah anda mempunyai cukup untuk kos pendahuluan?

Apabila menyusun belanjawan anda, ketahui bahawa kos pendahuluan bukan hanya bermakna bayaran muka sahaja. Di bawah ialah jadual ringkas mengenai beberapa perbelanjaan yang masuk ke dalam kos pendahuluan sahaja.

Kadar

– Bayaran muka
– Lebih kurang 10% daripada harga belian hartanah
– Duti setem ke atas Memorandum Pemindahan (MOT)
– 1% — 4% daripada harga belian hartanah
– Duti setem ke atas Perjanjian Jual Beli (SPA)
– RM10 setiap setem
– Duti setem atas perjanjian pinjaman
– 0.5% daripada jumlah pinjaman
– Yuran ejen hartanah
– 3% daripada harga belian hartanah
– Insurans gadai janji (MRTA/MLTA)
– Tertakluk kepada situasi/keperluan anda

F) Berapakah bayaran muka rumah di Malaysia?

Bayaran muka minimum rumah di Malaysia biasanya 10% daripada harga pembelian hartanah. Anda dialu-alukan untuk membayar lebih awal jika ia mengikut kemampuan anda.

Bahagian pertama bayaran muka biasanya dibayar sebagai sebahagian daripada deposit bersungguh-sungguh. Dalam kebanyakan kes, itu ialah bayaran 2% yang tidak boleh dikembalikan.

G) Pastikan anda mempunyai wang tunai tambahan untuk pelbagai yuran dan caj

Selain daripada yuran yang disenaraikan di atas seperti deposit bersungguh-sungguh, bayaran pendahuluan, duti setem dan yuran ejen — anda harus memastikan untuk mempunyai penimbal tunai untuk yuran lain yang akan anda hadapi sepanjang proses.

Ini termasuk yuran pemprosesan bank, yuran guaman untuk SPA dan perjanjian pinjaman dan yuran penilaian harta jika berkenaan.

H) Mampukah anda membayar ansuran bulanan?

Itu sahaja kos pendahuluan, sekarang mari kita lihat gambaran yang lebih besar — mampukah anda membeli hartanah ini untuk jangka masa panjang?

Ansuran bulanan bergantung kepada:

– Harga belian hartanah anda
– Jenis pinjaman rumah yang anda ada (Term, Flexi, Semi Flexi?)
– Tempoh pinjaman (biasanya 35 tahun atau sehingga 70 tahun)
– Kadar faedah pinjaman rumah

Dengan begitu banyak faktor yang terdapat dalam gambar, kalkulator pinjaman rumah boleh membantu anda mengetahui berapa kos ansuran bulanan anda.

Baca Lagi | Volvo Car Malaysia Sasar Mencapai 75pc Jualan menjelang 2025

Baca Lagi | Gurauan Suami Pada Isteri Silap, Video Menjadi Viral

Langkah 2 — Cari Hartanah Baharu Anda

Ini adalah perkara yang menarik apabila ia datang untuk mendapatkan rumah terbaik untuk anda! Nasib baik untuk anda, kami mempunyai puluhan ribu rumah baharu yang berpotensi besar untuk anda cari.

Hartanah Baharu Dilancarkan Bawah RM500,000

Sama ada anda mencari banglo mewah yang mewah dengan helipad di taman, atau pangsapuri mampu milik yang selesa dengan kemudahan berkongsi yang hebat, satu faktor penting yang perlu diingat: LOKASI!

Terdapat juga pelbagai faktor lain yang memberi kesan kepada nilai hartanah di Malaysia, jadi adalah penting untuk mempunyai senarai perkara yang paling penting kepada anda semasa carian anda.

Langkah 3 — Bandingkan Kos

Jika anda telah menemui hartanah yang anda suka, jangan hanya tergesa-gesa masuk dan membuang wang tunai anda di atas meja! Adalah penting untuk mengambil langkah ke belakang dan membandingkan kos dengan hartanah serupa yang lain.

Ini adalah cara yang baik untuk memahami sama ada anda membayar lebih pada hartanah, tetapi juga sama ada terdapat beberapa projek serupa lain yang akan menawarkan nilai yang lebih baik untuk wang anda.

Berikut ialah beberapa tempat yang bagus untuk diperiksa untuk mendapatkan cerapan tentang kos dan arah aliran hartanah:

– PropertyGuru AreaInsider — menawarkan pandangan tentang data jualan di kawasan yang disasarkan.
– Pusat Maklumat Harta Negara — menyediakan pandangan tentang trend negara dan serantau.
– Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta — memberi anda data tentang transaksi hartanah sebelumnya di kawasan tersebut.

Di kawasan yang popular, pasti ada persaingan untuk mendapatkan rumah yang tersedia, tetapi hartanah Malaysia yang tidak terjual sekarang meninggalkan peluang sebenar untuk membeli-belah dan mendapatkan tawaran murah.

Ini termasuk perkara seperti insentif pembangun, serta hanya menggunakan kemahiran perundingan anda dengan baik dan cuba menurunkan harga dengan lebih banyak rebat.

Langkah 4 — Pembiayaan Selamat

Untuk orang awam — anda perlu mendapatkan pembiayaan sebelum anda menandatangani perjanjian. Memastikan anda mendapat hak ini ialah langkah penting dalam mencari hartanah baharu yang terbaik untuk anda.

Adalah penting untuk memahami bahawa semua bank akan bergantung pada Laporan CCRIS anda serta skor CTOS anda untuk menilai kesesuaian anda untuk pinjaman.

Itu tidak semestinya bermakna jika satu bank menolak anda, yang lain akan juga, tetapi ia menawarkan pandangan yang baik tentang proses membuat keputusan.

Di samping itu, anda juga perlu memastikan bahawa anda tidak terjebak dengan terlalu banyak hutang. Ini akan menyebabkan Nisbah Perkhidmatan Hutang (DSR) anda mencapai tahap tidak sihat, bukannya julat 30%-40% yang disyorkan.

Langkah 5 — Gunakan Peguam

Sesetengah orang mencadangkan anda tidak memerlukan peguam sama sekali. Walaupun benar bahawa anda tidak diwajibkan di sisi undang-undang untuk mengambil pekerja, ia mungkin masuk akal untuk berbuat demikian.

Peguam adalah pakar dalam butiran yang lebih halus, terutamanya dengan jargon undang-undang yang terlibat, dan apabila melibatkan pelaburan seperti hartanah, anda ingin memastikan butiran yang lebih halus itu setepat mungkin.

Ini amat penting apabila melibatkan situasi seperti memastikan sama ada kontrak yang baru anda tandatangani itu mengikat secara sah atau tidak (dan bahawa anda tidak ditipu daripada wang anda oleh klausa tersembunyi).

Petua Memilih Peguam Hartanah

Jika anda memilih untuk meneruskan dengan seorang peguam, bagaimanakah anda harus mengambil seorang peguam yang baik?

– Cari yang pakar dalam pengangkutan
– Lakukan penyelidikan anda dan semak pengalaman mereka
– Semak semula bahawa mereka berdaftar dengan Badan Peguam Malaysia di sini
– Pastikan kadar mereka selaras dengan bajet anda

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Gurauan Suami Pada Isteri Silap, Video Menjadi Viral

Read Next

Hadiah Terbaik untuk Pemain Dari Mana-mana Umur dan Kemahiran

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.