The Malaysia Post

Apakah ‘carchitecture’ atau seni memasukkan kereta dalam reka bentuk dalaman?

Seni Bina dan Kereta adalah Biasa

Seni bina dan kereta mempunyai lebih banyak persamaan daripada yang mungkin difikirkan dahulu. Mereka dihubungkan oleh kecintaan pada garisan, kecairan, pengoptimuman ruang dan, kadangkala, reka bentuk yang menakjubkan. Jadi tidak menghairankan bahawa mereka telah berkumpul untuk menimbulkan “karchitecture.”

Mengintegrasikan Kereta ke dalam Rumah

Trend ini, dilihat oleh Penta, terdiri daripada menyepadukan kereta ke dalam rumah seperti mana-mana objek cantik lain. Pemilik Porsches, Maseratis, Aston Martins dan kenderaan luar biasa lain boleh mengagumi mereka tanpa perlu pergi ke garaj mereka. “Pelanggan memilih untuk memiliki kereta mereka di rumah atau pangsapuri mereka, walaupun di peringkat penthouse, sebagai perayaan kereta sebagai objek reka bentuk,” kata arkitek Etienne Borgos, pengarah bersama Borgos Pieper, kepada majalah perdagangan. “Ia membawa pemilikan kereta ke peringkat seterusnya.”

Keinginan untuk Mencipta Semula Garaj Kereta

Keinginan untuk mencipta semula garaj kereta ini menimbulkan pelbagai jenis kemewahan. O-office Architects agensi China telah mengubah bekas kilang tekstil di Shenzhen menjadi rumah moden dengan Alfa Romeo Tipo 33 Stradale di tengah. Di Belanda, Studio OXL mengubah bengkel tukang kayu menjadi loteng yang luas. Pemiliknya mahu dapat mempamerkan Tesla Roadster 2008 mereka di ruang tamu mereka, jadi firma seni bina memutuskan untuk mengekalkan bekas pintu masuk kilang itu.

Baca Lagi | Piala Malaysia: Selangor, Terengganu menuju ke separuh akhir

Baca Lagi | Pelakon Zul Ariffin mengaku bersalah memuat naik klip berwap di media sosial, didenda RM30,000

Arkitek lain memilih untuk memasukkan tanjakan atau lif ke dalam reka bentuk hartanah, supaya peminat kereta boleh meletakkan model terbaik mereka di mana sahaja mereka suka – sama ada itu bermakna di ruang tamu atau bahkan di mezanin, seperti yang berlaku pada 2019 tiga tingkat rumah. direka oleh Sam Burch Architect Rumah itu, yang mempunyai garaj untuk sehingga 15 kenderaan, dilengkapi dengan lif supaya pemilik boleh mempamerkan Porsche dan BMWnya di mana-mana tingkat. Walau bagaimanapun, pemilik telah menyatakan di laman web studio Texas bahawa mereka perlu “memastikan untuk tidak merempuh mana-mana kenderaan melalui mana-mana dinding kaca besar.”

Pembuat kereta dalam cengkaman ‘carchitecture’

Walaupun istilah ‘carchitecture’ agak baru, konsep yang menjadi asasnya bukanlah sesuatu yang baru. Ia juga menarik perhatian arkitek terkenal abad ke-20 seperti Le Corbusier dan Frank Lloyd Wright, yang memiliki lebih daripada 80 kereta semasa hayatnya. Peminat ini juga mengisytiharkan bahawa “kereta bukanlah kuda, dan ia tidak memerlukan bangsal.” Oleh itu, tidak hairanlah bahawa beberapa elemen bilik pameran kereta New York yang dibinanya pada tahun 1954 mengingatkan kepada Muzium Guggenheim, bangunannya yang paling terkenal. “Perkataan ‘carchitecture’ adalah mengenai obsesi arkitek tentang kereta, tetapi juga mengenai reka bentuk kereta yang mempunyai pautan kepada seni bina,” Thijs Demeulemeester, wartawan dan pengarang bersama buku “Carchitecture: Houses with horsepower,” memberitahu Penta.

Sesetengah pengeluar kereta telah memahami perkara ini dan menawarkan pelanggan terkemuka perkhidmatan yang memerlukan mereka bentuk ruang yang luar biasa dan disesuaikan untuk menyimpan kenderaan mereka. Ini adalah kes dengan Aston Martin. Sejak 2019, kumpulan British telah menawarkan perkhidmatan “Galeri Automotif dan Lair” untuk mengambil “pengalaman Aston Martin” dengan lebih jauh, dalam kata-kata Marek Reichman, naib presiden eksekutif dan ketua pengarah kreatif. “Bagi peminat kereta, garaj adalah sama pentingnya dengan bahagian lain di rumah. Kami mahu membawa pemilikan Aston Martin ke peringkat seterusnya, dan galeri auto yang dipesan lebih dahulu… boleh membantu pelanggan kami melakukannya,” katanya dalam satu kenyataan semasa pelancaran perkhidmatan itu.

Pasukan Reka Bentuk Aston Martin

Baru-baru ini, pasukan Aston Martin Design telah mengambil konsep “carchitecture” ke tahap yang melampau dengan mereka bentuk hartanah seluas 800 meter persegi di tengah-tengah kawasan luar bandar New York dengan bantuan S3 Architecture. Pintu masuk utama rumah dengan berbilang tingkap ini adalah melalui garaj galeri, yang membolehkan pemilik tempat itu mendedahkan DB11, V12 Vanquish dan Valkyrie mereka seperti mana-mana karya seni.

Read Previous

Pelakon Zul Ariffin mengaku bersalah memuat naik klip berwap di media sosial, didenda RM30,000

Read Next

Tiket pra-jualan untuk lawatan Blackpink di KL habis dijual walaupun terdapat aduan mengenai harga yang terlalu tinggi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.