The Malaysia Post

Penganjur Terbuka Australia ‘sangat menyesal’ dengan isu Djokovic

Australia Open

Credits: yimg

Penganjur Terbuka Australia hari ini berkata mereka “sangat menyesal” impak saga pengusiran Novak Djokovic terhadap pemain lain dan mengakui terdapat “pengajaran untuk dipelajari”.

Pemain nombor satu dunia lelaki yang tidak divaksin itu terbang keluar dari Melbourne pada Ahad selepas dia gagal dalam usaha terakhir mahkamah untuk kekal dan bermain dalam Grand Slam pembukaan tahun ini, di mana dia menyasarkan rekod kejuaraan utama ke-21.

Pemergiannya yang dramatik berikutan pertarungan undang-undang yang berlarutan dan berisiko tinggi antara pihak berkuasa berusia 34 tahun dan Australia yang menimbulkan bayangan gelap terhadap kejohanan itu.

Dalam ulasan pertamanya mengenai perkara itu, Tennis Australia dalam satu kenyataan berkata ia menghormati keputusan mahkamah dan berharap tumpuan kini boleh beralih kepada tindakan di gelanggang tenis.

“Sebagai keluarga tenis Australia, kami menyedari bahawa acara baru-baru ini telah menjadi gangguan yang ketara bagi semua orang dan kami amat kesal dengan kesannya terhadap semua pemain,” katanya, tanpa menyebut nama Djokovic.

“Selalu ada pengajaran untuk dipelajari dan kami akan menyemak semua aspek penyediaan dan pelaksanaan kami untuk memaklumkan perancangan kami – seperti yang kami lakukan setiap tahun.”

Badan induk itu juga memberikan sokongannya kepada ketua eksekutifnya Craig Tiley, yang telah berada di bawah mikroskop berhubung peranannya dalam memberi Djokovic lampu hijau untuk datang ke Australia.

Juara Grand Slam 20 kali itu tiba di Melbourne hampir dua minggu lalu memikirkan dia boleh bermain selepas diberikan pengecualian perubatan untuk memasuki negara itu.

Rasionalnya ialah dia telah dijangkiti Covid-19 dalam tempoh enam bulan lalu, tetapi ia dicabar dan selepas pertarungan undang-undang dia akhirnya terpaksa pergi.

Baca Lagi | Penganjur Terbuka Australia ‘sangat menyesal’ dengan isu Djokovic

“Lembaga lembaga dan persatuan ahli memuji Ketua Pegawai Eksekutif Tennis Australia dan seluruh pasukan Tennis Australia atas kerja keras dan dedikasi mereka untuk menyampaikan musim panas tenis yang menakjubkan,” kata kenyataan itu.

Read Previous

Timbalan presiden MIC berkata rakyat India hilang kepercayaan kepada kerajaan

Read Next

Zii Jia berhenti BAM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here