The Malaysia Post

TrackerBenci: Think tank memperkenalkan monitor berkuasa AI

Versi awal program kecerdasan buatan (AI), yang dibangunkan untuk membantu mengenal pasti siaran media sosial yang penuh kebencian dalam masyarakat Malaysia telah diumumkan hari ini melalui halaman web #TrackerBenci.

#TrackerBenci — yang diterjemahkan daripada Bahasa Melayu kepada “Penjejak Kebencian” — dibangunkan oleh badan pemikir The Centre yang berpangkalan di KL, yang melancarkan laman mikro melalui persidangan maya untuk menunjukkannya sebagai “bukti konsep”.

“Kami berharap #TrackerBenci dapat membantu penggubal dasar dan orang ramai mengenali dan lebih memahami trend dan tema ucapan kebencian dalam talian di Malaysia,” kata ketua pegawai eksekutif Pusat itu, Dr Khairil Ahmad, pada pelancaran itu.

Penyelidik Tham Jia Vern berkata bahawa #TrackerBenci direka untuk membantu mengisi kekosongan dalam sistem penjejakan pertuturan benci media sosial semasa, yang selalunya sangat bergantung pada penyederhana manusia yang kurang terlatih.

“Kekurangan pelaburan dalam panel moderator yang terlatih dan pelbagai tempatan meninggalkan jurang dalam memahami perkara yang dibenci dalam konteks budaya tertentu,” katanya.

Dia menambah bahawa penyederhana ini perlu menyaring sejumlah besar kandungan dalam talian setiap hari – menjadikan sistem manusia sahaja tidak boleh dipercayai dalam jangka panjang.

Oleh itu, katanya, alatan seperti #TrackerBenci boleh digandingkan dengan penyederhana manusia, membolehkan pendekatan hibrid yang sangat diperlukan untuk mengesan dan mengklasifikasikan kandungan dalam talian yang berbahaya.

Untuk ambil perhatian, #TrackerBenci pada masa ini hanya dapat memproses tweet Twitter, dan juga belum dapat memahami sepenuhnya semua bentuk ucapan benci; sebahagian besarnya disebabkan oleh masa dan had tenaga kerja penyelidik terpaksa melatih AI.

Baca Lagi | TrackerBenci: Think tank memperkenalkan monitor berkuasa AI

Walau bagaimanapun, The Center berharap untuk meningkatkan prestasi #TrackerBenci dari semasa ke semasa, dan juga telah membenarkan pengguna untuk menambah baik AI dengan memaklumkannya apabila pengguna mendapati AI salah tentang perkara yang dibenci — melalui komponen yang dipanggil Kalkulator Benci.

Read Previous

Hadi mengesahkan bekas menteri Khairuddin keluar daripada jawatankuasa pusat PAS

Read Next

Baby Shark menjadi video pertama di dunia yang melepasi 10 bilion tontonan di YouTube

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.