The Malaysia Post

Pengunjung membanjiri Batu Caves apabila Thaipusam semakin hampir

Para penganut dan pengunjung telah mula berkumpul di Kuil Sri Subramaniar Swamy di Batu Caves di sini hari ini, bersemangat menunaikan nazar dan berdoa menjelang hari perayaan sebenar Selasa ini (18 Januari).

Kebanyakannya dilihat membawa Paal Koodam, periuk susu, di atas kepala mereka, yang kandungannya akan mereka tuangkan ke atas patung Dewa Murugan apabila mereka sampai ke kuil dalam kompleks gua sebagai persembahan mereka kepadanya.

Tinjauan Bernama seawal jam 8 pagi mendapati ramai pengunjung pelbagai kaum mengambil peluang singgah ke kuil berkenaan untuk memeriahkan perayaan itu sendiri, tertakluk kepada prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

Hanya beberapa gerai yang menjual bunga untuk sembahyang dan gerai makanan dibuka di kawasan kuil, jauh daripada tahun-tahun sebelum wabak Covid-19.

Pegawai Pejabat Penerangan Batu Caves K. Tamilvaani berkata pihaknya menerima pengunjung yang datang menunaikan solat seawal tengah malam.

Wanita berusia 31 tahun itu berkata, semua pengunjung setakat ini mematuhi SOP yang ditetapkan, termasuk mendaftar menggunakan MySejahtera, mengimbas suhu dan diberi tag sepanjang tempoh lawatan mereka.

Beliau berkata hanya 500 orang dibenarkan memasuki kawasan kuil pada satu-satu masa bagi memastikan penjarakan fizikal dan mengelakkan kesesakan.

“Kami juga membuat pengumuman secara berkala untuk mengingatkan pengunjung supaya memakai topeng muka dan menjaga jarak selain menjalankan kerja sanitasi selepas setiap sesi solat,” katanya kepada Bernama.

Sementara itu, Ketua Polis Selangor Datuk Arjunaidi Mohamed dalam sidang akhbar hari ini berkata keadaan semasa di perkarangan kuil itu terkawal dan keadaan berjalan lancar.

“Secara keseluruhan, 1,500 anggota polis terlibat dengan bantuan agensi lain termasuk Jabatan Bomba dan Penyelamat, Majlis Daerah Selayang dan Kementerian Kesihatan,” katanya.

Sementara itu, para penganut melahirkan rasa gembira kerana dapat menunaikan nazar dan menunaikan solat dengan selesa dan tersusun.

Baca Lagi | Pengunjung membanjiri Batu Caves apabila Thaipusam semakin hampir

Devotee N. Lokizhwaran, 25, berkata dia lebih selesa walaupun dengan SOP ketat yang dikuatkuasakan.

“Sebelum ini, saya terpaksa mengambil masa empat jam untuk sampai ke kuil di dalam gua kerana orang ramai yang ramai tetapi hari ini saya berjaya menunaikan solat dalam masa 30 minit,” katanya.

Seorang lagi penganut, D. Dashieny, 26, bersetuju, mengatakan bahawa suasana perayaan masih ada, dengan laungan ‘Vel Vel’ walaupun terdapat kekurangan muzik yang bergema di latar belakang.

“Bagi saya, suasana tenang dan kerohanian menyelubungi sambutan tahun ini,” tambahnya.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Malaysia harus meniru Chelsea, Vietnam untuk mencapai sukses dalam pengembangan bolasepak

Read Next

Kepimpinan PAS: Parti tidak berpecah atas pemecatan Mohd Khairuddin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.