The Malaysia Post

Hadi mengesahkan bekas menteri Khairuddin keluar daripada jawatankuasa pusat PAS

Datuk Mohd Khairuddin Aman Razali

Credits: yimg

Datuk Mohd Khairuddin Aman Razali telah digugurkan sebagai ahli jawatankuasa kerja pusat PAS kurang dua bulan selepas dilantik ke jawatan itu.

Presiden PAS Tan Sri Abdul Hadi Awang mengesahkan penyingkiran Khairuddin di Marang, Terengganu hari ini, lapor Utusan Malaysia.

Abdul Hadi berkata keputusan memecat ahli parlimen Kuala Nerus berusia 48 tahun itu dibuat dalam mesyuarat parti yang diadakan di ibu pejabatnya di sini semalam.

“Perkara itu dikendalikan oleh Setiausaha Agung PAS Datuk Seri Takiyuddin Hassan,” Abdul Hadi dipetik berkata.

Beliau tidak menjelaskan secara terperinci sebab Khairuddin dipecat, lapor Utusan.

Sebaliknya, Ahli Parlimen Marang itu memberitahu pemberita bahawa ahli PAS yang tidak mengikut tatatertib parti “boleh ditukar, bekerja di tempat lain, keahliannya digantung atau dipecat”.

Khairuddin pernah menjadi menteri perindustrian, perladangan dan komoditi dalam kerajaan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Ahli Parlimen Kuala Nerus itu adalah salah seorang daripada tiga pemimpin PAS yang dilantik semula menjadi jawatankuasa pusat parti bagi penggal 2021-2023 November lalu, walaupun kalah dalam pilihan raya dalaman.

Dua lagi ialah Mohd Zuhdi Marzuki dan Nik Abduh Nik Abdul Aziz.

Khairuddin telah merujuk kepada penyingkirannya daripada jawatankuasa pusat parti dalam satu catatan Facebook malam tadi.

Beliau berkata perbezaan pendapat adalah perkara biasa dalam masyarakat kerana manusia mempunyai akal dan ilmu yang berbeza yang menghasilkan sudut pandangan yang berbeza.

“Yang tinggal hanyalah adab dalam berbeza pendapat dan cara mengurus perbezaan yang boleh menyuburkan lagi perbincangan,” tulisnya.

Khairuddin menarik perhatian orang ramai pada Julai 2020 apabila Ahli Parlimen Seputeh Teresa Kok mempersoalkan mengapa menteri ketika itu tidak diletakkan di bawah kuarantin rumah 14 hari mandatori selepas pulang dari perjalanan rasmi dari Turki.

Baca Lagi | Hadi mengesahkan bekas menteri Khairuddin keluar daripada jawatankuasa pusat PAS

Beliau juga pernah menghadiri persidangan Dewan Rakyat semasa tempoh kuarantin.

Khairuddin kemudiannya didenda RM1,000 dan membuat permohonan maaf secara terbuka selepas mendapat tindak balas terbuka.

Ahli politik PAS itu juga berkata beliau akan mendermakan empat bulan gajinya kepada tabung wabak Covid-19.

Read Previous

KPN berkata meningkatkan usaha untuk memburu pihak yang menawarkan Covid palsu sijil vaksinasi

Read Next

TrackerBenci: Think tank memperkenalkan monitor berkuasa AI

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here