Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Panggilan tepat oleh BAM untuk menghantar anak muda, kata menteri sukan

Persatuan Badminton Malaysia

Panggilan tepat oleh BAM untuk menghantar anak muda, kata menteri sukan

a Persatuan Badminton Malaysia (BAM) membuat keputusan yang tepat untuk menghantar barisan untuk kempen Piala Thomas 2020 di Aarhus, Denmark, kata Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu.

Dia mengatakan walaupun tersingkir di perempat final, pasukan kebangsaan, yang rata-rata berusia 23 tahun, bertarung hebat melawan pasukan teratas di dunia, yang juga lebih berpengalaman.

Katanya, kempen itu juga memberi pendedahan yang baik kepada pemain muda dalam usaha menjadikan Malaysia sebagai pusat sukan badminton.

“Mereka tidak kalah dengan mudah, mereka berjuang keras. Ini bermaksud keputusannya tepat dan kami juga ingin melihat kejayaan yang lebih besar selepas ini.

“Tidak ada di Malaysia yang mengharapkan pasukan membawa kembali trofi, kami tidak menetapkan sasaran itu,” katanya dalam sidang media selepas menghadiri upacara penutup Mobile Legends Pro League (MPL) Malaysia Musim 8 di sini hari ini.

Pada aksi suku akhir yang berlangsung pada hari Jumaat, Malaysia tewas 0-3 kepada pendahulu Indonesia, sehingga gagal membalas kekalahan pada tahap yang sama dengan yang terakhir pada edisi 2018 pertandingan.

Malaysia terakhir memenangi Piala Thomas pada tahun 1992 di Kuala Lumpur, dan edisi 2014 di India adalah kali terakhir skuad mara ke final.

Sementara itu, mengulas prestasi Malaysia di Piala Uber, Ahmad Faizal berkata skuad wanita kebangsaan dengan usia rata-rata 21 tahun, menunjukkan prestasi yang baik walaupun terdapat banyak cabaran dari kuasa besar.

Dia berharap semua pihak akan terus menyokong pasukan lelaki dan wanita negara ini yang berjaya mencapai kejayaan menjelang 2024.

“Saya percaya dengan apa yang kami alami kali ini, pemain kami akan menunjukkan prestasi yang lebih baik di kejohanan akan datang. Sebagai penyokong, saya harap kita dapat terus menyokong mereka agar mereka bangkit dari kekalahan ini, ”katanya.

Baca Lagi | Panggilan tepat oleh BAM untuk menghantar anak muda, kata menteri sukan

Skuad Piala Uber kebangsaan telah menetapkan sasaran suku akhir tetapi gagal melepasi persaingan peringkat kumpulan ketika mereka berada di tangga teratas Kumpulan D setelah tewas 1-4 kepada tuan rumah Denmark, 0-5 kepada China dan 1-4 dari Kanada.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini