The Malaysia Post

Malaysia harus meniru Chelsea, Vietnam untuk mencapai sukses dalam pengembangan bolasepak

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini berkata pasukan Liga Perdana Inggeris, Chelsea dan pasukan kebangsaan Vietnam adalah standard emas untuk kejayaan bola sepak dan Malaysia harus mengambil tindakan daripada pelan tindakan kedua-dua pasukan.

Beliau berkata kedua-duanya mempunyai akademi yang luar biasa, akar umbi yang kukuh dan membangunkan ekosistem bola sepak yang mampan yang harus menjadi iri hati semua komuniti bola sepak.

“Chelsea atau The Blues yang berpangkalan di Stamford Bridge mempunyai salah satu program akar umbi terbaik dengan pemain berusia antara sembilan hingga 23 tahun.

“Ekosistem mereka yang terdiri daripada bukan sahaja pemain tetapi jurulatih, pentadbir dan ibu bapa mewujudkan ekosistem bola sepak yang penuh dengan kejayaan.

“Selain meningkatkan kualiti pemain mereka meningkatkan kebolehpasaran dan kemahiran mereka yang akhirnya memakai jersi biru itu.

“Ini harus dicontohi oleh kelab bola sepak di Malaysia,” katanya hari ini.

Ismail Sabri berkata demikian dalam ucapannya pada majlis pecah tanah kompleks pejabat baharu Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) di Putrajaya.

Bangunan itu akan dinamakan Kompleks FAM Sultan Ahmad Shah dan dibina di atas tanah seluas 3.01 ekar dengan kemudahan terkini.

Matlamatnya adalah untuk meningkatkan bola sepak Malaysia, yang menurut Ismail Sabri masih menjadi sukan nombor satu negara.

“Saya juga peminat besar bola sepak dan sentiasa mengikuti Harimau Malaya dan peminat mereka Ultras. Mereka dahagakan kejayaan, untuk kembali ke zaman kegemilangan 70-an.

“Saya percaya pembangunan akar umbi adalah penting, membina profesionalisme adalah penting dan gagal merancang adalah merancang untuk gagal.

“Kerajaan serius dalam membangunkan bola sepak Malaysia selaras dengan pelan tindakan FAM F:30 jadi kami akan memperuntukkan RM10 juta kepada FAM mulai 2022 dan seterusnya.”

Ismail Sabri berkata Vietnam adalah anak kecil di Asia pada masa lalu tetapi kini menjadi antara negara bola sepak terkemuka di Asia kerana akademi yang kukuh dan perancangan yang rapi.

“Mereka berada di ranking 172 pada 2006 tetapi kini merupakan satu-satunya pasukan yang membuat pusingan kelayakan akhir untuk Piala Dunia Qatar 2022.

“Apa yang membezakan mereka dengan kita ialah pembangunan akar umbi mereka.

“Akademi Hoang Anh Gia Lai mereka mempunyai kerjasama dengan Arsenal, JMG Academy di Perancis dan mendapat sokongan daripada konglomerat Vietnam.

“Oleh itu jika kita mula menambah baik akademi dan akar umbi kita akan dapat membangunkan bakat bola sepak yang berkaliber tinggi juga,” tambahnya.

Sebidang tanah untuk bangunan baharu itu bertentangan dengan pejabat Persekutuan Bola Sepak Asia semasa di Presint 5, Putrajaya.

Dalam majlis itu, Presiden FAM Datuk Hamidin Mohd Ali berkata nama itu bagi memperingati Almarhum Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah dan sumbangan baginda kepada bola sepak.

Kosnya dianggarkan sekitar RM30-35 juta dan dijangka siap dalam tempoh tiga tahun.

Baca Lagi | Malaysia harus meniru Chelsea, Vietnam untuk mencapai sukses dalam pengembangan bolasepak

Ia akan dilengkapi dengan semua kemudahan moden seperti bilik video, fisioterapi, gim, auditorium untuk pengadil dan pemain dan banyak lagi.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Malaysia terbuka untuk perniagaan, kata Muhyiddin dalam pertemuan di UAE

Read Next

Pengunjung membanjiri Batu Caves apabila Thaipusam semakin hampir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.