The Malaysia Post

Malaysia Menjaringkan Kemenangan 3-0 Meyakinkan ke atas Maldives

Kekalkan Momentum Kemenangan

Malaysia meneruskan momentum kemenangan menjelang saingan Persekutuan Bola Sepak Asean (Piala AFF 2022) dengan kemenangan meyakinkan 3-0 ke atas Maldives dalam aksi persahabatan Peringkat 1 Antarabangsa di Stadium Bola Sepak Kuala Lumpur di Cheras, malam ini.

Ketua jurulatih Kim Pan Gon telah melakukan perubahan drastik kepada pasukan dengan mengekalkan hanya empat pemain daripada skuad yang menewaskan Kemboja 4-0 dalam satu lagi perlawanan persahabatan Tahap Satu Jumaat lepas.

Dalam perlawanan hari ini, Malaysia menetapkan rentak tepat dari awal dan mencipta peluang berbaloi pada minit ke-11 tetapi usaha terpuji Darren Lok daripada hantaran Brendan Gan dinafikan oleh regangan kaki penjaga gol Maldives, Hussain Shareef.

Terlepas Peluang

Peluang yang terlepas itu bagaimanapun tidak mematahkan semangat pasukan tuan rumah apabila kehebatan menyerang berterusan sehingga Darren menebus kesilapan awalnya dengan pantas menyudahkan hantaran kapten Muhammad Safawi Rasid pada minit ke-24.

Malaysia menduduki tempat ke-146 dunia tidak dapat menambah jumlah itu sehingga kedua-dua pasukan masuk ke bilik persalinan.

Separuh masa kedua bermula dengan kedudukan yang lebih baik untuk pasukan tuan rumah dan Muhammad Faisal Abdul Halim menjaringkan gol pada minit ke-64, menamatkan larian solo, untuk memberikan 6,000 penyokong aneh alasan untuk bersorak.

Baca Lagi | Ketua Pegawai Eksekutif Pihak Berkuasa Penerbangan Awam akan Berundur pada 31 Dis

Baca Lagi | Bursa Malaysia Berundur pada Kenaikan Kadar Faedah AS

Matlamat Muhammad Faisal

Diilhamkan oleh jaringan Muhammad Faisal, anak buah Pan Gon berada di seluruh Maldives tetapi kurang sentuhan penyudah, terutama pada minit ke-68 apabila tandukan Faisal tersasar dan satu lagi percubaan tiga minit kemudian tepat sasaran tetapi berjaya diselamatkan oleh penjaga gol.

Pengenalan pemain naturalisasi Lee Tuck untuk Muhammad Safawi memberi impak pantas apabila tandukannya yang bergemuruh menggegar palang pada minit ke-85 tetapi tiga minit kemudian dia memastikan percubaannya dikira apabila menyudahkan hantaran Muhammad Azam Azmi Murad.

Sementara itu, Pan Gon dijangka menamakan skuad 23 anggotanya untuk Piala AFF 2022 tidak lama lagi, selepas mengenal pasti lima pemain yang akan digugurkan daripada skuad 28 pemain sekarang.

Kempen Piala AFF

Malaysia membuka kempen Piala AFF dalam Kumpulan B menentang Myanmar di Yangon pada 21 Disember, diikuti perlawanan kedua menentang Laos di Stadium Nasional di Bukit Jalil pada 24 Disember, sebelum menentang Vietnam di Hanoi pada 27 Disember dan Singapura di Bukit Jalil pada Januari 3.

Malaysia, juara pada 2010, menduduki tempat naib juara sebanyak tiga kali, 1996, 2014 dan 2018.

Pada edisi 2020, pasukan itu gagal melepasi peringkat kumpulan di Singapura.

Read Previous

Bursa Malaysia Berundur pada Kenaikan Kadar Faedah AS

Read Next

Volvo Car Malaysia Sasar Mencapai 75pc Jualan menjelang 2025

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.