The Malaysia Post

Selamat tinggal terakhir kepada bekas bintang bola sepak Shebby Singh

Keluarga Serbegeth “Shebby” Singh mengucapkan selamat tinggal terakhir kepada suami tercinta dan bapa di sini petang ini, masih bersedih atas kematian mengejutnya ketika berbasikal dua hari lalu.

Tetapi mereka mungkin mendapat sedikit keselesaan kerana mereka tidak bersendirian dalam kesedihan kerana kehilangan bekas personaliti bola sepak Malaysia itu walaupun pandemik Covid-19 berterusan.

Terima kasih kepada kelonggaran dalam sekatan pergerakan ketika Malaysia memasuki fasa pemulihan Covid, ratusan saudara jauh, rakan dan peminat dapat memberi penghormatan terakhir dan penghormatan kepada pemain berusia 61 tahun itu yang diminati peminat permainan indah itu bersamanya. komen tegas sebagai pakar bola sepak, lama selepas bersara daripada bermain secara profesional di atas padang.

Serbegeth, yang berasal dari Johor, telah dibakar di Dewan Shamshan Bhoomi di Jalan Loke Yew di ibu negara, sesuai dengan seorang pemain bola sepak yang menjadi terkenal sebagai salah satu generasi emas yang memberikan kelab bola sepak Kuala Lumpur tiga kembali ke- kembali Piala Malaysia, pingat perak yang paling diidamkan dalam kejohanan tempatan.

Dia juga dikenali sebagai bek tengah tegap yang menyarungkan baju kebangsaan dengan bangganya, pernah bermain dalam tiga Sukan Asia pada 1982, 1986 dan 1990, dan memenangi anugerah antarabangsa pertamanya sebagai pemenang pingat emas Sukan SEA pada 1989.

Selepas bersara daripada bola sepak profesional, Serbegeth terus menjadi pengulas profesional sukan itu. Dia mungkin pengulas bola sepak antarabangsa yang paling terkenal di Malaysia, sering dijemput untuk bercakap untuk kejohanan terbesar permainan itu, termasuk Piala Dunia dan Piala Eropah.

Jika hari-harinya sebagai pemain Kuala Lumpur telah memujanya di kalangan baby boomers dan kemudiannya “Generasi X”, kebijaksanaan beliaulah yang memikatnya dengan generasi muda fanatik bola sepak.

“Saya datang dari Pahang untuk memberi penghormatan terakhir. Mengambil cuti dari kerja untuk memandu ke sini. Maksud saya bagi seorang Sikh, jika kita terlepas majlis perkahwinan kita masih boleh menebusnya nanti,” kata seorang lelaki di hadapannya, yang hanya mahu dikenali sebagai “kawan” jauh.

“Tetapi ini adalah kali terakhir saya memberi penghormatan,” tambahnya.

Rakan-rakan dan saudara-mara tetap bukan satu-satunya yang tergesa-gesa untuk memberikan penghormatan terakhir mereka.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin, yang pernah menerajui portfolio sukan dan peminat sukan bola sepak sendiri, dan Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu adalah antara ratusan yang menghadiri upacara pengebumian Serbegeth, bukti kepentingan lelaki itu kepada sukan yang paling digemari rakyat Malaysia. .

Khairy dilihat bangun sekitar jam 2 petang manakala Ahmad Faizal datang tidak lama kemudian.

Kedua-dua mereka pernah menjadi rakan sekerja Serbegeth, walaupun dalam tempoh berbeza dalam karier selepas bola sepaknya.

Serbegeth pernah bekerja dengan Ahmad Faizal semasa berkhidmat dengan Persatuan Bola Sepak Perak manakala Khairy dilaporkan telah meminta nasihatnya dalam pelbagai kesempatan semasa beliau menjadi presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia.

Baca Lagi | Selamat tinggal terakhir kepada bekas bintang bola sepak Shebby Singh

“Saya rasa negara akan bersedih atas pemergiannya,” kata Ahmad Faizal kepada pemberita.

Read Previous

Pembuat kavadi Ipoh, kata pembawa kecewa atas larangan saat akhir Putrajaya

Read Next

Malaysia terbuka untuk perniagaan, kata Muhyiddin dalam pertemuan di UAE

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.