The Malaysia Post

Baby Shark menjadi video pertama di dunia yang melepasi 10 bilion tontonan di YouTube

Lagu kanak-kanak fenomenal, Baby Shark telah menjadi video pertama di dunia yang melepasi 10 bilion tontonan di YouTube sejak ia dikeluarkan pada Jun 2016.

Video yang dicipta oleh syarikat pendidikan Korea Selatan, The Pinkfong Company, mengatasi Despacito oleh Luis Fonsi dan Daddy Yankee pada November tahun lalu dan kini 2.3 bilion tontonan di hadapan tempat kedua.

Pada bulan yang sama, Baby Shark turut diperakui 11 kali ganda berbilang platinum oleh Persatuan Industri Rakaman Amerika (RIAA) selain daripada menjadi video paling banyak ditonton di YouTube selama 15 bulan berturut-turut.

Video YouTube yang paling banyak ditonton menggambarkan dua kanak-kanak sebenar menunjukkan “tarian Baby Shark” manakala jerung animasi tituler itu dan keluarganya cuba memburu anak-anak itu tetapi gagal pada akhirnya.

Selain digembar-gemburkan di kalangan kanak-kanak dan orang ramai, lagu Baby Shark turut diliput oleh selebriti terkenal seperti Celine Dion, John Legend, Sophie Turner dan Josh Groban.

Lagu kanak-kanak yang dipersembahkan oleh penyanyi Korea Amerika, Hope Segoine yang telah mencapai kejayaan global sejak penampilan sulungnya juga telah berjaya mengembangkan alam semestanya untuk memiliki rancangan TV Nickelodeon sendiri, bijirin, permainan interaktif, NFT dan juga program pelesenan barangan global.

Disebabkan popularitinya, Baby Shark malah mendapat filemnya sendiri yang dikeluarkan di Netflix pada 2019 yang dipanggil Pinkfong dan Baby Shark’s Space Adventures dan telah disahkan bahawa sekuel sedang dalam kerja-kerja.

Ketua pegawai operasi Syarikat Pinkfong, Min-Seok Kim menyatakan kegembiraan syarikat itu apabila berjaya melepasi satu lagi kejayaan.

Selain itu, syarikat pendidikan pada 10 Januari tahun ini juga mencatatkan satu lagi rekod selepas saluran YouTube Sepanyol mereka, Pinkfong Spanish, menerima Anugerah Pencipta Berlian kerana mencecah 10 juta pengikut.

Ini menandakan Anugerah Pencipta Berlian ketiga Pinkfong daripada YouTube selepas menerimanya untuk saluran YouTube Inggeris dan Korea.

Baca Lagi | Baby Shark menjadi video pertama di dunia yang melepasi 10 bilion tontonan di YouTube

Dengan 90 juta pelanggan dan 50 bilion tontonan di seluruh dunia, saluran YouTube Pinkfong telah menjadi salah satu saluran paling berpengaruh untuk kanak-kanak di internet, menawarkan lebih daripada 5,000 lagu dan cerita dalam 20 bahasa.

Read Previous

TrackerBenci: Think tank memperkenalkan monitor berkuasa AI

Read Next

Pembuat kavadi Ipoh, kata pembawa kecewa atas larangan saat akhir Putrajaya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.