The Malaysia Post

Zii Jia berhenti BAM

Pemain perseorangan lelaki negara Lee Zii Jia telah memutuskan untuk berhenti daripada Persatuan Badminton Malaysia (BAM) dan menjadi pemain profesional.

Malah, juara All England 2021 itu, yang menduduki ranking ketujuh dunia, telah menyerahkan surat peletakan jawatannya kepada badan induk badminton negara pada 11 Januari lalu.

Presiden BAM Tan Sri Mohamad Norza Zakaria, yang mengesahkan perkara itu, berkata timbalannya, Datuk Seri Jahaberdeen Mohamed Yunoos telah diberi mandat untuk mengumumkan keputusan yang dicapai pada mesyuarat Majlis BAM Isnin pada sidang media pada Jumaat (21 Januari).

Mohamad Norza juga berkata beliau, setiausaha agung BAM Kenny Goh, yang juga pengerusi Jawatankuasa Kejurulatihan dan Latihan, mengadakan beberapa siri perbincangan dengan pemain berusia 23 tahun itu untuk memujuknya kekal tetapi tidak berjaya.

“Selepas itu, kami membawa perkara itu dalam mesyuarat Majlis kerana Zii Jia adalah aset utama kami. Pastinya, kita tidak mahu melihat dia membuang masa depannya.

“Jadi, selepas mendengar semua pihak, majlis berbincang dan membuat keputusan,” kata Mohamad Norza, yang juga presiden Majlis Olimpik Malaysia (MOM), ketika ditemui pemberita selepas majlis penyerahan Jalur Gemilang kepada negara. kontinjen berlepas ke Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing 2022 hari ini.

Mengulas lanjut, Mohamad Norza berkata beliau kecewa dengan keputusan Zii Jia, setelah memupuk dan membantu pemain badminton itu membina kerjaya badmintonnya sejak berusia 13 tahun bagi mencapai hasratnya menjadi seperti legenda badminton negara Datuk Lee Chong Wei.

“Dia baru sahaja memenangi satu (gelaran) All England yang sepatutnya dia fokus dan kekal dalam BAM. Bagaimanapun, dia telah menyatakan bahawa dia bukan Chong Wei, tidak tahan dengan tekanan, mahu mencapai apa yang dia mahukan sendiri tanpa (kehidupan) yang terkekang dan rejimen.

“Saya rasa dia tiada masalah dari segi berada dalam BAM sendiri. Jika kita lihat Chong Wei, dia bersama BAM selama 19 tahun. Apabila dia (Zii Jia) memuncak sebagai pemain, BAM adalah tempat (untuknya) meneruskan kerjayanya sehingga dia menjadi pemain nombor satu dunia satu hari nanti. Tetapi, mungkin, dia mempunyai keutamaan lain.

“Jika anda masih mempunyai aspirasi untuk merealisasikan impian anda, anda bekerja keras, kerana ia adalah perkhidmatan negara kita. Kami (BAM) telah berjaya melahirkan pemain bertaraf dunia, itu perasaan yang ketara dalam diri kami,” tambahnya.

Prestasi Zii Jia pada tahun 2021 sangat tidak konsisten. Dia memulakan tahun ini dengan hambar dalam tiga kejohanan pertama di Thailand sebelum mencipta sensasi apabila muncul juara All England pada Mac.

Baca Lagi | Zii Jia berhenti BAM

Pemain kelahiran Kedah itu kemudian beraksi dalam Sukan Olimpik pertamanya di Tokyo, Jepun, di mana dia tewas kepada pemain China, Chen Long dalam pusingan 16 terakhir.

Selepas membimbing pasukan negara merangkul gangsa dalam kejohanan berpasukan campuran Piala Sudirman, dia terpaksa bergelut dengan keletihan dan kecederaan dalam beberapa kejohanan yang disertainya, termasuk terpaksa menarik diri daripada Kejohanan Indonesia Masters di Bali dan Kejohanan Dunia BWF di Huelva, Sepanyol .

Read Previous

Penganjur Terbuka Australia ‘sangat menyesal’ dengan isu Djokovic

Read Next

Guan Eng menuduh Suruhanjaya Sekuriti melindungi ketua SPRM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.