The Malaysia Post

Volvo Car Malaysia Sasar Mencapai 75pc Jualan menjelang 2025

Kereta Elektrik Tulen

Volvo Car Malaysia Sdn Bhd komited untuk menjadi jenama kereta eLuxury No.1 Malaysia dan menyasarkan untuk mencapai 75 peratus jualan daripada kereta elektrik tulen menjelang 2025.

Pengarah Urusan Charles Frump berkata menjelang 2025, syarikat itu akan mengurangkan pelepasan karbon dioksidanya sebanyak 40 peratus bagi setiap kereta.

“Apabila kita bercakap tentang pelepasan paip ekor, kenyataan terbesar yang kami buat ialah menjelang 2030, kami akan menjadi syarikat kereta elektrik sepenuhnya. Tetapi cara perkara berkembang, sokongan dan sentimen pelanggan yang kami ada, kami fikir kami boleh pergi dengan lebih pantas.

“Jadi secara global, kami telah menetapkan itu sebagai pencapaian kami untuk menjadi 50 peratus elektrik menjelang 2025, tetapi di Malaysia, kami mahu menjadi 75 peratus menjelang 2025. Hanya dalam masa beberapa tahun, menjelang 2025, 75 peratus daripada jualan kami akan datang daripada kereta elektrik,” katanya pada majlis pelancaran kenderaan utiliti sukan (SUV) pertama kalinya, Volvo C40 Recharge Pure Electric.

C40 Recharge Pure Electric akan menjadi tawaran kenderaan elektrik (EV) pemasangan tempatan atau terputus sepenuhnya (CKD) kedua syarikat selepas XC40 Recharge Pure Electric, yang pertama kali dilancarkan di sini pada Mac.

Baca Lagi | Bursa Malaysia Berundur pada Kenaikan Kadar Faedah AS

Baca Lagi | Malaysia Menjaringkan Kemenangan 3-0 Meyakinkan ke atas Maldives

CKD EV pertama adalah Kejayaan yang Mengejutkan

CKD EV yang pertama merupakan kejayaan yang mengagumkan dengan syarikat itu masih memenuhi penghantaran kereta kepada pelanggan dengan bank pesanan yang sihat menjelang 2023.

Frump juga menyatakan bahawa Volvo adalah jenama kereta pertama yang memasang EV tempatan dan dieksport ke pasaran Asean lain, iaitu Vietnam, Thailand dan Indonesia.

“Senarai ini terus berkembang kerana saya fikir produk yang kami bina dan kualiti pemasangan sangat disukai sepanjang masa,” katanya.

Mengulas mengenai model Volvo yang baru dilancarkan, Frump berkata SUV itu direka untuk pelanggan yang mencari reka bentuk yang tegang, elektrifikasi dan teknologi termaju.

Ia didatangkan dengan penjana kuasa elektrik penuh yang menghasilkan output 408 kuasa kuda dan tork 660 newton meter, membolehkannya bergerak dari 0 hingga 100 kilometer (km) sejam dalam 4.7 saat.

Ia boleh meliputi jarak lebih 450km dengan sekali cas, sambil turut menampilkan keupayaan mengecas sehingga 80 peratus dalam 28 minit, kata Frump.

Volvo C40 Recharge Pure Electric

Volvo C40 Recharge Pure Electric, tersedia dalam lima warna, iaitu Crystal White, Black Stone, Silver Dawn, Sage Green, dan warna terbaru Fjord Blue ― dilancarkan secara rasmi hari ini pada harga tanpa kerumitan RM288,888 di atas jalan.

Volvo Car Malaysia juga mempamerkan kejayaannya dengan memperkenalkan platform ‘Jualan Dalam Talian’, di mana pelanggan boleh membuat tempahan di laman web rasmi syarikat itu bermula jam 8 malam hari ini.

Kereta yang baru dilancarkan itu tersedia untuk tontonan di semua pengedar sah Volvo di Malaysia mulai 15 Disember 2022 dan seterusnya.

Read Previous

Malaysia Menjaringkan Kemenangan 3-0 Meyakinkan ke atas Maldives

Read Next

Gurauan Suami Pada Isteri Silap, Video Menjadi Viral

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.