The Malaysia Post

Malaysia terbuka untuk perniagaan, kata Muhyiddin dalam pertemuan di UAE

Malaysia sememangnya terbuka untuk perniagaan walaupun sempadannya sebahagian besarnya masih ditutup buat masa ini, kata Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN) Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Semasa pertemuan makan tengah hari dengan lebih 30 pemimpin industri antarabangsa di Dubai, beliau menekankan beberapa cabaran dan peluang yang dihadapi negara pada tahap wabak ini.

“Adalah jelas bahawa peluang untuk membina semula ekonomi dan masyarakat kita kepada sesuatu yang lebih baik daripada era pra-pandemi adalah banyak,” katanya. “Walaupun sempadan kita sebahagian besarnya masih ditutup buat masa ini, izinkan saya menjelaskan perkara ini — Malaysia sememangnya terbuka untuk perniagaan.”

Muhyiddin berkata cadangan nilai Malaysia untuk pelabur adalah kukuh, ekosistem pelaburan teguh, kemudahan menjalankan perniagaan bertambah baik dan pemulihan pandemik negara sedang dijalankan.

“Selain itu, infrastruktur fizikal dan digital kami sentiasa dinaik taraf, kumpulan bakat kami luas dan mendalam, kekuatan institusi kami kukuh, asas ekonomi kami cemerlang dan diiktiraf di peringkat global,” sambungnya. “Sebagai pengerusi MPN, yang ditugaskan untuk menerajui usaha pemulihan selepas wabak, majlis akan menyusun peta jalan untuk pemulihan yang dipanggil Pelan Pemulihan Nasional 2.0, yang diteruskan daripada strategi keluar Pelan Pemulihan Negara yang terdahulu dalam empat fasa yang telah berakhir pada Disember 2021.”

Pelan Pemulihan Nasional 2.0 akan berusaha untuk melakarkan laluan pemulihan yang inklusif dan sistematik yang akan melonjakkan Malaysia ke tahap yang lebih tinggi, bangkit kembali lebih kuat daripada sebelum wabak, katanya.

Oleh itu, beliau berharap lebih banyak perniagaan akan melabur di Malaysia, dan bagi syarikat Malaysia untuk meneroka bukan sahaja ke Emiriah Arab Bersatu (UAE) tetapi merentasi negara Majlis Kerjasama Teluk.

Baca Lagi | Malaysia terbuka untuk perniagaan, kata Muhyiddin dalam pertemuan di UAE

“Marilah kita menempa nasib bersama untuk masa depan yang lebih bermakna di hadapan kita, bukan hanya semasa pandemik tetapi akhirnya dalam endemik dan seterusnya,” tambahnya.

Read Previous

Selamat tinggal terakhir kepada bekas bintang bola sepak Shebby Singh

Read Next

Malaysia harus meniru Chelsea, Vietnam untuk mencapai sukses dalam pengembangan bolasepak

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.