The Malaysia Post

Pelakon Zul Ariffin mengaku bersalah memuat naik klip berwap di media sosial, didenda RM30,000

Pelakon Zul Ariffin didenda RM30,000

Pelakon Zul Ariffin didenda RM30,000 oleh mahkamah sesyen Sepang hari ini selepas mengaku bersalah memuat naik video di akaun Instagramnya pada Mac yang dianggap “tidak wajar”.

Free Malaysia Today

Free Malaysia Today melaporkan bahawa dia didakwa memuat naik teaser untuk siri TVnya yang akan datang berjudul Perempuan Itu pada 18 Mac, yang disorot oleh orang ramai kerana menggambarkan adegan intim antara dia dan rakan pelakon.

Denda itu dijatuhkan oleh Hakim Noorhisham Jaafar pagi ini.

Dia didakwa mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dengan penggunaan tidak wajar kemudahan atau perkhidmatan rangkaian, yang membawa hukuman denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara tidak lebih setahun, atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Seksyen 233 juga memperuntukkan denda RM1,000 bagi setiap hari kesalahan itu terus dilakukan selepas sabitan.

Baca Lagi | Warisan menggariskan syarat sokongannya kepada kerajaan persekutuan

Baca Lagi | Piala Malaysia: Selangor, Terengganu menuju ke separuh akhir

Zul pertama kali memuat naik klip berwap itu di Instagram pada Mac, di mana pelakon itu dilihat membawa pendatang baru Siti Hariesa dalam posisi tidak senonoh.

Antara babak yang menggusarkan pengguna media sosial melihat watak Siti Hariesa menyuap watak Zul.

Pada asalnya dijadualkan akan ditayangkan pada April, drama ini diterbitkan oleh Erma Fatima dan dibintangi oleh pelakon lain seperti Mimi Lana dan Eman Manan.

Twitter kepada bukan sahaja Lambast Zul

Ramai di Twitter bukan sahaja mengecam Zul, tetapi juga pihak produksi kerana menyiarkan klip itu ketika bulan Ramadan semakin hampir.

Klip kontroversi itu turut mendapat perhatian Timbalan Menteri Hal Ehwal Ugama negara Datuk Ahmad Marzuk Shaary, yang memberitahu Sinar Harian bahawa pertemuan dengan kedua-dua pelakon dan pihak produksi akan dipanggil kerana adegan itu dikatakan bertentangan dengan ajaran Islam.

Kakak Erma, pelakon Datin Seri Umie Aida dilaporkan berkata bahawa Erma kecewa kerana ada yang menyiarkan klip itu di Instagram sebelum meminta kebenarannya.

Pengarah Ain Sharif

Pengarah Ain Sharif dalam pada itu memberitahu portal berita bahawa adegan bocor itu mungkin tidak ditayangkan di televisyen dan dia tidak tahu bahawa pelakon itu akan berkongsi adegan itu di Instagram.

Read Previous

Piala Malaysia: Selangor, Terengganu menuju ke separuh akhir

Read Next

Apakah ‘carchitecture’ atau seni memasukkan kereta dalam reka bentuk dalaman?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.