The Malaysia Post

Kit Siang mencadangkan Kabinet memberitahu Azam Baki untuk bercuti

Ahli parlimen pembangkang Lim Kit Siang hari ini menegaskan bahawa Ketua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Azam Baki, yang terpalit dalam kontroversi perdagangan saham, belum dibebaskan daripada salah laku dan oleh itu harus mengambil cuti dari kerja.

Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu menegaskan bahawa walaupun Suruhanjaya Sekuriti (SC) mungkin telah memuktamadkan siasatannya tetapi berkata kenyataannya semalam tidak membebaskan Azam, bertentangan dengan penegasan yang kedua dalam kenyataan berikutnya. 

“Hanya orang bodoh akan menganggap kenyataan Suruhanjaya Sekuriti sebagai membersihkan sepenuhnya Azam daripada sebarang pelanggaran undang-undang dan pengisytiharan bahawa Azam tidak bersalah,” kata Lim dalam satu kenyataan.

Beliau juga menegaskan bahawa agensi lain masih belum menyelesaikan siasatan mereka ke atas Azam, contohnya Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) bagi Agensi Di Bawah Jabatan Perdana Menteri.

Sehubungan itu, beliau mencadangkan agar Kabinet mengarahkan Azam untuk bercuti dari kerja sementara menunggu semua siasatan selesai.

“Jika Kabinet tidak berbuat apa-apa, bermakna Kabinet bersetuju bahawa kenyataan Suruhanjaya Sekuriti adalah kenyataan yang mengisytiharkan Azam tidak bersalah, rakyat Malaysia berhak untuk menganggap Kabinet sekarang terdiri daripada menteri-menteri yang mempunyai piawaian intelek yang rendah dan kuasa kefahaman dan merupakan Kabinet yang paling teruk di Malaysia. sejarah di bawah sembilan Perdana Menteri,” tambahnya.

SC mengeluarkan kenyataan semalam mengatakan ia telah menyelesaikan siasatannya mengenai pemerolehan kontroversi saham awam Azam dan tidak menemui bukti konklusif bahawa dia melanggar peraturan perdagangan saham.

SC mula meneliti isu itu awal bulan ini selepas Azam secara terbuka mengakui dalam sidang akhbar bahawa abangnya, Nasir Baki, telah menggunakan akaun dagangan sahamnya — dengan kebenarannya — untuk membeli berjuta-juta saham dalam dua syarikat senaraian awam pada 2015. .

SC berkata ia tidak secara muktamad mendapati Azam melakukan sebarang pelanggaran di bawah seksyen 25(4) Akta Depositori Pusat Sekuriti 1991 (SICDA) bahawa akaun dagangan mesti dibuka atas nama pemilik benefisial atau penama yang diberi kuasa.

Tidak lama selepas itu, Azam mengeluarkan kenyataan yang mengisytiharkan bahawa SC mendapati beliau tidak bersalah.

Lim hari ini menyatakan tidak bersetuju bahawa kenyataan SC membebaskan Azam.

Baca Lagi | Kit Siang mencadangkan Kabinet memberitahu Azam Baki untuk bercuti

Azam juga sedang disiasat oleh Jawatankuasa Aduan SPRM.

PSC on Agencies telah memanggil Azam untuk disoal siasat minggu ini, tetapi menangguhkannya ke tarikh yang tidak ditentukan selepas dia enggan atas alasan dia sudah disiasat oleh agensi lain.

Read Previous

Kepimpinan PAS: Parti tidak berpecah atas pemecatan Mohd Khairuddin

Read Next

Timbalan presiden MIC berkata rakyat India hilang kepercayaan kepada kerajaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.