The Malaysia Post

Timbalan presiden MIC berkata rakyat India hilang kepercayaan kepada kerajaan

Timbalan Presiden MIC Datuk Seri M. Saravanan hari ini mengingatkan kerajaan berhubung pengendalian prosedur operasi standard (SOP) Thaipusam, dengan menyatakan masyarakat India mula hilang kepercayaan terhadap Putrajaya.

Menteri sumber manusia itu menegaskan bahawa rasa tidak puas hati masyarakat India bukan berpunca daripada isu ini semata-mata, tetapi berlanjutan kepada kekalahan Barisan Nasional (BN) semasa pilihan raya umum ke-14 (PRU14) pada 2018.

“Saya mesti merekodkan bahawa secara umumnya, penganut Hindu di negara ini sangat tidak berpuas hati dengan keputusan (kerajaan).

“Mereka bertanya kepada saya mengapa ribuan boleh pergi membeli-belah di Pavilion tetapi kehadiran di Batu Caves adalah terhad.

“Akhirnya, kami kehilangan kepercayaan masyarakat,” katanya dipetik portal berita Free Malaysia Today.

Sebelum ini, Menteri Perpaduan Negara Datuk Halimah Mohamed Sadique mengumumkan SOP yang antara lain menetapkan hanya paal koodam (perarakan persembahan susu), aktiviti sembahyang dan perarakan kereta kuda akan dibenarkan tetapi upacara kavadi masih tidak dibenarkan pada perayaan tahun ini.

Beliau berkata paal koodam dibenarkan mulai esok hingga 19 Januari dengan jumlah jemaah ditetapkan mengikut kapasiti kuil, manakala upacara sembahyang akan diadakan dalam sesi dan pergerakan perarakan kereta perlu mengikut SOP yang ditetapkan.

Hari ini, 18 sesi doa untuk dewa pengetua Tuhan Murugan dari 5 pagi hingga 11 pagi telah diadakan di kompleks kuil Batu Caves.

Hanya 500 orang dibenarkan masuk untuk setiap sesi, untuk mengelakkan kesesakan, jumlah yang sangat kecil berbanding hari sebelum Covid.

“Walaupun masyarakat India tidak berpuas hati, anda boleh lihat hari ini sendiri, mereka masih mengikut peraturan yang ditetapkan.

“Ini menunjukkan kematangan masyarakat India di negara ini. Walaupun dengan sejuta (pemuja), saya yakin dengan bantuan polis, mereka akan tetap mengikut peraturan,” kata Saravanan, sambil menambah beliau telah menerima banyak mesej daripada orang ramai yang meluahkan rasa tidak puas hati mereka.

Baca Lagi | Timbalan presiden MIC berkata rakyat India hilang kepercayaan kepada kerajaan

Pengerusi jawatankuasa kuil Batu Caves Sri Subramaniar R. Nadarajah sebelum ini berkata lebih 90,000 penganut telah mendaftar untuk menunaikan solat di kuil itu, dan adalah mustahil untuk memenuhi kesemua mereka mengikut SOP semasa.

Read Previous

Kit Siang mencadangkan Kabinet memberitahu Azam Baki untuk bercuti

Read Next

Penganjur Terbuka Australia ‘sangat menyesal’ dengan isu Djokovic

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.