The Malaysia Post

Kepimpinan PAS: Parti tidak berpecah atas pemecatan Mohd Khairuddin

Kepimpinan PAS menolak dakwaan parti itu berada di ambang perpecahan berhubung pemecatan Datuk Mohd Khairuddin Aman Razali sebagai ahli jawatankuasa kerja pusatnya.

Mereka juga menafikan salah faham antara presiden parti Tan Sri Abdul Hadi Awang dan Mohd Khairuddin menyebabkan bekas menteri persekutuan itu digugurkan daripada jawatankuasa itu.

Dalam laporan Sinar Harian, Naib Presiden PAS, Idris Ahmad dipetik sebagai berkata, ketika ini PAS kuat dan ahlinya bersatu.

“Kami baik. Tiada apa-apa yang berlaku seperti yang didakwa,” katanya kepada akhbar harian kebangsaan semalam ketika dihubungi.

Pemecatan Mohd Khairuddin daripada jawatankuasa kerja pusat parti pada Jumaat telah membawa kepada spekulasi bahawa puak telah terbentuk dalam parti, terutama berhubung kerjasama antara Perikatan Nasional (PN) dan Muafakat Nasional (MN).

Bekas menteri industri, perladangan dan komoditi itu dianggap sebagai tulang belakang hubungan antara PAS dan Umno melalui MN.

Sementara itu, Ketua Penerangan PAS Khairil Nizam Khirudin yang turut menafikan spekulasi itu kepada Sinar Harian berkata beliau tidak bebas untuk mendedahkan punca Mohd Khairuddin digugurkan daripada jawatankuasa itu.

Pesuruhjaya PAS Perak Razman Zakaria pula berkata, ia adalah seperti biasa bagi ahli parti khususnya di peringkat negeri.

“Tiada perbezaan pendapat di kalangan ahli akar umbi di sini berhubung kerjasama parti dengan PN dan MN,” katanya.

Sementara itu, Pesuruhjaya PAS Johor Datuk Mahfodz Mohamed berkata beliau tidak akan mengulas mengenai pemecatan Mohd Khairuddin.

“Buat masa ini, saya tidak boleh mengulas mengenai perkara ini kerana isu ini masih segar. Mungkin ia akan mengambil masa dua atau tiga hari untuk menetap,” katanya.

Pada 23 November lalu, Mohd Khairuddin merupakan salah seorang daripada tiga pemimpin PAS yang dilantik semula sebagai ahli jawatankuasa kerja pusat bagi penggal 2021-2023 selepas tewas dalam pemilihan parti. Dua lagi ialah Mohd Zuhdi Marzuki dan Nik Abduh Nik Abdul Aziz.

Baca Lagi | Kepimpinan PAS: Parti tidak berpecah atas pemecatan Mohd Khairuddin

Pada 13 Januari lalu, Mohd Khairuddin dalam catatan di laman Facebooknya membayangkan nasib yang bakal menimpanya.

Beliau berkata, perbezaan pendapat adalah perkara biasa dalam masyarakat kerana manusia mempunyai akal dan ilmu yang berbeza yang menghasilkan sudut pandangan yang berbeza.

“Yang tinggal hanyalah adab dalam berbeza pendapat dan cara mengurus perbezaan yang boleh menyuburkan lagi perbincangan,” kata Mohd Khairuddin.

Read Previous

Pengunjung membanjiri Batu Caves apabila Thaipusam semakin hampir

Read Next

Kit Siang mencadangkan Kabinet memberitahu Azam Baki untuk bercuti

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.